Ημερίδα για την Ιερά Μονή Παναγίας Νέας Εκκλησούλας Μεγαλόπολης

Ημερίδα για την Ιερά Μονή Παναγίας Νέας Εκκλησούλας Μεγαλόπολης

Οκτώβριος 14, 2014 - 18:44
0 σχόλια

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου- ΠΕ Αρκαδίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Σύλλογος Νέας Εκκλησούλας διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ανάδειξη Ιεράς Μονής Παναγίας Νέας Εκκλησούλας (Μερζέ)». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 10:30 στο χώρο της Μονής.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας:
10:30 Προσέλευση Καλεσμένων
10:45 Τέλεση τρισαγίου στον Ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και κατάθεση στεφάνων.
11:15 Χαιρετισμός- καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νέας Εκκλησούλας Γεώργιο Καρακασίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα και το Δήμαρχο Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλο.
12:00 Ομιλία Γ.Πασχαλιά με θέμα «Το τάμα του Έθνους στη Μεγαλοπολίτιδα. Η ιστορία της Αγίας Μονής Μερζέ και η αρχιτεκτονική της εξέλιξη στο πέρασμα των αιώνων».
12:30 Ομιλία του Δ. Αθανασούλη με θέμα: «Η Μονή της Παναγίας του Κολοκοτρώνη στη Νέα Εκκλησούλα και οι προοπτικές ανάδειξής της».
12:45 Ευχαριστήριο- κλείσιμο ημερίδας.
Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή Παναγίας 
Βορειανατολικά του χωριού Νέα Εκκλησούλα και σε απόσταση τεσσάρων (4) χιλιομέτρων είναι κτισμένη η Αγία Μονή, «το μοναστήρι του Κολοκοτρώνη», γιατί αυτός φρόντισε για την ανοικοδόμησή του τα έτη 1822 και 1825 μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους.
Πρώτη αναφορά της μονής σαν Νέα Μονή έχουμε το 1322 σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Ολόκληρο το οικοδόμημα της μονής είναι λιθόκτιστο σε σχήμα παραλληλόγραμμο. Πάνω από τη θολωτή της είσοδο είναι επιγραφή με το όνομα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και αριστερά εντοιχισμένες πλάκες και αρχιτεκτονικά μέλη που μεταφέρθηκαν από το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης. Το καθολικό, μαυρισμένο από τις καταστροφές, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής και είναι αγιογραφημένο από λαϊκό ζωγράφο του 18ου αιώνα. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Η Αγία Μονή έχει προσαρτηθεί, ως διαλελυμένη, στην ενορία του Αγίου Νικολάου του χωριού Εκκλησούλα Μεγαλοπόλεως.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, εις της «Διήγησιν των συμβάντων της Ελληνικής Φυλής» (Απομνημονεύματα, σελ. 2829), αφηγείται: «Μια φορά επήγα εις το πανηγύρι της Αγίας Μονής, αυτό το μοναστήρι ήτον μεγάλο και εχαλάσθη εις την πρώτην Τουρκιά όταν επέρασα, ήταν μια μάνδρα χαλασμένη και σκεπασμένη εκκλησιά με κλάδους δένδρων τότε έταξα, ότι: Παναγιά μου, βοήθησε μας να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα μας από τον Τύραννο, και να σε φκιάσω καθώς και ήσουν πρώτα».
Αυτό συνέβη το 1803. Ο Θεός επέτρεψε και η Πατρίδα ελευθερώθηκε και ένα από τα πρώτα μελήματα του Κολοκοτρώνη, είκοσι χρόνια μετά το τάμα του (1823), ήταν να επισκευάσει την εκκλησία και να την κάνει δική του ιδιοκτησία. Αφηγείται πως το 1833 «επήγα εις την Τριπολιτζά, αποκεί επήγα εις ένα πανηγύρι της Αγίας Μονής, όπου επήγαινα κάθε χρόνο, ότι είναι ιδιοκτησία μου» (σελ. 257)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.