Η Τρίπολη, το μεταναστευτικό και η δίκαιη ισοκατανομή μεταναστών στις ελληνικές πόλεις

Η Τρίπολη, το μεταναστευτικό και η δίκαιη ισοκατανομή μεταναστών στις ελληνικές πόλεις

Οκτώβριος 14, 2019 - 12:05
9 σχόλια

Στη συνεδρίαση του ΔΣ την προηγούμενη Τετάρτη, όταν ετέθη από την αντιπολίτευση το ζήτημα με τη φιλοξενία επιπλέον προσφύγων - μεταναστών στην Τρίπολη, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προτείνει στον περιφερειάρχη κάτι δίκαιο και σωστό: ότι, εφόσον η Τρίπολη έχει αναλάβει μερίδιο ευθύνης με τη φιλοξενία άνω των 300 προσφύγων σε διαμερίσματα, το σωστό είναι να γίνει ισοκατανομή σε άλλες πόλεις στη χώρα -ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ασφαλώς, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες- προτού η Τρίπολη αναλάβει επιπλέον προσφυγικό - μεταναστευτικό πληθυσμό.

Να προσθέσουμε: Και με άγνωστους ακόμα όρους. Διότι οι άνθρωποι που φιλοξενούνται με το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε διαμερίσματα, ζουν στην πόλη μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Από την κυβέρνηση ακούγονται πολλά, όπως η φιλοξενία σε στρατόπεδα ή σε βιομηχανικά κτίρια, αφού τα νησιά είναι υπερ-κορεσμένα και οι άνθρωποι εκεί ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ωστόσο, κάθε Δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σημειωτέον ότι συνολικά 12 Δήμοι -ανάμεσά τους και η Τρίπολη- φιλοξενούν πρόσφυγες μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας. Μελανό σημείο στην πόλη μας, προς ώρας, σύμφωνα με αυτά που μας μεταφέρουν γονείς μαθητών, είναι η τοποθέτηση αρκετών προσφυγοπαίδων που δεν γνωρίζουν ούτε βασικές λέξεις της ελληνικής γλώσσας σε τάξεις σε δημοτικά σχολεία αλλά και σε γυμνάσια. Σύμφωνα με τα όσα ζουν μαθητές και γονείς, τα παιδιά αυτά κοινωνικοποιούνται και χαίρονται το σχολείο, αλλά ασφαλώς εφόσον δεν γνωρίζουν ελληνικά, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Οι συμμαθητές τους, πάντως, τα περιβάλλουν με αγάπη και τα βοηθούν.

Γνώμη μας είναι ότι το ψήφισμα που αποφάσισε να συντάξει το ΔΣ Τρίπολης σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση: Όλοι οι Δήμοι πρέπει να βοηθήσουν. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι Μεσσήνιοι ξενοδόχοι δεν είναι θετικά διακείμενοι στη φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχεία -λογικό, αν σκεφτεί κάποιος ότι τα περισσότερα δεν υπολειτουργούν και δεν έχουν ανάγκη κανενός προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας για να επιβιώσουν. Όμως, δεν μπορεί να εμπλέκονται μόνον η Κόρινθος, μόνον η Ερμιονίδα ή μόνον η Τρίπολη, ιδίως εφόσον δεν έχει διευκρινιστεί υπό ποιες συνθήκες θα έρθουν στην πόλη μας μετανάστες.

Ο κ. Τζιούμης είπε χαρακτηριστικά: «Αν μιλάμε για επιπλέον 5 ή δέκα διαμερίσματα να διατεθούν σε πρόσφυγες, το συζητάμε».

Εξάλλου, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι φιλοξενούμενοι θα ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, ώστε να μην δημιουργηθούν «Μόριες» παντού.

Πάντως, διαπιστώνουμε δύο πράγματα που θα στοιχίσουν στη χώρα μας σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπως το αποκαλεί πλέον η κυβέρνηση: Πρώτον, η Αθήνα δεν έχει λάβει σαφή θέση απέναντι στην τουρκική επέλαση στη Συρία, ενώ παράλληλα δεν πιέζει την Ευρώπη να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της σε σχέση με το μεταναστευτικό, η οποία Ευρώπη μένει μόνο στα λόγια. Και, δεύτερον, οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα την ώρα που η χώρα μας απλώς δεν μπορεί να αναλάβει επιπλέον βάρος. Παράλληλα, δεν έχει δοθεί απάντηση σε σχέση με ένα πρακτικό πρόβλημα των προηγούμενων ημερών: Σύμφωνα με τους εργαζομένους στα Κέντρα Υποδοχής, πολλές συμβάσεις τους έχουν λήξει, και δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Πρόκειται για 2.082 εργαζομένους στο πλαίσιο της Κοινωφελούς οι οποίοι απασχολούνται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Κέντρα προσωρινής Υποδοχής.

 


9 Σχόλια

Με το να ζητάς δίκαιη ισοκατανομή, έχεις καθιερώσει τη κατανομή. Μάλλον έχεις επιβάλει. Σανό!!!

γιατί ξαφνικά μιλάμε για μεταναστευτικό; προσφυγικό ήταν μέχρι πριν λίγο ,τί άλλαξε;

ΓΙΑΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΤΥΦΛΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ''ΚΟΝΟΜΗΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ'' ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΕΠΟΙΚΩΝ

Κάποτε ο Τουργκούτ Οζάλ είχε πει: Ποιος πόλεμος ; Θα πάρουμε την Ελλάδα, χωρίς να ρίξουμε ούτε μία σφαίρα. Ας είναι καλά οι λεβέντες μας. Που αν μιλήσεις σήμερα για λαθρομετανάστες, πατρίδα, έθνος, σημαία κ.α. συναφή, θα σε αντιμετωπίσουν ως φασίστα. Περαστικά μας λοιπόν. Τα χειρότερα έρχονται.

@21:37 - Είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Ήδη φιλοξενούνται αρκετοί μετανάστες/πρόσφυγες στην πόλη μας. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει ΟΛΟ το μεταναστευτικό πρόβλημα του πλανήτη. Είσαι το κορόιδο της Ευρώπης και πάμε να γίνουμε σαν Τρίπολη το κορόιδο της χώρας. Να υποδεχτούν όλες οι πόλεις μετανάστες αναλογικά. Ποια είναι η γνώμη σου για τα δικαιώματά των γυναικών των μεταναστών/προσφύγων; Σου έχει περισσέψει ευαισθησία για αυτές; Συμφωνείς με την κακοποίηση που υφίστανται ή δεν σε νοιάζει;

Παύλο ρώτησες τον αρχηγό σου που λες αυτά τα ''ρατσιστικά'' περί κακοποιήσεως των γυναικών από τους ''κατατρεγμένους'' με τα iphone; Πρόσεχε θα σε διαγράψει από την ΝΔούλα. THIS IS SHARIA LAW που λένε και οι φίλοι σου οι Άγγλοι. Αλήθεια πες μας και εσύ αν προτίθεται να καταργήσει η κυβέρνηση τον νόμο του $ΥΡΙΖΑ για την υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων της σαρίας στις υποθέσεις των μουσουλμάνων αντί του ελληνικού αστικού κώδικα και για τον οποίο καταδικάστηκε η Ελλάδα από το ΕΔΔΑ; Η μόνη δυτική χώρα που εφάρμοσε τον νόμο της σαρίας ήταν η Ελλάδα. Εικόνες από το μέλλον...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.