Η Τρίπολη αγκάλιασε την ιστορία και την παράδοση του Πόντου (photos&video)

Η Τρίπολη αγκάλιασε την ιστορία και την παράδοση του Πόντου (photos&video)

Μάιος 31, 2014 - 22:53
8 σχόλια

Ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας «Αρκαδία» διοργάνωσε και φέτος την εκδήλωση του, η οποία έχει αγκαλιαστεί από τους Τριπολιτσιώτες και τείνει να γίνει θεσμός. Το Σάββατο 31 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για την ιστορία και την παράδοση του Πόντου.

Η παρουσία Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου ανάγεται από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους οπότε η πλειονότητά τους (οι χριστιανοί Πόντιοι) μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, με την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Ο κ.  Ζουρνατζίδης ομιλητής της εκδήλωσης και συγγραφέας-λαογράφος-  χοροδιδάσκαλος μίλησε για την μεγάλη ιστορία του Πόντου και για τις ιδιαιτερότητες του τόπου τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτιστικά.

Οι Πόντιοι χαρακτηρίζονται από τα έντονα στοιχεία παράδοσης και εθίμων που μετέφεραν από τον Πόντο. Οι χοροί, η ποντιακή διάλεκτος και κάποια από τα έθιμα διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Στη συνέχεια την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό συγκρότημα της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης, το οποίο μας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο. Οι επίδοξοι χορευτές και τα μουσικά όργανα που «έντυναν» τους χορούς καταχειροκροτήθηκαν από όλους.

 

Video: 

youtube://v/aB328LIAqwk


8 Σχόλια

Μια εξαιρετική εκδήλωση από τους Πόντιους της Τρίπολης! Φέτος έφεραν έναν εξαίρετο ερευνητή, τον κύριο Ν. Ζουρνατζίδη, οποίος έχει κάνει μεγάλη έρευνα στη λαογραφία του Πόντου. Πέρυσι είχαν φέρει επίσης έναν καταπληκτικό ιστορικό, τον κύριο Αγτζίδη, ο οποίος είναι κορυφαίος σε ότι αφορά την ιστορία της Μ. Ασίας και του Ποντιακού πολιτισμού! Η Τρίπολη θέλει κι άλλες τέτοιες δραστηριότητες!!!

Συγχαριτήρια, πολύ καλή και υψηλού επιπέδου εκδήλωση. Ο κύριος Ζουρνατζίδης απο τους μεγαλύτερους ερευνητές της ιστορίας του Πόντου πανελληνίως.

ο σμυρνιβτης που ειναι?απο την καταθλιψη τελος?ευχαριστω

Ο καινούργιος Δήμαρχος δεν πήγε να ελέγξει αν όλα βαίνουν καλώς;

Ποιός σας είπε ότι ο Σμυρνιώτης έχει πάθει κατάθλιψη? Απεναντίας γελάει με όλα τα *** που ακόμα δεν πήραν εξουσία καιτο παίζουν ότι κάποιοι είναι. Γέλια που έχουμε να κάνουμε την επόμενη πενταετία....

Τον είδα Κ κοιτάζει περίεργα βράζει π έχασε λένε κλαίει συνέχεια δυστυχώς Κ τον ψηφισα

Ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ μπραβο στα παιδια.Η καλυτερα στο χοροδιδασκαλο τους. Ειναι συγκινητικο να βλεπεις τοσο καλη αποδοση απο τοσο μικρες ηλικιες. Ευγε. :)