Η Τρίπολη τίμησε τη Μικρά Ασία και την ελληνική προσφυγιά (pics,vid)

Η Τρίπολη τίμησε τη Μικρά Ασία και την ελληνική προσφυγιά (pics,vid)

Ιούλιος 03, 2018 - 09:50
0 σχόλια

Το  βράδυ της Δευτέρας 2 Ιουλίου η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης διοργάνωσαν μια μουσικο-λογοτεχνική βραδιά με θέμα «Μικρά Ασία».

Μια αφιερωματική εκδήλωση με την οποία η ΙΜ  Μ&Κ παρουσιάζει – παραδίδει προς χρήση και φιλοξενία στην πόλη της Τρίπολης, το υπαίθριο θεατράκι του Παιδικού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας στην Κάρτσοβα.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διοικούσας Επιτροπής Παναγιώτης Βαλασόπουλος μίλησε για το θέατρο αυτό το οποίο φτιάχτηκε με αγάπη και μεράκι για να το διαθέσουν στους πολίτες της Τρίπολης.

Τόνισε ότι η ιστορία του Ελληνισμού είναι γεμάτη προσφυγιά, κι έχει ουσία όταν λέμε «πρόσφυγες», γιατί η λέξη αυτή ακουμπάει στην καρδιά μας, γι’ αυτό και επέλεξαν την αφιερωματική εκδήλωση για τη Μικρά Ασία, διότι αυτή η λέξη ακουμπάει δύο φορές στην καρδιά.

«Εδώ στην περιοχή Φιλικών είναι ο χώρος που ήρθαν οι Έλληνες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκαν, έκαναν οικογένειες, αγάπησαν την Τρίπολη και δραστηριοποιήθηκαν σε αυτόν τον χώρο»

Τιμή και προσφορά σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν από την Μικρά Ασία με πόνο ψυχής μέσα στον πραγματικό πόλεμο αφιερώνουμε αυτή τη βραδιά

Η πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης Εύη Μεντή τόνισε ότι με αυτή την εκδήλωση επιθυμούν να συμβάλλουν στη διατήρηση στην ατομική και στη συλλογική μας μνήμη του τραγικού στην ιστορία της Ελλάδας γεγονότος της καταστροφής της Μικράς Ασίας.

Υπάρχει κάτι όσο το θυμόμαστε

Ο  υποδιευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Σταύρος Ανεστίδης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα. Επιτεύγματα και αντινομίες μιας τραυματικής διαδικασίας».

Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Τρίπολη και την βρίσκω όμορφη, ανθρώπινη και φιλόξενη. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι σε αυτή την εναρκτήρια εκδήλωση αυτού του περικαλλούς χώρου

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος ανέφερε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει όταν εμείς οι νεοέλληνες βιώσουμε τις παραδόσεις της φυλής μας, στηρίξουμε τη ζωή μας στην πίστη, στον Χριστό, στην αγάπη στην πατρίδα και στη στοργή στην οικογένεια.

 

Μουσικό πρόγραμμα

Παρουσίαση του έργου «Μικρά Ασία» των Απόστολου Καλδάρα - Πυθαγόρα
1. ΜΕΣ ΣΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΑ ΣΤΕΝΑ
2. ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
3. ΔΥΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΟ ΑΪΒΑΛΙ
4. Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
5. ΠΕΤΡΑ - ΠΕΤΡΑ ΧΤΙΣΑΜΕ
6. Η ΣΜΥΡΝΗ
7. ΓΙΟΡΤΗ ΖΕΪΜΠΕΚΗΔΩΝ
8. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ
9. ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
10. ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ, ΤΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ
11. Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Ενδιάμεσα των τραγουδιών υπήρξε αφήγηση λογοτεχνικών κειμένων και μαρτυριών Μικρασιατών προσφύγων.
Διάβασαν: Εύη Μεντή, Γιώργος Βλάσης, Παναγιώτης Πιτερός

Έπαιξαν οι μουσικοί: Σταύρος Μπούζιος (ακορντεόν)
Χρήστος Γκάνας (κιθάρα)
Άρης Εικοσιπένταρχος (μπουζούκι)
Τραγούδησαν: Ματίνα Μυλωνά, Παναγιώτης Παπαντωνίου

Video: 

Arcadiaportal.gr - Μουσικο-Λογοτεχνική Βραδιά αφιερωμένη στη Μικρά Ασία


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.