Ίδρυση ΕΠΑΛ Γορτυνίας - Θετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης

Ίδρυση ΕΠΑΛ Γορτυνίας - Θετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης

Δεκέμβριος 13, 2018 - 16:12
0 σχόλια

Αισιοδοξία για την ίδρυση ΕΠΑΛ Γορτυνίας προκαλεί η θετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Δ/νσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης προς τον Υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου, που εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του.Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας. Με την απόφαση 249/2018 εκδόθηκε η θετική γνωμοδότηση του Δήμου για την ίδρυση ΕΠΑΛ στην Γορτυνία, στο οποίο θα υπαχθεί το τμήμα της Αργυροχρυσοχοΐας που μέχρι σήμερα υπάγονταν στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης,  ενώ επιπρόσθετα προτείνεται να εξεταστεί η δημιουργία και άλλων τμημάτων. 
Ο Δήμος Γορτυνίας, από 3ετίας υποβάλλει επίμονα και με κάθε ευκαιρία την πρότασή του προς τους αρμόδιους φορείς ότι η ίδρυση επαγγελματικής εκπαιδευτικής μονάδας στην Γορτυνία, με κατευθύνσεις σύμφωνους με τα παραγωγικά και πολιτιστικά δεδομένα της Γορτυνίας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και να δημιουργήσει προοπτικές απασχόλησης για τον ενεργό πληθυσμό της περιοχής. 
Ηδη από τις αρχές του 2016, στα πλαίσια των προτάσεων για μεταβολές των σχολικών μονάδων, εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. (8/2016) γνωμοδοτώντας για την ίδρυση επαγγελματικής εκπαιδευτικής μονάδας, πρόταση την οποία προώθησε στους  κυβερνητικούς φορείς τον Ιούνιο του 2016 με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργό κ. Κουίκ. Την ίδια χρονιά, επίσης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (239/2016), επανέλαβε την πρότασή του στα
πλαίσια των ετήσιων προτάσεων για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων. 
Με νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας (189/2017) ο Δήμος επανήλθε και το 2017, έχοντας προσθέσει στα επιχειρήματά του τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος «Δια βίου μάθηση», με τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις που συνηγορούν και τεκμηριώνουν την πρόταση, το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον και το αίτημα πλέον των πολιτών για την αξιοποίηση των τοπικών πόρων μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η πρόταση έχει πάρει πιο συγκεκριμένη μορφή το 2018 μετά και από την
λειτουργία του θερινού σχολείου και την ανάδειξη των δράσεων της κίνησης πολιτών «Άνθη της Πέτρας», με την οποία προβάλλεται εντονότερα η ανάγκη αξιοποίησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. 
Τον Σεπτέμβριο του 2018 με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (195/2018)  συγκροτήθηκε επιτροπή για την διεκδίκηση εκπαιδευτικής μονάδας στα Λαγκάδια για την τέχνη της πέτρας αποτελούμενη από τον Αντιδήμαρχο κ. Νικήτα Κανέλλο, τον Πρόεδρο της Κίνησης «Άνθη της Πέτρας» κ. Τσαούση Γιάννη και τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ κ. Βασίλη Γκανιάτσα. Η επιτροπή αυτή, μαζί με τον Δήμαρχο κ. 
Γιάννη Γιαννόπουλο, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, στους οποίους εξέθεσε τις
τεκμηριωμένες προτάσεις του.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, η αρμόδια Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Δ/νση Περιφερειακής Εκπαίδευσης στην ετήσια εισήγηση για τις μεταβολές σχολικών μονάδων υποβάλλει την πρόταση για την ίδρυση ΕΠΑΛ στην Γορτυνία. Με
ομόφωνη απόφασή του (249/2018), το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας γνωμοδότησε θετικά και επιπρόσθετα προτείνεται να εξεταστεί η δημιουργία και άλλων τμημάτων. Οι προτεινόμενοι τομείς είναι της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (τεχνιτών πέτρας), της
ξυλογλυπτικής, της αγιογραφίας και συντήρησης έργων τέχνης, της παραδοσιακής υφαντουργίας καθώς και του αγροτουρισμού και του περιηγητικού τουρισμού. 
Επιπλέον προτείνονται ειδικότητες που αφορούν το περιβάλλον, τον αγροδιατροφικό τομέα και την αγροτική οικονομία, την ποιοτική κτηνοτροφία, την ελαιουργία, την μελισσοκομία και γενικά τομείς σχετικά με τις ποιοτικές καλλιέργειες. 
Ο Δήμος Γορτυνίας ευχαριστεί τους αρμόδιους για την θετική τους ανταπόκριση,  εκφράζει την ικανοποίησή του για την θετική εξέλιξη των μέχρι τώρα προσπαθειών του και προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις του για την επιτυχή έκβαση του αιτήματος. 
Γραφείο Τύπου
Δήμου Γορτυνίας

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.