Καλωσορίσατε στην Παρέα του Τράγου, καλωσορίσατε στο 11ο Λαγκαδιανό Καρναβάλι

Καλωσορίσατε στην Παρέα του Τράγου, καλωσορίσατε στο 11ο Λαγκαδιανό Καρναβάλι

Φεβρουάριος 14, 2018 - 09:00
0 σχόλια

«Όπως φαίνεται τα δέκα Λαγκαδιανά Καρναβάλια δεν ήταν αρκετά. Ο θεός Πάνας εθεάθη για 11η χρονιά να περιφέρεται στις κορυφές του Μαινάλου, όπου μαζί με το θεό Διόνυσο συγκέντρωναν την «Παρέα του Τράγου»:

Ο Διόνυσος μετρούσε τους Βάκχους, τους ακόλαστους πότες του, που με ένα στεφάνι κισσού στο κεφάλι και ένα κατρούτσο στο χέρι γέμιζαν τους ασκούς με κρασί και τους φόρτωναν στα γαϊδούρια. Για μια στιγμή ακούστηκε να φωνάζει:

-Γεμίστε άφθονο κρασί! Το Λαγκαδιανό Καρναβάλι είναι πλέον γνωστό μέχρι την άκρη του κόσμου. Θα έχει τέσσερις μέρες εκδηλώσεις και μουσικές… Μαα, μα πού είναι επιτέλους εκείνα τα δαιμόνια με τα μουσικά όργανα; Χοκ!

-Όντως; απάντησαν οι Βάκχοι με μια φωνή. Γενικότερα, όντως;

Εκείνη τη στιγμή ακούστηκαν νταούλια, τσαμπούνες και λίρες μουσικές και στο βάθος φάνηκαν οι δαίμονες των υδάτων και διασκεδαστές του Διόνυσου… οι Σειληνοί.
Τουπ παπ, τουπ τουπ παπ, ωωωω!!!… φωνές και αγκαλιάσματα, τσουγκρίσματα και κούπες με κρασί και ο χώρος γέμισε με καρναβαλικούς ρυθμούς και Διονυσιακούς ήχους.
Την ίδια ώρα, ο Πάνας φυσούσε τον αυλό του περιμένοντας τους Τροκανάδες, που συνόδευαν ένα Τράγο που όμοιό του δεν είχαν ξαναδεί στην Αρκαδία ολάκερη. Ήταν τόσο μεγάλος, που τα κέρατά του σίγουρα θα έφταναν ως τα πετρόχτιστα καμπαναριά των Λαγκαδίων.

Τα κουδούνια τους όλο και κοντοζύγωναν ώσπου έφτασαν στα αυτιά του Πάνα.

-Που τον πάτε τόσο μεγάλο Τράγο ρε γέροι; τους φώναξε από μακριά, χτυπώντας τις οπλές του. Τούτον για να τον σύρετε στην παρέλαση θα πρέπει να πιείτε όλο το μαγικό ζωμό.
Νάσου ξαφνικά κι οι Μάγισσες με την καζάνα τους.

-Έτοιμος ο μαγικός ζωμός, έκραξαν. Μαγεμένος, ώστε να μην τελειώσει όσο κρατά το κέφι και ο χορός του Καρναβαλιού. Μαριναρισμένος με ρίζες του κεφιού και άνθη από γέλια, με χρώματα από μουσικές και νότες από τ’ άστρα.

Ο Διόνυσος άρχισε να γελά κι ο Πάνας να χορεύει. Γύρω τους έτρεξαν ένα τσούρμο Νύμφες και Δρυάδες ερχόμενες από τα βάθη του Μαινάλου. Τραγουδούσαν με γλυκές φωνές, έπαιζαν με τον Τραγοπόδαρο θεό, έπιναν και κέρναγαν αμβροσία.

Το εκστασιασμένο πλήθος κύκλωσαν οι αμαζόνες κάνοντας δυνατό θόρυβο, κρατώντας τόξα, σπαθιά και δόρατα.
Ο Διόνυσος μετρούσε και ξαναμετρούσε κεφάλια, ζευγάρια κέρατα, στεφάνια κισσού και ξανθωπές πλεξούδες, μα κάτι δεν του έβγαινε στο μέτρημα.

-Μαα… μα κάποιος λείπει ρε παιδιά, ακούστηκε η φωνή του με τη χροιά της μέθης. Χοκ!
-Όντως; αποκρίθηκαν ξανά οι Βάκχοι. Γενικότερα, όντως;

-Ε ,ε, εδώ είμαθτε, ειπε μια φωνή μεσ’ από ένα μπουλούκι Ξωτικών και Καλικάντζαρων με πολύχρωμα μαλλιά και παράξενα καπέλα. Είχαν φτάσει καβάλα σε ένα τρελομανίταρο, φορώντας τα γιορτινά τους κοστούμια. Όπως πάντα αργοπορημένοι, μπήκαν στο τέλος της πομπής.
Καλώς ορίσατε στην Παρέα του Τράγου, φώναξε δυνατά ο Πάνας και όλοι μαζί ξεκίνησαν για τα κρεμαστά Λαγκάδια… ενσαρκώνοντας τους Αρκαδικούς μύθους και τους Διονυσιακούς ήχους.»
--------------
Ο Σύλλογος Νέων των Λαγκαδίων -Δράσις και η Καρναβαλική Ομάδα- Η παρέα του Τράγου σας καλωσορίζουν στο 11ο Λαγκαδιανό Καρναβάλι.

Το Λαγκαδιανό Καρναβάλι μπαίνοντας στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση ανάμεσα στα καλύτερα χειμερινά φεστιβάλ της Ελλάδας.

Με την ίδια μοναδική συνταγή των Αρκαδικών γλεντιών και των Διονυσιακών γιορτών και βασισμένο στα ιδανικά της φιλοξενίας, της συμμετοχής, της συνδιαμόρφωσης και της ανιδιοτέλειας σχεδιάσαμε και σας παρουσιάζουμε το 11ο Λαγκαδιανό Καρναβάλι.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 16/2 στις 20:00, με το «Άνοιγμα του Καρναβαλικού Εργαστηρίου». Η έδρα του Συλλόγου Νέων -το πρώην β’ Δημοτικό σχολείο- μετατρέπεται και λειτουργεί ως Καρναβαλικό Εργαστήρι.

Εκεί μπορείς να δεις το βεστιάριό μας, να διαλέξεις γκρουπ και στολή και φυσικά να χορέψεις μαζί μας στο πρώτο γλέντι του καρναβαλιού. Μουσική θα παίζουν τα «δικά μας» «Σφεντάμια», με τη φλογέρα, την κιθάρα και τον ταμπουρά, θα μας παίξουν παραδοσιακά τραγούδια της Αρκαδίας αλλά και σπάνια δημοτικά των Λαγκαδίων. Ο Σύλλογος θα κερνά το κρασί και σίγουρα θα υπάρχει και «Μαγικός Ζωμός» και μεζέδες.

Το Σάββατο 17/2 οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στο Πνευματικό Κέντρο Λαγκαδίων:

Στις 18:00 η Ομάδα Παιχνιδιού «Από το μηδέν στο Άπειρο» παρουσιάζει τη «Μαγεία». Ένα κωμικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους με αφήγηση, μαγικά κόλπα & εμψύχωση αντικειμένων.
Στον ίδιο χώρο, στις 21:00 θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με λάφτα, κλαρίνο και κρουστά.

Η Κυριακή 18/2 είναι η μέρα της μεγάλης παρέλασης του καρναβαλιού.
Αν θέλεις να συμμετάσχεις στην παρέλαση θα πρέπει να έχεις κάνει κράτηση και να έρθεις στο καρναβαλικό εργαστήρι να ντυθείς και να βαφτείς από τις 17:00 έως τις 19:00 (αυστηρά).
Αν θες μόνο να παρακολουθήσεις την πομπή, καλύτερα να μας περιμένεις στη Κεντρική Πλατεία των Λαγκαδίων.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει κατά τια 19:30 από το Εργαστήρι συνοδευόμενη από μουσικούς και αφού θα διασχίσει καλντερίμια και λιθόστρωτα σκαλοπάτια στις γειτονιές των Λαγκαδίων, θα περάσει από την Κεντρική Πλατεία περίπου στις 20:00.

Εκεί θα υπάρξει ολιγόλεπτη στάση όπου εκτός από την ενσάρκωση των Αρκαδικών μύθων, θα απολαύσεις το fire show από τους καταπληκτικούς “Circus Souryelous”.

Μπροστά σου θα περάσουν ο Διόνυσος με τους Βάκχους, που θα ανοίξουν την παρέλαση και θα κερνούν το κρασί και πίσω τους όλα τα μυθικά όντα του Μαινάλου. Σίγουρα θα διακρίνεις τους Σειληνούς με τα μουσικά όργανα, τους Τροκανάδες με τις κουδούνες και τον πελώριο Τράγο, τις Αμαζόνες, τις Νύμφες και τις Δρυάδες με τον Τραγοπόδαρο θεό Πάνα, τις Μάγισσες, τα Ξωτικά και τους Καλικάντζαρους.

Η πομπή θα κατευθυνθεί προς την «Πλατεία Ηρώων», όπου ο Βασιλιάς Τράγος θα καεί μέσα σε ένα ξέφρενο εκστατικό χορό συνοδευόμενο από τους ήχους των κρουστών.

Η βραδιά δεν τελειώνει εκεί. Αφού σβήσει ο Τράγος, ο χορός θα συνεχιστεί μέχρι τις πρωινές ώρες στο Πνευματικό Κέντρο, όπου θα υπάρχει άλλο ένα Διονυσιακό γλέντι με την Δήμητρα Καχριμανίδη στο λαούτο και το τραγούδι, τον Στέφανο Χρήστου στο κλαρίνο, τον Γιάννη Βασιλάκη στα κρουστά και τον Παναγιώτη Πετρόπουλο στο βιολί.

Την Καθαρά Δευτέρα απ’ το πρωί, το τσουκάλι του Συλλόγου θα χοχλάζει με την παραδοσιακή Λαγκαδινή φασολάδα στην Κεντρική Πλατεία του χωριού. Γύρω του συνεχίζεται το γλέντι κι ο χορός.. καλά κρατεί. Τα σαρακοστιανά εδέσματα και το κρασί... άφθονα!

Καλωσορίσατε στην Παρέα του Τράγου, καλωσορίσατε στο 11ο Λαγκαδιανό Καρναβάλι…
Χρόνια Πολλά τα Καρναβάλια!!!

Υγ. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στα γκρούπ του καρναβαλιού να δηλώσουν συμμέτοχη στο 6982712319 (Πένυ)
Όσοι θέλουν δωρεάν φιλοξενία στις δομές του Συλλόγου στο 6941606594 (Θάνος). Προτού ξεκινήσετε, καλό θα ήταν να ρωτήσετε αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος φιλοξενίας.

Για οτιδήποτε άλλο: 6982804689 (Σταύρος)
Επίσης απαντάμε και στο e-mail του Συλλόγου (synela2012@gmail.com)

Για περισσότερες πληροφορίες: www.lagkadianokarnavali.gr
fb: Σύλλογος Νέων Λαγκαδίων

Σύλλογος Νέων των Λαγκαδίων- Δράσις
Καρναβαλική ομάδα- Η Παρέα του Τράγου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.