Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας: Από τους πιο παλαιούς Ναούς της Τρίπολης (pics)

Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας: Από τους πιο παλαιούς Ναούς της Τρίπολης (pics)

Δεκέμβριος 03, 2016 - 18:16
0 σχόλια

Από τους πιο παλαιούς Ναούς της Τρίπολης ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας .Πρώτη φορά αναφέρεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας ως Εκκλησάκι που εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες του συνοικισμού Σεχίου που βρίσκεται στα βόρεια της Τριπολιτσάς και έξω από τα τείχη αυτής. Αναφέρεται πάλι μετά την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 σε έγγραφα του 1834 .Στη συνέχεια γίνεται αναφορά το 1912 μέσα από τα βιβλία πράξεων των Εκκλησιαστικών συμβουλίων με Εφημέριο τότε τον ιερέα Ιωάννη Μπίσσια, ο οποίος ήταν Εφημέριος του Ναού από το 1893 ως το 1946.Μαζί με τον Εφημέριο και οι κάτοικοι της περιοχής στήριξαν το Ναό δίνοντας τον οβολό τους.

Το 1947 λόγω γήρατος φεύγει από το Ναό ο Εφημέριος Ιωάννης Μπίσσιας και στη θέση του προσλαμβάνεται ο Ιερέας Νικόλαος Παπαβασιλείου.

Από το 1950 αναφέρεται σαν σκέψη η ανέγερση νέου Ναού της Αγίας
Βαρβάρας. Επίσης την ίδια χρονιά προσλαμβάνεται σαν νεωκόρος ο Χαράλαμπος Δελής (Ρίμπας) ο οποίος με ακούραστη βοηθό τη σύζυγό του Βασιλική υπηρέτησε με αγάπη και ζήλο το ναό ως το θάνατό του το 1979.

Στις 24-4-1955 αποφασίζεται τελικά η να γίνει η θεμελίωση του Ναού .Ημέρα θεμελίωσης η 8-5-1955 Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας Γερμανού.

Όλοι ΄οι Ενορίτες απο την Ελλάδα και την Αμερική με πρώτο το Δεσπότη έστειλαν ενθουσιασμένοι την οικονομική βοήθειά τους.

Οι εργασίες ξεκινούν το 1955 και κρατούν ως το 1969.Το 1960 αποφασίζεται η ανέγερση μαρμάρινου τέμπλου στο Ναό και το 1965 γίνεται η ανάθεση στο γλύπτη Γεώργιο Γεωργίου. Μετά τα εγκαίνια και τις πιο πάνω εργασίες κατεδαφίζεται ο παλιός Ναός γύρω απο τον οποίο χτίστηκε ο νέος. Όλες οι Ιερές Ακολουθίες γίνονται πλέον στο νέο Ενοριακό Ναό της Αγίας Βαρβάρας
Το 1970 ανατίθεται η αγιογράφηση στον αγιογράφο Παναγιώτη Μπάτα. Το 1974 συνεχίζει το έργο του ο αγιογράφος Διονύσιος Ανδραβιδιώτης και ολοκληρώνεται η αγιογράφηση το 1977.

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ : ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 2015

Αναδημοσίευση από τη σελίδα ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ  ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.