Η Τραπεζούντα, αρχαία πόλη της Αρκαδίας

Η Τραπεζούντα, αρχαία πόλη της Αρκαδίας

Σεπτέμβριος 23, 2014 - 13:01
0 σχόλια

Μπορεί να μην έχουν καμια αίγλη η πέτρες αυτές, σε σχέση με την μεγαλοπρέπεια των αρχαίων ναών που ξέρουμε, είναι όμως τα απομεινάρια μια από της ισχυρότερες και αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδος. Είναι τα μοναδικά απομεινάρια της Αρχαίας Τραπεζούντας.
Η Τραπεζούντα ( Τραπεζοῦντα ) ήταν αρχαία πόλη της Αρκαδίας.

Βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Αλφειού και ανήκε στην Παρρασσία χώρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία το όνομα της το πήρε απο τον Τραπεζούς έναν από τους 50 γιους του Λυκάονα, σύμφωνα με τον Απολλόδωρο κάποτε ο Δίας ντύθηκε με φτωχικά ρούχα και επισκέφτηκε το παλάτι του Λυκάονα , εκεί του παρέθεσαν γεύμα έχοντας ανακατέψει το κρέας των ζώων με ενός παιδιού που είχαν θυσιάσει, ο Δίας αηδιασμένος ανέτρεψε το τραπέζι και σκότωσε με κεραυνούς τον Λυκάονα και τους γιους του, από την οργή του θεού επέζησε μόνο ο Νύκτιμος γιατί η Γαία του έπιασε το χέρι , και από τότε η περιοχή ονομάστηκε Τραπεζούντα από την ανατροπή του τραπεζιού. Όταν ο Επαμεινώνδας από την Θήβα ίδρυσε την Μεγαλόπολη και την εποίκισε με κατοίκους άλλων Αρκαδικών πόλεων οι Τραπεζούντιοι αρνήθηκαν να να πάνε, και αναγκάστηκαν όσοι επέζησαν από τον θυμό των Αρκάδων να μεταναστεύσουν με πλοία στην Τραπεζούντα του Πόντου η οποία είχε το ίδιο όνομα με την πόλη τους και είχε ιδρυθή από Μιλήσιους.Την εποχή που πέρασε ο Παυσανίας ήταν ήδη εγκαταλελειμμένη και ερειπωμένη.

Η θέση της αρχαίας πόλης έχει βρεθεί και ανασκάπτεται ανάμεσα στα χωριά Κυπαρρίσια και Μαυριά. Μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί το αρχαίο τείχος της πόλης

Πηγή: Mystagogea Project, Photo από το Deep Greece


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.