Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο

Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο

Δεκέμβριος 02, 2019 - 11:38
0 σχόλια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Αξόι, υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Όπως αναφέρει η Άγκυρα, «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις, πέρα από κάθε λογική, φέροντας ως παράδειγμα «το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επιμένει ότι η συμφωνία με τη Λιβύη οριοθετεί τμήμα δυτικών συνόρων, περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.