Ιερώνυμος προς ιερείς: Θα υπερασπιστώ τα δικαιώματά σας

Ιερώνυμος προς ιερείς: Θα υπερασπιστώ τα δικαιώματά σας

Δεκέμβριος 07, 2018 - 14:21
0 σχόλια

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με θέμα την συμφωνία μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για τις προσπάθειές του για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και υπογράμμισε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ιερέων.

Για να καθησυχάσει τους κληρικούς, ο κκ Ιερώνυμος επισήμανε πως δεν θα προχωρήσει οιαδήποτε συμφωνία χωρίς την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας. Κατά πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε στους ιερείς ότι τα δικαιώματά τους θα είναι πλήρως διασφαλισμένα και όλα αυτά θα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα.

«Πενήντα χρόνια δίνω αγώνα για την εκκλησιαστική περιουσία που διασφαλίζει τη λειτουργία των ιδρυμάτων της Εκκλησίας. Πενήντα χρόνια δίνω αγώνα για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των κληρικών μας, αυτή είναι η προτεραιότητά μας πάντοτε» φέρεται να τους είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε στα μέλη του ΙΣΚΕ υπόμνημα μέσα στο οποίο διευκρινίζει ότι πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του κλήρου (μισθοδοσία, ασφάλεια, συνταξιοδότηση, οργανικές θέσεις κλπ) και να κατοχυρωθεί ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ η μισθοδοσία των κληρικών.

Στο υπόμνημα τονίζεται πως η αρμόδια επιτροπή νομικών και τεχνοκρατών που θα εξετάσει όλα τα θέματα και θα καταλήξει στις προτάσεις της, θα υποβάλλει την πρότασή της στην Ιεραρχία η οποία και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο σχέδιο συμφωνίας το οποίο μετά τις παρεμβάσεις και προτάσεις θα υποβληθεί στην Ιεραρχία, η οποία μπορεί να το εγκρίνει, να το διορθώσει ή και να το απορρίψει.

»Σε όλα είμαστε ανοιχτοί. Όλο αυτό προϋποθέτει ότι θα γίνεται σε συνεργασία με την Πολιτεία και πιστεύουμε, αν προχωρήσουμε, θα βρεθούμε πάλι να τα ξαναπούμε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

»Χαίρομαι που ήρθαν οι εκπρόσωποι των Ιερέων μας και κουβεντιάσαμε και πέρα από αυτό. Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα της μισθοδοσίας που μας απασχολεί, είναι και τόσα άλλα θέματα, όπως πως θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα εκκλησιαστικά σχολεία, πως θα λειτουργούν τα ιδρύματα μας, τα οποία υπηρετούν τον λαό, πως μπορούμε να οργανώσουμε το έργο μας το πνευματικό, απαγκιστρωμένοι από κάποιες αρχές, από διάφορους φορείς που μας εμποδίζουν πολλές φορές να κάνουμε το πνευματικό μας έργο» συμπλήρωσε ο Μακαριώτατος.

»Ο αγώνας μας και η προσπάθειά μας είναι ένα έργο που φαίνεται υλικό, οπως είναι η περιουσία, να το μετατρέψουμε εμείς, με τον αγώνα μας και την προσπάθειά μας να είναι πνευματικό, που θα δώσει καρπούς καλούς για τον λαό μας και την πατρίδα μας» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

»Ποτέ δεν είχαμε διάσταση με τους ιερείς μας. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ποια είναι η πορεία μας. Ό,τι κάνουμε θα ενημερωθεί η ΔΙΣ και πρωτίστως οι Ιερείς μας, που είναι τα μάτια μας, τα αυτιά μας, που είναι τα χέρια μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» υπογράμμισε κλείνοντας ο Μακαριότατος.

Δείτε ολόκληρο το υπόμνημα του Αρχιεπισκόπου:

(ΠΗΓΗ: in.gr)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.