Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο

Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο

Οκτώβριος 04, 2015 - 09:44
0 σχόλια

Στις 11:00 το πρωί της Κυριακής 4 Οκτωβρίου η Βουλή εκλέγει πρόεδρο, στη συνεδρίαση των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Νίκο Βούτση, ενώ ο Ευ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα κινηθούν κατά συνείδηση στο θέμα της ψήφισης ή μη του κ. Βούτση, ενώ επίσης κατά συνείδηση θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την άλλη, έχει θέσει πιο συγκεκριμένους όρους, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Βούτση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, εκτός από εκείνες της Χρυσής Αυγής, για το Προεδρείο της Βουλής.

Μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα κάνει τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Ολομέλεια στις 13:30, και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, προκειμένου να εκλεγούν και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, για να εκλέξει τον Γραμματέα της και τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς.

«Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ). Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, η οποία και πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος. Η κατάταξη στη σειρά των αντιπροέδρων θα είναι επιλογή του κ. Τσίπρα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ακόμα πέντε υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων: Χαρά Καφαντάρη, Εύη Καρακώστα, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτρης Γάκης, Μουσταφά Μουσταφά. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ). Θα προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή)», σύμφωνα με το in.gr. Ωστόσο κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο Προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Για τη θέση του έκτου αντιπροέδρου, που προέρχεται από το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ θα προτείνει τον Δημήτρη Κρεμαστινό, ενώ ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ). Το κόμμα θα προτείνει και πάλι τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.