Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ συμβουλεύει για τις συντάξεις θανάτου

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ συμβουλεύει για τις συντάξεις θανάτου

Ιούλιος 15, 2015 - 10:19
0 σχόλια

 

Οι παροχές της σύνταξης χορηγούνται και στα μέλη της οικογένειας των θανόντων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΙΚΑ, εφόσον κατά τον χρόνο του θανάτου του ο θανών ασφαλισμένος είχε πραγματοποιήσει ορισμένο αριθμό ημερών εργασίας, και υπό συγκεκριμένες πρόσθετες προϋποθέσεις.

Σε γενικές γραμμές, σε περίπτωση θανάτου, το ποσό της σύνταξης του θανόντα κατανέμεται στα μέλη της οικογένειάς του, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, κατά τα ποσοστά που ορίζονται για κάθε μέλος από τη νομοθεσία του κύριου φορέα. Για τον υπολογισμό της σύνταξης των μελών της οικογένειας θανόντος συνταξιούχου λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση το ποσό της σύνταξης που πράγματι λάμβανε ο/η θανών/ούσα.

Το ποσό της σύνταξης που δικαιούται η χήρα ή ο χήρος συνταξιούχου ισούται με το 70% του ποσού της σύνταξης του/της θανόντος/ούσης, ενώ το πόσο της σύνταξης για κάθε παιδί ισούται με 20% της σύνταξης. Αν, ωστόσο, πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς, το εν λόγω ποσό τριπλασιάζεται, ανερχόμενο έτσι σε 60%.

Ειδικά για τη χορηγούμενη σύνταξη λόγω θανάτου σε επιζώντες συζύγους, προβλέπεται ότι μετά το πέρας τριετίας από τον θάνατο το ποσό της χορηγούμενης από το ΕΤΕΑΜ σύνταξης στον επιζώντα των συζύγων μειώνεται κατά 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους και κατά 30% από τη συμπλήρωση του 65ου έτους και μετά, εφόσον ο επιζών εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή συνταξιοδοτείται. Αν όμως ο επιζών σύζυγος ήταν ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% κατά την ημερομηνία θανάτου του άλλου συζύγου, τότε η σύνταξη χορηγείται χωρίς κανέναν περιορισμό για όσο διάστημα διαρκεί η αναπηρία.

Υπογραμμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση για να λάβει σύνταξη η χήρα ή ο χήρος σύζυγος απαιτείται, κατά κανόνα, έγκυρος γάμος κατά τον θάνατο, ενώ άρση της έγγαμης σχέσης επέρχεται μόνο με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η οποία να κηρύσσει τη λύση του γάμου. Ωστόσο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να λάβει σύνταξη λόγω θανάτου και ο διαζευγμένος σύζυγος.

Τονίζεται, επιπλέον, ότι είναι αδιάφορο για τη χορήγηση της σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο εάν αυτός βρισκόταν σε ασφαλιστική σχέση με το ΙΚΑ ή αν συζούσε με τον θανόντα (ή τη θανούσα). Επιπλέον, ο επιζών σύζυγος δικαιούται να λάβει σύνταξη λόγω θανάτου του συζύγου του (ασφαλισμένου ή συνταξιούχου) ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη ευπορία του επιζόντος συζύγου.

Τέλος, για τους σκοπούς της συνταξιοδότησης λόγω θανάτου η αφάνεια εξομοιώνεται με τον θάνατο. Θεωρείται δε ότι ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε κατάσταση αφάνειας εάν κατά τη διάρκεια ενός (1) τουλάχιστον έτους δεν έχει ληφθεί καμία αξιόπιστη είδηση ότι βρίσκεται στη ζωή και ο θάνατός του καθίσταται πολύ πιθανός λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών κατά τις οποίες έλαβε χώρα η εξαφάνισή του, λ.χ. πυρκαγιά, σεισμός κ.λπ.

Χρονικές προϋποθέσεις απονομής σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου εξαιτίας κοινής νόσου

Για την απονομή σύνταξης θανάτου σε περίπτωση θανάτου εξαιτίας κοινής νόσους απαιτούνται:

είτε 1.500 ημέρες εργασίας (εφεξής ΗΕ) συνολικά στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ, από τις οποίες 300 τουλάχιστον τα πέντε (5) τελευταία χρόνια πριν από εκείνο στο οποίο επήλθε ο θάνατος 

ή 

να έχουν πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε 4.200 ΗΕ (ισχύς από 12/2/2004-31/12/2004) οι οποίες αυξάνονται προοδευτικά 150 ΗΕ κατ' έτος μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ΗΕ (2005 : 4.350 ΗΕ, 2006 και εφεξής: 4.500 ΗΕ)          

ή

οι κατά περίπτωση απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη γήρατος με τις μειωμένες χρονικές προϋποθέσεις ανάλογα με την κατηγορία υπαγωγής στην ασφάλιση που ανήκε ο θανών 

ή

ο κατά περίπτωση απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου κατά την ημερομηνία θανάτου, ως εξής:
300 ΗΕ πριν από τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας, οι οποίες αυξάνονται ανά 120 ΗΕ για κάθε έτος μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους, μέχρι τη συμπλήρωση 4.200 ΗΕ.

Από τις ημέρες αυτές, οι 300 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα πέντε (5) τελευταία χρόνια πριν από εκείνο στο οποίο επήλθε ο θάνατος.

 

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Στην περίπτωση που κρίνεται από τα αρμόδια όργανα κύριου φορέα ότι ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα, η σύνταξη χορηγείται από το ΕΤΕΑΜ ανεξάρτητα από χρονικές προϋποθέσεις, δεδομένου ότι αρκεί έστω και μία (1) ημέρα ασφάλισης στο Ταμείο.

Σημειώνεται ότι το ποσό της σύνταξης στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει με βάση 6.000 ΗΕ στην 10η ασφαλιστική κλάση του ΕΤΕΑΜ (προνομιακός υπολογισμός).

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Προϋποθέσεις:

 Θάνατος ή αφάνεια από επαγγελματική ασθένεια και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετή μία (1) ημέρα ασφάλισης.

Ο Κανονισμός Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ορίζει το ελάχιστο χρονικό διάστημα απασχόλησης του ασφαλισμένου στην εργασία που προκάλεσε την επαγγελματική ασθένεια.

Σημειώνεται ότι το ποσό της σύνταξης στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει με βάση 6.000 ΗΕ στην 10η ασφαλιστική κλάση του ΕΤΕΑΜ (προνομιακός υπολογισμός).

 

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Προϋποθέσεις:

Θάνατος ή αφάνεια από ατύχημα εκτός εργασίας και οι μισές ημέρες ασφάλισης (κατά περίπτωση) που αναζητούνται για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου από κοινή νόσο

 

Μέλη στα οποία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να μεταβιβαστεί το δικαίωμα της σύνταξης ή η σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου:

ΣΥΖΥΓΟΣ

Ο/Η σύζυγος θανόντος ασφαλισμένου/ης ή συνταξιούχου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

•             Ο θανών/ούσα (ασφαλισμένος/η) είχε συμπληρώσει τις κατά περίπτωση νόμιμες προϋποθέσεις ημερών ασφάλισης (4.500 ή 1.500, εκ των οποίων 300 την τελευταία πενταετία πριν από τον θάνατο).

•             Ο γάμος τους (θρησκευτικός ή πολιτικός) να είναι έγκυρος και να μην είχε ακυρωθεί ή λυθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση μέχρι την ημερομηνία θανάτου.

•             Να έχει συμπληρωθεί από την ημερομηνία τέλεσης του γάμου μέχρι την ημερομηνία θανάτου (αν ο θάνατος συνέβη από 15/7/2010 και μετά) τριετία για ασφαλισμένο ή πενταετία (για συνταξιούχο), εκτός αν:

ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα ή είναι αιφνίδιος ή
γεννήθηκε από τον γάμο παιδί ή με τον γάμο αναγνωρίστηκε ή νομιμοποιήθηκε ή υιοθετήθηκε παιδί ή
η χήρα ήταν έγκυος κατά τον χρόνο του θανάτου (εφόσον διαπιστωθεί και η γνησιότητα του κυοφορούμενου σύμφωνα με τον ΑΚ) και γεννήθηκε ζωντανό τέκνο.

Διευκρινίζεται ότι, εάν ο θάνατος έχει συμβεί πριν από την 15/7/2010, η απαιτούμενη, κατά τα ανωτέρω, διάρκεια του γάμου είναι έξι (6) μήνες για ασφαλισμένο και δύο (2) έτη για συνταξιούχο.

ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΣ/Η

Ο/Η διαζευγμένος/η σύζυγος δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου του/της πρώην συζύγου, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να έχει συμπληρωθεί το 65ο έτος της ηλικίας του/της επιζώντα/ζώσης διαζευγμένου/ης. Δυνατότητα συνταξιοδότησης σε μικρότερο όριο ηλικίας παρέχεται μόνο στην περίπτωση που ο/η αιτών/ούσα ήταν ανίκανος/η για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% κατά τον χρόνο επέλευσης του θανάτου του/της πρώην συζύγου.

β) Ο/Η πρώην σύζυγος κατά την ημερομηνία επέλευσης του θανάτου να ήταν υπόχρεος σε καταβολή διατροφής στον/στην αιτούντα/ούσα διαζευγμένο/η σύζυγο, ανεξάρτητα από το κατά πόσο το ποσό αυτής είχε καθοριστεί με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση μεταξύ των πρώην συζύγων.

γ) Να έχουν συμπληρωθεί δέκα (10) έτη έγγαμου βίου μέχρι τη λύση του γάμου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή μέχρι την εκπνοή των δικονομικών προθεσμιών για την άσκηση τακτικών και έκτακτων ένδικων μέσων.

δ) Το διαζύγιο να μην οφείλεται σε ισχυρό κλονισμό της έγγαμης συμβίωσης με υπαιτιότητα του προσώπου που ζητεί τη σύνταξη.

ε) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του/της αιτούντος/σας τη σύνταξη να μην υπερβαίνει το διπλάσιο ποσό των εκάστοτε καταβαλλόμενων από τον ΟΓΑ ετήσιων συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

στ) Να μην έχει τελεστεί άλλος γάμος, γεγονός που πρέπει να πιστοποιείται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, στο οποίο επίσης πρέπει να βεβαιώνεται ότι ο/η αιτών/ούσα εξακολουθεί να είναι διαζευγμένος/η.

ΤΕΚΝΑ

  • Τα νόμιμα, νομιμοποιημένα ή αναγνωρισμένα τέκνα θανόντος/ούσας ασφαλισμένου/ης ή συνταξιούχου δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον είναι άγαμα και δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη. Το δικαίωμα αυτό παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους εφόσον σπουδάζουν σε ΙΕΚ, ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αν δεν εργάζονται, δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα και δεν λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία.
  • Το δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους ισχύει, ανεξάρτητα από τη φοίτηση σε σχολή, και για τα αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα, καθώς και για τα τέκνα των οποίων η συντήρηση βάρυνε αποκλειστικά τον θανόντα γονέα, ο οποίος είχε εγκαταλειφθεί από τον άλλον γονέα.
  • Τα ανωτέρω όρια ηλικίας δεν ισχύουν για παιδιά ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους εμφανίστηκε πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.
  • Ειδικά για παιδιά, εγγονούς, προγονούς που πάσχουν από νευρο/ψυχιατρικές παθήσεις, η ανικανότητα για κάθε εργασία που οφείλεται στις παθήσεις αυτές απαιτείται να έχει επέλθει πριν από τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.
  • Τα υιοθετημένα τέκνα δικαιούνται σύνταξη με τις ίδιες προϋποθέσεις που δικαιούνται και τα νόμιμα τέκνα. Επιπλέον, η υιοθεσία πρέπει να έχει γίνει έναν (1) χρόνο πριν από τον θάνατο του ασφαλισμένου ή έναν (1) χρόνο πριν από την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης του συνταξιούχου. Τα υιοθετημένα τέκνα διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του φυσικού γονέα τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν ταυτόχρονα και τη σύνταξη λόγω θανάτου του θετού γονέα.
  • Τα τέκνα δικαιούνται δύο συντάξεις λόγω θανάτου, εφόσον οι ασφαλισμένοι θανόντες γονείς τους συμπλήρωσαν ξεχωριστά τις νόμιμες προϋποθέσεις ημερών ασφάλισης.
  • ΑΜΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΩΣ ΟΡΦΑΝΟΙ ΕΓΓΟΝΟΙ Ή ΠΡΟΓΟΝΟΙ
  • ΓΟΝΕΙΣ
Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.