Η Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας και ο ιστορικός ρόλος της στην Ελληνική Επανάσταση (pics,vid)

Η Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας και ο ιστορικός ρόλος της στην Ελληνική Επανάσταση (pics,vid)

Δεκέμβριος 15, 2019 - 12:10
0 σχόλια

Η Βιβλιοθήκη Δημητσάνας είναι σημαντικός σταθμός πολιτισμού στη Γορτυνία.  Επίσημος τίτλος της τριμερούς δημόσιας υπηρεσίας είναι «Δημόσια Βιβλιοθήκη και Μουσείο Ελληνικής Σχολής Δημητσάνας – Τοπικό Ιστορικό αρχείο Γορτυνίας».

Ιδρύθηκε από δύο μοναχούς, τους Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο, από τη Σχολή Σμύρνης το 1764 και λειτούργησε πρώτα ως ιερατική σχολή, στην οποία κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας φοίτησαν πολλοί ιεράρχες του Γένους, εξέχοντες προσωπικότητες, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο νοτιοανατολικό τμήμα των παλαιών διδακτηρίων στην πλατεία της Αγίας Κυριακής και είναι ένας από τους θεματοφύλακες των ιστορικών και λαογραφικών παραδόσεων του ελληνικού γένους όπως και ολόκληρο το χωριό, στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία, αν το επισκεφθείτε, να θαυμάσετε σημαντικά κειμήλια και ενθυμήματα από διάφορες στιγμές του ελληνικού παρελθόντος.

Μην λησμονούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούσιου υλικού που φιλοξενούσε η Βιβλιοθήκη θυσιάστηκε στον βωμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όταν οι σελίδες των βιβλίων χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν φυσίγγια. Από τους παλιούς τόμους της διασώθηκαν περίπου 600.

Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα του 17ου αι. καθώς και περγαμηνές του 16ου αι. Επίσης υπάρχουν βιβλία από τα πρώτα μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας, και τα οποία τυπώθηκαν το 1546 στη Βενετία και στη Βασιλεία.

Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει το γραφείο, το αναγνωστήριο, μία μεγάλη κυκλική αίθουσα, μία μικρή αίθουσα με συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς και υπόγειους χώρους, στους οποίους φυλάσσονται οι ανεκτίμητοι θησαυροί της.

Σήμερα, με συνεχή εμπλουτισμό, υπάρχουν περίπου 35.0000 τόμοι από τους οποίους άλλοι αντιστοιχούν σε παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, ενώ άλλοι νεότεροι που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των αναγνωστών.

Επιπλέον λειτουργεί τμήμα χειρογράφων, με περίπου 200 κώδικες καθώς και ταξινομημένα λυτά έγγραφα. Επίσης λειτουργεί μουσείο με εθνικά κειμήλια και είδη λαϊκού βίου.

Ο επισκέπτης θα δει τα οστά του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, που φυλάσσονται σε ορειχάλκινη λάρνακα, μεταφερμένα εδώ από την Πάτρα το 1930, τη σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα, διάφορες προσωπογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων καθώς και μία μικρή συλλογή από διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης.

Ώρες Λειτουργίας: Ανοικτά για το κοινό Τρίτη – Σάββατο (09:00-2:00) Τηλ.:27950 31219

Video: 

ArcadiaPortal.gr Η Βιβλιοθήκη Δημητσάνας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.