Η ταραχώδης θητεία του Χαρίλαου Φλωράκη ως τηλεγραφητή στην Τρίπολη

Η ταραχώδης θητεία του Χαρίλαου Φλωράκη ως τηλεγραφητή στην Τρίπολη

Μάρτιος 14, 2017 - 12:37
16 σχόλια

Ο Φλωράκης στο στρατοδικείο το 1960, με τη μητέρα του Στυλιανή και την αδελφή του Αθηνά

Η εμβληματικότερη ίσως μορφή της ελληνικής Αριστεράς είχε υπηρετήσει ως «τριτατικός» (ΤΤΤ) στην Τρίπολη, και μάλιστα η θητεία του μόνο ήρεμη και ανέφελη δεν ήταν. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης (20 Ιουλίου 1914 - 22 Μαΐου 2005) ήταν σημαντικός Έλληνας πολιτικός και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 1972 έως το 1989. Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1914 στο χωριό Ραχούλα του Δήμου Ιτάμου των θεσσαλικών Αγράφων, τόπο καταγωγής της μητέρας του Στυλιανής. Ο πατέρας του, Γιάννης, καταγόταν από το Κλειστό Ευρυτανίας και είχε ξυλεμπορικό κατάστημα στην Καρδίτσα, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1930. Ήταν το 4ο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του. Είναι μόλις 15 χρονών, όταν συνδέεται για πρώτη φορά με το κομμουνιστικό κίνημα, διαβάζοντας το Αλφάβητο του Κομμουνισμού. Μικρός, ήθελε να γίνει αεροπόρος, ο πατέρας του, όμως, τον απέτρεψε, τονίζοντάς του, την επικινδυνότητα του επαγγέλματος αυτού. Τελικά, αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή των «3Τ» και το 1929 όταν ο βενιζελισμός με το ιδιώνυμο διώκει τους κομμουνιστές, εκείνος οργανώνεται στις Ομάδες Πρωτοπόρων μαθητών της ΟΚΝΕ.

Συμμετέχει στη δράση κατά της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά μέσα από τις τάξεις του πανίσχυρου συνδικάτου των ΤΤΤ. Το 1940 παίρνει μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ως υπάλληλος των ΤΤΤ, αναπτύσσει συνδικαλιστική δράση και διατελεί γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας του κλάδου.

Το 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και παίρνει δραστήρια μέρος στην, κατά την γερμανική Κατοχή, ανασυγκρότησή του. Εργάζεται κάτω από συνθήκες πλήρους παρανομίας ενώ οδηγείται δύο φορές στα κρατητήρια. Παίρνει μέρος στην οργάνωση και καθοδήγηση της απεργίας των «Τριατατικών» τον Απρίλη του 1942, στην πρώτη μεγάλη απεργία υπό κατοχή και μία από τις πρώτες απεργίες στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Προσχωρεί στο ΕΑΜ μία ακριβώς μέρα, μετά την ίδρυσή του, πολεμά τους κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο Καπετάν Γιώτης και φθάνει στο βαθμό του ταγματάρχη.

Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΤΡΙΑΤΑΤΙΚΟΣ: ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αρχικά ήρθε μόνος του στην Αθήνα, στον αδελφό του πατέρα του, με σκοπό να εξετάσει το θέμα των σπουδών του. Η οικογένειά του μετακόμισε στην πρωτεύουσα περί τα τέλη του 1933. Στην Αθήνα δεν γνώριζε κανέναν και αρχικά η επαφή του με το κομμουνιστικό κίνημα ήταν να αγοράζει και να διαβάζει «Ριζοσπάστη». Στη συνέχεια όμως έπιασε επαφή με την «Εργατική Βοήθεια».

Η «Εργατική Βοήθεια Ελλάδας» (ΕΒΕ) δημιουργήθηκε το 1924 και ήταν μια οργάνωση ταξικής αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα καθοδηγούμενη από το ΚΚΕ. Ο Χαρίλαος ήθελε να πάει στη σχολή Ικάρων και το 1932 έδωσε εξετάσεις σε δύο μαθήματα. Αλλά όταν ήρθε η ώρα να δώσει το τρίτο τον εμπόδισε η οικογένειά του και ο θείος του καθώς είχε συμβεί ένα αεροπορικό δυστύχημα και φοβήθηκαν για τη ζωή του.

Κάποια στιγμή γράφτηκε και στη Νομική αλλά ουδέποτε την παρακολούθησε. Αργότερα, στη Μεταπολίτευση, όταν ήθελε να επιστήσει την προσοχή των νέων στις σπουδές τους έλεγε: «Να παρακολουθείτε τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο και να συμμετέχετε. Μην το κάνετε σαν κι εμένα που είχα γραφτεί στη Νομική αλλά πέρναγα απ' έξω».

Στα τέλη του 1932 διορίστηκε στο υπουργείο Στρατιωτικών ως έκτακτος υπάλληλος, απ’ όπου απολύθηκε το 1933 και πήγε στη σχολή των ΤΤΤ (= Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλεφωνία). Η σχολή ήταν κρατική - επαγγελματική. Οι σπουδές διαρκούσαν ένα χρόνο. Κι όταν τελείωνες σε προσλάμβανε η ίδια η εταιρεία. Ετσι στα 1934 διορίστηκε τηλεγραφητής. Είχε μπει στο 20ό έτος της ηλικίας του.

Ως τριατατικός (υπάλληλος των ΤΤΤ) ο Χαρίλαος Φλωράκης εργάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα) όπου και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση. Στο βιογραφικό του σημείωμα προς το ΚΚΕ (1951) γράφει σχετικά: «Στις αρχές του 1933 (δεν θυμάμαι μήνα) κηρύχτηκε απεργία των τριατατικών. Στη σχολή ήρθανε μέλη της απεργιακής επιτροπής Κοτσοτζός Γραμ. της Ομοσπονδίας ΤΤΤ, Κοτσιγιάννης, Νίκος Τσέντος, Μάρκος Γεωργαλής, μάς μίλησαν για την απεργία και ζήτησαν τη βοήθειά μας. Εμείς μιλήσαμε στους μαθητές ότι πρέπει να κατεβούμε σε απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης. Πράγματι βγήκε επιτροπή αγώνα με γραμματέα τον σ. Κώστα Σαραντόπουλο, εμένα και τον Λονάρδο (ο Σαραντόπουλος στην περίοδο τής κατοχής ήταν μέλος τής περιφερειακής Μεσσηνίας) και απεργήσαμε με απόλυτη επιτυχία.

»Κάτω από την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας φτιάσαμε αργότερα σύλλογο μαθητών των ΤΤΤ, γραμματέας του συλλόγου βγήκα εγώ. Τις συνεδριάσεις μας τις παρακολουθούσε ο Παντελής Δαμασκόπουλος. Το 1935 τοποθετήθηκα στις Σέρρες σαν υπάλληλος. Τέλη του 1935 μετατέθηκα στη Θεσσαλονίκη.

»Στη Θεσσαλονίκη πήρα ενεργό δράση σε όλη τη συνδικαλιστική κίνηση των υπαλλήλων. Την άνοιξη του 1936 μετατέθηκα στη Λάρισα. Στη Λάρισα ανασυγκροτήσαμε τη συνδικαλιστική οργάνωση. Εκεί ανέλαβα γραμματέας της συνδικαλιστικής επιτροπής με μέλη τους σ. Καραγιάννη, Σχοινά, Κουρτάρα, πλήρωνα συνδρομή.

Κάναμε διάφορες κινητοποιήσεις, σε μια παρουσίαση στη διεύθυνση της αστυνομίας (ζητούσαμε άδεια για συγκέντρωση) τσακώθηκα με τον διοικητή Ραφτοδήμο. Τότε ο Ραφτοδήμος μού είπε «το Γυμνάσιο της Λάρισας και εσάς τους τριατατικούς εγώ θα σας διαλύσω. Την άλλη μέρα μού κοινοποίησαν διαταγή μετάθεσης για το χωρίο Ραψάνη. Εγώ το έσκασα, πήγα στην Αθήνα και ύστερα από προσπάθειες της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας ΤΤΤ μετατέθηκα στην Τρίπολη, δούλευα συνδικαλιστικά, και ήμουνα μέλος της συνδικαλιστικής επιτροπής Αρκαδίας. Βγήκα αναπληρωματικός αντιπρόσωπος στο Συνέδριο ΤΤΤ, επλήρωνα συνδρομή στον σ. Παρασκευά Δημόπουλο».

ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΓΚΩΝΑ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Στη διάρκεια του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου ο Χαρίλαος Φλωράκης θα αναπτύξει, με όσες δυνατότητες είχε, δράση κατά της δικτατορίας. Στο βιογραφικό του σημείωμα αναφέρει: «Στα 1937 τσακώθηκα με τον γνωστό από τότε αντικομμουνιστή υπολοχαγό Παπαδόγκωνα και λοχαγό Δημήτριο Σαρρή (ήτανε στη λογοκρισία του τηλεγραφείου). Ο Παπαδόγκωνας έκανε Αναφορά στο ΙΙ σύνταγμα Τρίπολης ότι ήμουνα κομμουνιστής και ζητούσε τη δίωξή μου.

Με πολλές φροντίδες του αδελφού μου τιμωρήθηκα μόνο από τη διεύθυνση ΤΤΤ Αρκαδίας για απρεπή συμπεριφορά και μετατέθηκα στην Κόρινθο.

»Τέλη του 1938 μετατέθηκα στην Αθήνα, αρχές του 1939 πήγα φαντάρος στο τάγμα τηλ/τών Θεσσαλονίκης. Τον Ιούλη του 1939 με διώξανε από το τάγμα τηλ/τών Θεσσαλονίκης ως μη εμπνέοντα εμπιστοσύνη και με στείλανε στα Τρίκαλα σ’ ένα τάγμα ανεξάρτητο που ήταν μάζεμα από ανθρώπους βασικά παλιοστοιχεία (πρεζάκηδες, μαχαιροβγάλτες κ.λπ. απ’ όλη την Ελλάδα) στο τάγμα αυτό υπήρχαν και λίγοι αριστεροί, τέτοιους γνώρισα εκεί τον φοιτητή Βαγγελόπουλο, καθηγητή Σαμαρά κ.λπ.

»Με το τάγμα μας διώξανε αμέσως πεζοπορία για τα σύνορα. Σταματήσαμε στην περιοχή Γρεβενών για δυο μήνες εκεί μας βάλανε και σκάβαμε χαρακώματα στο Μελήσσι-Παληοχώρι. Μετά συνεχίσαμε την πορεία στο Νεστόρι Καστοριάς, όπου συνεχίσαμε το σκάψιμο στο Χιονάτο. Αρχές του 1940 διαλύθηκε το τάγμα και με στείλανε στο τάγμα γεφυροποιών στη Λάρισσα και σε δυο μήνες με μετέθεσαν στο τάγμα σκαπανέων στο Βόλο απ’ όπου πήρα απολυτήριο το καλοκαίρι του 1940.

»Στην περίοδο της μεταξικής δικτατορίας η στάση μου ήταν αντιφασιστική-αντιμεταξική. Στην ΕΟΝ αρνήθηκα να μπω. Ξέχωρα από το επεισόδιο που είχα στην Τρίπολη με τον Παπαδόγκωνα- Σαρρή και στην Κόρινθο σαν προϊστάμενος τμήματος του τηλεγραφείου έβγαλα έξω από το τηλεγραφείο μια επιτροπή από γυναίκες, πού ήρθαν να πουλήσουν εισιτήρια για τον πρωτοχρονιάτικο χορό της ΕΟΝ, βρίζοντας μπροστά τους την ΕΟΝ. Το επεισόδιο αυτό το αποσόβησε ο ανθυπασπιστής της χωρ/κής Ηλίας Γαντές (ο αδελφός του ήταν κομμουνιστής), όπως έμαθα στην κατοχή. Τον ανθυπασπιστή Γαντέ τον εξετέλεσαν οι Γερμανοί για πατριωτική δράση».

ΠΗΓΗ: Γ. Πετρόπουλος - Δ. Ψαρράς: «Χαρίλαος Φλωράκης - Επαναστάτης παντός καιρού», πρώτο μέρος, «Η Εφημερίδα των Συντακτών».

Περισσότερες πληροφορίες: Άννα Παναγιωταρέα, «Κι σέν' πώς σ'λεν; Χαρίλαος Φλωράκης», εκδ. Καστανιώτης, Αθήνα 2001.

Επιμέλεια: Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

16 Σχόλια

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Εννοείς Έλληνες ταγματασφαλίτες συνεργάτες των ΝΑΖΙ που δολοφονούσαν μαζί με τους φασίστες γυναικόπαιδα. Τι ήθελες λοιπόν να τους δώσει και βραβείο. ..Ανιστόρητε Γκαιμπελίσκο..

Καταστροφικός για τη πατρίδα του, όπως και όλοι οι ηγέτες του ΚΚΕ - Οι "αγώνες" τους ήταν για την ικανοποίηση του εγωϊσμού τους και τους έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά (σε συνδυασμό με τους ακροδεξιούς).

Το 1924 ο Χαρίλαος έδωσε στην Σχολή Ικάρων. !!!! Τι ισχυρή οικογένεια είχε από πίσω ή πόσο αριστερός ήταν τότε? Κάτι δεν κολλάει. 50 χρόνια μετά (1975) για να δώσεις στην Ικάρων , έψαχναν τα φρονήματα της οικογένεια σου μέχρι 5ης γενεάς...............το 24 !!!

Αγαπητέ ag 14/42 και οι συμμορίτες προδότες της πατρίδας ήταν,αφού άκουγαν ότι τους έλεγε η μαμα Μόσχα.Να κάνεις το σταυρό σου που δεν επικράτησαν γιατί σήμερα και παλιότερα θα γύρναγες με γαλότσες.Μη ξεχνάς άλλωστε ότι στις καλλίτερες θέσεις βρίσκονται τα κουμούνια ακόμα και σήμερα.Θα μείνουν δε στο 3 τοις εκατό.

Ναι τα παλιοκουμουνια έχουν τις πιο καλές θέσεις για αυτό είναι και στο 3% ...Ενώ οι κατσαπλιαδες οι καημένοι υποφέρουν ...μνημόνια μέχρι να βγει ο ήλιος από την δύση ...ουστ ουστ ...

Ο Φλωράκης διορίστηκε, βολεύτηκε και αλώνιζε επί Μεταξά. Διαβάστε προσεκτικά τις ημερομηνίες. Μήπως ο το καθεστώς του μπαρμπα - Γιάννη δεν ήταν τελικά και τόσο ................. αιμοδιψές ;

ΤΙ ΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ. ΜΟΝΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΕΣΦΑΖΕ ΜΕ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΑ ΑΛΑΝΘΑΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΚΕΡΙ ΚΑΠΟΥ-ΚΑΠΟΥ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗ.

ανωνυμος 17:57 Σου είπαν μια ανοησία και εσύ την έχαψες με τη μια! Σκέψου και λίγο! Δεν είναι ντροπή. Προφανώς το ότι είχαμε πρωθυπουργούς συνεργάτες των γερμανών και όργανα της CIA για σένα δεν είναι προδότες μιας και ήταν δεξιοί πρωθυπουροί. Κάνω λάθος; Ζήτησες από αυτόν που σου είπε την ανοησία καμία απόδειξη ή έτσι σε βόλευε άρα το κατάπιες χωρίς πολύ σκέψη;

Μιλάει αυτός που έχει καταπιεί μια θάλασσα ανοησίες... Πλήρης άγνοια της ιστορικής πραγματικότητας.

Observer δεν είναι και πολύ έξυπνο ΕΣΥ να κάνεις πνεύμα και να μιλάς περί ανοησίων, σήμερα που ζούμε τη μεγαλύτερη εν καιρό ειρήνης καταστροφή της Ελλάδας… μια προσφορά του “λαμπερού” φιλελευθερισμού αλά Νέα Δημοκρατία–ΠΑΣΟΚ!!! Το ότι δεν έχετε συναίσθηση της κατάστασης που έχετε προξενήσει το έχουμε καταλάβει από καιρό. Στις μέρες μας όμως έχετε καταντήσει σαν την παροιμία που λέει: εδώ ο κόσμος χάνετε και το μ…νι χτενίζεται!

Είπαμε "Πλήρης άγνοια της ιστορικής πραγματικότητας" και δεν χάνεις ευκαιρία να το αποδείξεις.. Βέβαια, είναι κατανοητό...της αχαμνής (ιδεολογίας) και τα μαλλιά της φταίνε..

Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής & η ανάγνωση της ιστορίας σε βάθος μερικών ετών προσφέρεται μόνο για χαζοχαρούμενα τσιτάτα. Στην “ιστορική σου πραγματικότητα” δεν συμπεριλαμβάνεις τους χιλιάδες Έλληνες άνεργους, την καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας & κοινωνίας, την τεράστια διαφθορά –διαπλοκή της χώρα μας, την κατάρρευση του υπαρκτού καπιταλισμού, τη μεταφορά των χρεών από τις τράπεζες στους φορολογούμενους, την κολοσσιαία συσσώρευση πλούτου από το 1% & ταυτόχρονα την εξαθλίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Πόσα μνημόνια θα χρειαστείς για να νιώσεις πόσο ανόητος είσαι σήμερα;;;;;!!!!

Εγώ προσωπικά για τον Φλωράκη δεν τρέφω καμία εκτίμηση. Ομως του αναγνωρίζω την προσπάθεια και ότι κατάφερε να μην πέσει το κόμμα στα χέρια των συριζεων...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.