Η Τσικνοπέμπτη του γλεντιού και της παράδοσης στην Τρίπολη (pics,vid)

Η Τσικνοπέμπτη του γλεντιού και της παράδοσης στην Τρίπολη (pics,vid)

Φεβρουάριος 16, 2017 - 16:48
1 σχόλια

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή -για κάποιους, αν όχι για τους περισσότερους, η πιο γευστική- ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»).

Την Τσικνοπέμπτη λοιπόν σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Από το πρωί της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου και με σύμμαχο τον καλό καιρό οι ψησταριές είχαν πάρει φωτιά στους δρόμους και τις γειτονιές της Τρίπολης και η «τσίκνα» που χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα «τραβούσε» από την μύτη τους περαστικούς.  Τα διάφορα κιόσκια στους δρόμους κερνούσαν μεζέδες και κρασί τους περαστικούς έτσι ώστε το ξεφάντωμα να κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ.

Το Arcadia Portal βγήκε στους δρόμους και σας παρουσιάζει φωτογραφίες και βίντεο από γλέντι και υπαίθριες ψησταριές της Τρίπολης.

Ένας από τους πολλούς συλλόγους που κρατούν τα έθιμα είναι και αυτός του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Τρίπολης ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τήρησε την παράδοση και έψησε στο δημοτικό χώρο πίσω από την Αστυνομία Τρίπολης.

Οι ατάκες για την κρίση και την καγκελάριο της Γερμανίας έδιναν και έπαιρναν με τους Τριπολίτες να μην το βάζουν κάτω και να φωνάζουν ότι η κρίση θέλει καλοπέραση.

Δεν έλειψαν και οι αισιόδοξοι οι οποίοι αναφέρουν ότι οι Έλληνες «δεν χαμπαριάζουν τίποτα». Μας τα πήραν όλα αλλά τα έθιμα δεν θα τα εγκαταλείψουμε, και ας προσπαθούν όσο θέλουν οι φίλοι μας στο ΔΝΤ, είπαν οι ψήστες, με το κέφι να φουντώνει όσα πέρνα η μέρα.

Σύλλογοι, φορείς, ομάδες και κάθε λογής παρέες τσούγκρισαν τα ποτήρια τους και γιόρτασαν τη σημερινή μέρα.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τηρήθηκε το έθιμο της τσικνοπέμπτης στην Τρίπολη


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.