Η Υγεία θέλει… ρομαντισμό, σουρεαλισμό και υποσχέσεις

Η Υγεία θέλει… ρομαντισμό, σουρεαλισμό και υποσχέσεις

Ιανουάριος 05, 2017 - 09:49
0 σχόλια

Αναστάτωση δημιούργησε  στην πόλη της Τρίπολης η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου αποτελούμενο από τους  Υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο συντονισμού του Κυβερνητικού έργου κ.  Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο.

Τα όσα είπαν και τα όσα δεν είπαν, δημιούργησαν θύελλα αντιδράσεων η οποία μπορεί να θεωρηθεί και πρωτόγνωρη, καθώς οι αντιδράσεις έρχονται από πολλά μέτωπα και όχι μόνο από τα συνήθη. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι οι αντιδράσεις, όταν προέρχονται από παντού, σημαίνει ότι δεν είναι κατευθυνόμενες, όπως συνήθως ισχυρίζεται η κυβέρνηση όταν δέχεται σκληρή κριτική –πάρτε παράδειγμα το τελευταίο επεισόδιο με την εφημερίδα «Guardian»…

Πρώτος  σχολίασε την επίσκεψη του κλιμακίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ο οποίος με δελτίο Τύπου καυτηρίασε τα λεγόμενα του κλιμάκιου περί ενίσχυσης  της υγείας με 10 ασθενοφόρα στην Πελοπόννησο, τα οποία δεν εξασφαλίστηκαν  με ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά με ενέργειες και πόρους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Το μόνο βήμα που θα έπρεπε λοιπόν να κάνουν είναι να μεταφέρουν την ευθύνη εποπτείας των νοσοκομείων στις αιρετές Περιφέρειες γιατί άλλη λύση δεν υπάρχει για τη βιωσιμότητά τους.»  Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι ο υπουργός έκπληκτος στην συνέντευξη Τύπου δέχτηκε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο για τη μεταφορά ευθύνης και είπε: «Εγώ δεν το ξέρω αυτό  –δεν το έχω ξανακούσει, αφήστε τι ζητούν οι περιφέρειες».

Επεσήμανε ότι συνήθως παρουσιάζονται προβλήματα σε τέτοιες περιπτώσεις μεταφοράς εποπτείας, γιατί η αυτοδιοίκηση ζητάει, αλλά όταν τα πάρει, μετά λέει ότι δεν έχει τι να τα κάνει.

Δεν θέλει την εποπτεία αλλά τους πόρους

Παράλληλα ο περιφερειάρχης τονίζει στο Δελτίο Τύπου ότι είναι επίσης τραγικό να ανακοινώνουν ότι θα προσλάβουν μέσω του ΟΑΕΔ και με χρήματα από τα προγράμματα των Περιφερειών, επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία.  

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια τέτοια καινούργια εκχώρηση πόρων από το δικό της πρόγραμμα, ειδικά αν δεν λάβει εγγυήσεις αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας των επενδύσεων αυτών, δεδομένης της απογοητευτικής μέχρι σήμερα ανάλογης εμπειρίας».

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου επίσης σχολιάζει καυστικά με τον δικό της τρόπο την παρουσία του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη αναφέροντας με δελτίο Τύπου: το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφτηκε την Τρίπολη προσβλέποντας σε κομματικές ιδιοτέλειες οι οποίες ξεφεύγουν από το πεδίο ευθύνης που έχουν στη θεσμική τους αρμοδιότητα και ως επόμενο είναι άνευ ουσίας.

Οι αντιδράσεις δεν σταματούν μόνο στους αιρετούς αλλά συνεχίζονται και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας ο οποίος για δεύτερη φορά καταδικάζει τη συμπεριφορά της εκπρόσωπων της κυβέρνησης, αλλά και εκείνων που κανονίζουν το πρόγραμμα,  καθώς για δεύτερη φορά σε θέματα αμιγώς του κλάδους τους δεν ενημερώθηκαν για να παραστούν σε συναντήσεις.

Σκληρά τα λόγια που ακούστηκαν και από την πλευρά των ιατρών της Αρκαδίας οι οποίοι με δελτίο Τύπου τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Εάν  η  επίσκεψη  αφορούσε  απλά  τον προπαγανδισμό  του  κυβερνητικού  έργου ουδόλως  θα μας  απασχολούσε. Όταν  όμως μιλάμε  για  τη  λειτουργία  του Παναρκαδικού  Νοσοκομείου  και  των λειτουργών  του  &  ο  Ιατρικός  Σύλλογος δεν  έχει  ενημερωθεί  καν  τι  να  πούμε. Την  επομένη  φορά  μπορούν  κάλλιστα  να συσκεφτούν  &  με  τα  πεύκα  του  πάρκου  του Νοσοκομείου.

Το  δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Φαίνεται  όμως ότι αυτή  προφανώς είναι η  επιλογή της  Πολιτικής Ηγεσίας. Κομματικοί  μονόλογοι  απλά  για επικοινωνιακούς λόγους. Παρασυναγωγές και παράγκες. Κρίμα.

Τη δυσαρέσκειά τους με τα λεγόμενα του κυβερνητικού κλιμακίου έδειξαν  με  τις παρατηρήσεις τους και με τα λεγόμενά  τους οι εργαζόμενοι του Παναρκαδικού Νοσοκομείου που παρευρέθηκαν στη συνάντηση με τον Υπουργό και με τον Γενικό Γραμματέα. Γιατί ενώ έδειξαν ότι  κατανοούν τα προβλήματα και την ανησυχία τους, ένιωσαν ότι μιλούν σε ένα «τοίχο» καθώς η φωνή τους και τα θέλω τους επέστεφαν πίσω ως αντίλαλος στο δωμάτιο. Όταν εναγωνίως οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να θέσουν τα ερωτήματά τους στο κλιμάκιο, τότε υπήρξε μία σειρά από αντεγκλήσεις, καθώς  οι εργαζόμενοι ένιωθαν ότι κάποιος του μαλώνει και τους βάζει στη θέση τους. Κάπως έτσι βέβαια εξελίχθηκε και κατά μία μεριά και η συνέντευξη Τύπου, καθώς μία δημοσιογράφος ρώτησε για το αν οι ελλείψεις στο σύστημα Υγείας στοιχίζουν τη ζωή σε πολίτες.

Η απάντηση του αρμοδίου ήταν «ας είμαστε σοβαροί, ζωές δεν κινδυνεύουν».  Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αλλά είναι ανεύθυνο, ανέφερε ο υπουργός απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο,  να αναφέρετε κάτι τέτοιο δημόσια.

Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα και φυσικά τα απομακρυσμένα χωριά του Δήμου είναι σε δεύτερη μοίρα με τους κατοίκους να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους  αν κάτι συμβεί, και πάρει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να διανύσει 2,5 ώρες απόσταση για να παραλάβει τον ασθενή και να κάνει και άλλες 2,5 ώρες για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενοφόρο παλαιωμένο ξεκινά από τη Γορτυνία για να φέρει ασθενή στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο για να νοσηλευτεί, και το όχημα χαλάει στη μέση του δρόμου.

Τελικά ποιος πρέπει να σοβαρευτεί, τελικά, τι πρέπει να γίνει, για να ανοίξουν τα μάτια και τα αφτιά τους όλοι όσοι κρατούν την πορεία της χώρας στα χέρια τους; Μήπως τα χέρια τους είναι δεμένα, όπως αναφέρουν άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι; Αλλά αυτό είναι πλέον δικαιολογία.

Την ίδια ημέρα που το κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε στην Τρίπολη, ο υπουργός Υγείας Π. Πολάκης δήλωνε στον ANT1 ικανοποιημένος από την κατάσταση στην Υγεία και, όταν στριμώχτηκε από τον Παπαδάκη, που τον στρίμωχναν οι καταγγελίες των τηλεθεατών που έφταναν βροχή στο στούντιο (ζήτησαν χαρτί υγείας από συγγενείς ασθενούς, 9 ώρες περίμενε θύμα τροχαίου να το πάνε για ακτινογραφία, δεν είχαν τσιρότο για μια απλή αιμοληψία), ο κ. Πολάκης απλώς έκλεισε το τηλέφωνο…

«Θα έρθουν καλύτερες μέρες, το 2017 τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» αυτό ήταν το μήνυμα της  σημερινής παρουσίας των εκπροσώπων της κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Το ζήτημα είναι να αναρωτηθούμε όλοι  ποιος μπορεί να θεωρηθεί τόσο αισιόδοξος και να προσβλέπει σε κάτι καλύτερο;

Η κυβέρνηση προσβλέπει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ωραία, να κάνει προσευχές τότε, επειδή με το έργο της δεν το βλέπουμε να έρχεται!

Παράλληλα, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού στόμα είχε και μιλιά δεν είχε.  Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει διοργανώσει επισκέψεις κλιμακίων της σε όλη την Ελλάδα, μόνο που, όπως αποδείχθηκε και χθες στην Τρίπολη, περισσότερο προσβλέπει στην καταμέτρηση των δυνάμεών της και λιγότερο στο να ακούσει ή να αντιληφθεί τα προβλήματα.

Επίσης, η «παιδική» δικαιολογία ότι προκηρύσσονται θέσεις για την Παιδιατρική στην Τρίπολη αλλά δεν ενδιαφέρονται ιατροί ανάλογης ειδικότητας να έρθουν να δουλέψουν στο Παναρκαδικό, μόνο για γέλια είναι και ασφαλώς δεν περιμέναμε να ακούσουμε κάτι τέτοιο από υπουργικά χείλη.

Αλλά κάτι που αλλάζει ο χρόνος, όλοι μας γινόμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι, λίγο πιο ανεκτικοί, λίγο πιο καλοί άνθρωποι… Κάπως έτσι θα προσπαθούν και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Ας γίνουμε λίγο ρομαντικοί, και σουρεαλιστές…  Μπορεί να γίνει της μόδας.

Έφη Καστραντά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.