Ηχηρό όχι από το Περιφερειακό στον Χ.Δ.Β.Α

Ηχηρό όχι από το Περιφερειακό στον Χ.Δ.Β.Α

Ιούλιος 19, 2011 - 11:37
1 σχόλια

- Ζητά αναστολή της απόφασης των 4 Υπουργείων και συντάσσεται με τις όποιες ενέργειες του Δήμου εφόσον δεν υπάρξει ανάκληση
- Απών ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση, ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από τον πρώην Σπ. Τσιριγώτη

  Χαρακτηρίζοντας την κοινή υπουργική απόφαση που εγκρίνει την ΜΠΕ του Χ.Δ.Β.Α Γγια το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης , ως έγκλημα εκ προμελέτης ο πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης βρέθηκε στην συνεδρίαση του Π.Σ και ζήτησε από το σώμα όχι μόνο να συνταχθεί με τις ενέργειες του Δήμου αλλά να ζητήσει την άμεση ανάκληση της απόφασης. Ο Δήμαρχος μίλησε για μια απόφαση έτοιμη απο καιρό και αυτό αποδεικνύεται από τον  πίνακα αποδεκτών στον οποίον περιλαμβάνονται η Ν.Α Αρκαδίας και Δήμοι οι οποίοι σήμερα δεν υφίστανται.

« Καταγγέλλω ότι η κυβέρνηση και η ΔΕΗ οδηγούν σε αφανισμό την περιοχή της Μεγαλόπολης. Με πειρατικό τρόπο υπεγράφη αυτή η απόφαση. Λέω πειρατικό γιατί είναι μια απόφαση που ήταν έτοιμη εδώ και καιρό γι αυτό και οι πίνακες αποδεκτών είναι λάθος, έτσι λοιπόν φεύγοντας η πρώην υπουργός υπέγραψε την απόφαση που θα μας οδηγήσει στον αφανισμό. Υπεγράφη μια μέρα πριν φύγει από το Υπουργείο. Σαν περιοχή έχουμε προσφέρει πολλά στη χώρα και στην οικονομία, έχουμε δεχτεί την επιβάρυνση και έχουμε διαχειριστεί το περιβάλλον έτσι με τον χώρο αυτό δεν μπορούμε άλλο. Φτάνει πια λέμε . και πρέπει να ξέρετε εσείς οι εκλεγμένοι από τους άλλους νομούς ότι με την κατασκευή του χώρου αυτού θα έρθουν πολλές επιπτώσεις. Ο μεγαλύτερος υδροφόρος είναι στην Μεγαλόπολη, από αυτόν τον ορίζοντα υδρεύεστε όλοι! ο Αλφειός είναι δίπλα. Όχι στα 300 μέτρα από οικισμό ο χώρος όπως λένε, είναι στα 150 μέτρα ,το νεκροταφείο του οικισμού είναι στα 50 μέτρα. Η ΔΕΗ πλέον ως ΑΕ λειτουργεί ως στυγνός επαγγελματίας που θέλει έσοδα. Και μιλάει κυρίως για αμιαντοστιμέντο αλλά μπορούν να φιλοξενηθούν και άλλα βιομηχανικά απόβλητα. Φανταστείτε και τα έσοδα που θα έχει η ΔΕΗ ή ο ιδιώτης που θα την αγοράσει; Από το Π.Σ θα ήθελα να ζητήσω να πάρει την πολιτική απόφαση που θα είναι ενάντια στην δημιουργία του χώρου, να ζητήσει την ανάκληση της απόφαση σπου πάσχει από όλες τις πλευρές, κάνω έκκληση σε όλους σας να παρέμβετε για να ανακληθεί η απόφαση. Να την σκίσει ο Υπουργός. Να πιέσετε τη ΔΕΗ να σταματήσει αυτό το σχεδιασμό και να αποσύρει την ΜΠΕ η οποία ενεκρίθη. Πιστεύω ότι έχετε τη δύναμη και τη δυνατότητα να σταματήσετε αυτό το έκτρωμα».

Η Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας ήταν για αρνητική τοποθέτηση σε αυτήν την απόφαση  «Εισηγούμαστε την αρνητική γνωμοδότηση διότι θα επιβαρύνει κι άλλο την Μεγαλόπολη , η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι απομονωμένη του παλιού ορυχείου διότι εκτελούνται εργασίες απόθεσης τέφρας και γύψου, η μορφολογία δεν προσφέρεται, έχουμε μετακίνηση εδάφους. Είναι κοντά στον Αλφειό ποταμό, επισφαλής η στεγανότητα. Η ποσότητα των εναπομενόντων αποβλήτων στη ΔΕΗ είναι ελάχιστα διότι απομακρύνθηκαν 4,5 χιλιάδες τόνοι αμιάντου . Τα απόβλητα θα είναι αμιαντοτσιμέντου χωρίς τα περιγράφονται τα λοιπά. Το κόστος της επένδυσης είναι  4 εκ ευρώ με τιμές του 2008 . Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Ν.Σ το 2008 και απόφαση πρόσφατη του Δ.Σ εισηγούμαι αρνητική θέση να έχουμε στο εν λόγω ζήτημα»  ενώ ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για ύποπτα σημεία της απόφασης τα οποία προμηνύουν, δεδομένου ότι η Μεγαλόπολη δεν έχει πια μεγάλες ποσότητες αμιαντοτσιμέντου προς αποθήκευση, πως στην περιοχή και στο χώρο που θα δημιουργηθεί θα φτάσουν προς αποθήκευση ποσότητες από τις μονάδες όλης της χώρας. «Ουσιαστικά αυτή η ΚΥΑ απλώς υπεγράφη, δεν ήταν νέο κατασκεύασμα, εμείς που έχουμε ασχοληθεί το ξέρουμε καλά αυτό. Και εκεί είναι το κρίσιμο μέγεθος. Μήπως τυχόν θέλουν μέσω αυτής της ΚΥΑ να δημιουργήσουν μια χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων γιατί δεν κάνει συγκεκριμένη διάκριση για ποια προϊόντα παραγόμενα από τη Μεγαλόπολη θα φιλοξενούνται. Διότι η Μεγαλόπολη έχει πια μικρές ποσότητες αμιάντου προς αποθήκευση. Και αυτό είναι το ύποπτο. Εδώ υπάρχει το θέμα της μεθόδου των κυψελών αλλά αυτό δεν το βάζει στην σύγχρονη αντίληψη όπως γινόταν στις προηγούμενες αποφάσεις . Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Σε καμία περίπτωση δεν λέει ότι θα ενταφιασθούν τα παραγόμενα από το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Υπάρχει το ύποπτο θέμα , θέλουν την μεταφορά των προϊόντων αυτών από τις υπόλοιπες μονάδες να τις μεταφέρουν στη Μεγαλόπολη γιατί αντέδρασαν αυτές οι περιοχές.»

Ομόφωνη η απόφαση του Π.Σ

Στην τοποθέτηση του ο περιφερειακός Σύμβουλος κ.Βαλασσόπουλος έθεσε συνολικά αφορμή της απόφασης αυτής, την ανάπτυξη του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, μια συζήτηση που το Π.Σ έπρεπε να έχει ήδη κάνει. «Βγήκε ΚΥΑ  η οποία ήταν στα συρτάρια και αυτό αποδεικνύεται από τον πίνακα αποδεκτών . αυτό το είχαν ετοιμάσει και απλά επέλεξαν την στιγμή αν βγει στην επιφάνεια. Η υπουργός αυτή μας αιφνιδίασε και με το θέμα του Μαινάλου. καλά αυτοί κάνουν τη δουλειά τους εμείς τι κάνουμε; Δεν έπρεπε η ενότητα Αρκαδίας να το έχει υπόψιν της; Από τις 7-7 δεν έπρεπε να το έχει δει και να το έχει φέρει στο Π.Σ . Συμφωνούμε με τις αποφάσεις της Μεγαλόπολης; Κι αν ναι ποια η στάση μας από δω και πέρα; Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, ας μην χαϊδεύουμε αυτιά. θα έπρεπε να έχουμε συζητήσει εδώ και καιρό για την ανάπτυξη του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης. Σε όλα αυτά τα σχέδια πρέπει να έχουμε αντιπρόταση. Δεν είναι φορέας υλοποίησης η ΔΕΗ αυτό σημαίνει πως αν πουλήσουν τα ορυχεία ο νέος επενδυτής θα έχει την δυνατότητα να αποθηκεύσει οποιοδήποτε βιομηχανικό απόβλητο θέλει. Τα ζητήματα θέλουν σοβαρή και όχι επιφανειακή αντιμετώπιση. Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ Μεγαλόπολης για 6η φορά. Ή  μόνη μας δέσμευση πρέπει να είναι να βοηθήσουμε την περιοχή να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα. Να μην αφήσουμε τη Μεγαλόπολη ως έρμαιο».
Ο κ. Γούργαρης στην τοποθέτησή του μίλησε για προσπαθεί κάποιων να μετατραπεί η Μεγαλόπολη σε χωματερή της Νοτίου Ελλάδος κάτι το οποίο το Π.Σ δεν πρέπει να επιτρέψει: « Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η προσπάθεια μετατροπής της  Μεγαλόπολης σε σκουπιδότοπο της Νότιας Ελλάδας. Η απόφαση αυτή είναι η αρχή αυτών των εξελίξεων. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πρόβλημα ουσίας στην Μεγαλόπολη. Το Π.Σ αν θέλει να υπερασπιστεί την Μεγαλόπολη πρέπει να εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του και να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης. Σε άλλη περίπτωση να αναλάβουμε την ευθύνη να οργανώσουμε την πάλη του λαού.» Και η αγωνιστική συνεργασία Πελοποννήσου τέλος, στάθηκε με την ψήφος της θετικά ως προς την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη λέγοντας:  «Το θέμα έρχεται από πολύ μακριά από το 2005, ο Δήμος κάνει προσπάθειες για την μη εγκατάσταση αποβλήτων. Μέχρι που ήρθε η τελική απόφαση που είναι και μνημείο προχειρότητας τραγικό με ημερομηνία 5-7 όπου οι συναρμόδιοι υπουργοί λένε στο τελευταίο σημείο. «Το Ν.Σ της Ν.Α Αρκαδίας στο οποίο κοινοποιείται η απόφαση υποχρεούται στην κοινοποίηση». Ένας υπουργός δεν το θυμάται, 4 δεν βλέπουν τι υπογράφουν ; Το έγκλημα είναι προμελετημένο και προαποφασισμένο. Πρέπει να πάρουμε απόφαση που να ζητά , ότι και το .ΔΣ στην απόφασή του, την άμεση ανάκληση της απόφασης κ να δηλώνουμε ότι θα συνδράμουμε όλες τις ενέργειες του Δ.Σ».
Το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει τότε τάσσεται στο πλευρό του Δήμου Μεγαλόπολης σε όλες τις ενέργειες που έχουν αποφασιστεί 
 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ο μπούρας να μας πει γιατί δεν πήγε; μόνο ο τσιριγώτης ασχολείται τελικα;