ΙΕΚ Στεμνίτσας: Ας μας αφήσουν να συνεχίσουμε το έργο μας και να το αναβαθμίσουμε

ΙΕΚ Στεμνίτσας: Ας μας αφήσουν να συνεχίσουμε το έργο μας και να το αναβαθμίσουμε

Νοέμβριος 18, 2015 - 10:06
0 σχόλια

Το ΙΕΚ Στεμνίτσας είναι ένα από τα πολλά δημόσια ΙΕΚ τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας, καθώς οι εκλογές και όλα όσα είχαν γίνει πριν από αυτές άφησαν πίσω τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, δημιουργώντας προβλήματα στην άρτια έναρξη του σπουδαστικού έτους 2015-2016. 

Σημειωτέον ότι η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας υπέγραψε απόφαση για την ολική ή μερική διάθεση εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των ΙΕΚ. Ωστόσο, τα ΙΕΚ Πανελλαδικά αντιδρούν σε αυτό, καθώς προσέρχονται για να διδάξουν εκπαιδευτικοί που δεν είναι ειδικευμένοι, ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ιδρυμάτων.

Το ΙΕΚ Στεμνίτσας είναι ένα τεχνολογικό ΙΕΚ στο οποίο οι σπουδαστές εκπαιδεύονται ως τεχνικοί Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού Κοσμήματος. Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα αποτελεί πολλά χρόνια αργυροχρυσοχοϊκό και μεταλλουργικό κέντρο με ονομαστούς τεχνίτες και ανήκει πλέον, από τον Οκτώβριο του 2013, στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης.

Πέρα από τα θεωρητικά μαθήματα έχει και εργαστηριακά, προφανώς. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ArcadiaPortal.gr με την Όλγα Παπαδοπούλου η οποία είναι η διευθύντρια  του ΙΕΚ, πληροφορήθηκε ότι τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και ότι το ΙΕΚ δεν έχει ανοίξει. Η καθυστέρηση έγκειται στην κωλυσιεργία του υπουργείου σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών. 

Το ΙΚΕ Στεμνίτσας με αιτήματά του έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών και την τήρηση του προηγουμένου καθεστώτος, σύμφωνα με το οποίο ειδικευμένοι επαγγελματίες του είδους διδάσκουν τους σπουδαστές.
Οι εργασίες που γίνονται στο συγκεκριμένο ΙΚΕ ξεπερνούν το ωρολόγιο πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί και οι σπουδαστές  με μεράκι και με αγάπη για αυτό που κάνουν, έχουν δημιουργήσει εργαστήρια αποφοίτων για περαιτέρω εξάσκηση, έχουν συστήσει συνεταιρισμό, προκείμενου οι επαγγελματίες να εμπορεύονται τα υλικά, αλλά και εργαστήρια. Με κάθε τρόπο, το ΙΕΚ προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τους σπουδαστές του, οι οποία σαφώς υποστηρίζουν τον παραδοσιακό κλάδο των αργυροχρυσοχόων. 

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το ΙΕΚ Αργυροχρυσοχοΐας είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα και προσελκύει σπουδαστές από ολόκληρη τη χώρα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από αλλά ευρωπαϊκά κράτη.
Η διεύθυνση του ΙΕΚ εξέφρασε την αγωνία της για το τι θα γίνει και έθεσε και ζήτημα λειτουργίας του ΙΕΚ στο πλαίσιο της γενικής ύφεσης της χώρας.

Είμαστε στα μαύρα σκοτάδια και δεν ξέρουμε τι θα γίνει

Πρέπει σε κάθε περίπτωση να λειτουργήσει το ΙΕΚ με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς κι όχι απλώς με εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και γι’ αυτό έχει κάνει και αίτημα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης.
Πέρυσι οι εκπαιδευτικοί που ασκούσαν τα καθήκοντά τους ήταν τέσσερις, δύο από αυτούς ήταν αργυροχρυσοχόοι και δύο αρχιτέκτονες σχεδιαστές απόφοιτοι Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι σπουδαστές χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και οι διακρίσεις αυτών κάνουν υπερήφανους το δημόσιο ΙΕΚ και τη Στεμνίτσα, η οποία παραδοσιακά κρατά τα σκήπτρα της τέχνης αυτής.
Η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού πρέπει να γίνει άμεσα, τόνισε η διευθυντήρια, καθώς οι νέοι σπουδαστές έχουν ενοικιάσει διαμερίσματα στην περιοχή και αναμένουν να μετακομίσουν στη Στεμνιτσα και να ξεκινήσουν τα μαθήματα, τα οποία πρέπει να ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου.

Έφη Καστραντά
 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.