Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη ΝΕΡΙΤ

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη ΝΕΡΙΤ

Δεκέμβριος 27, 2014 - 20:18
0 σχόλια

«Η άρνηση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί πολιτικό εκβιασμό»

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς σήμερα Σάββατο 27/12 άνοιξε τα χαρτιά του ενόψει της κρίσιμης τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 29/12. Μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ και στους δημοσιογράφους κκ. Γιάννη Τρουπή και Γιώργο Ευθυμίου, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε μήνυμα σε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Στ. Δήμα και να μην σύρουν τη χώρα σε περιπέτειες, υποστήριξε ότι η άρνηση εκλογής Προέδρου αποτελεί πολιτικό εκβιασμό και επεσήμανε αρκετές φορές ότι οι Έλληνες πολίτες δεν επιθυμούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα, κοροϊδία, λαϊκισμό και αντιμνημονιακή προπαγάνδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς έθεσε για άλλη μία φορά τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να μπούμε σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Κανένας βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, και απευθύνομαι στους βουλευτές όλων των κομμάτων. Η ευθύνη θα βαρύνει τους βουλευτές που θα ψηφίσουν παρών, θα τους θυμάται όλος ο κόσμος και η Ιστορία, βεβαίως».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι υπέρ της συναίνεσης και επεσήμανε ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μεταπολεμικά σχημάτισε ευρεία και σταθερή κυβέρνησης συνεργασίας η οποία πέτυχε την εξυγίανση του δημόσιου βίου και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Αυτό σημαίνει συναίνεση στην πράξη και όχι στη θεωρία», τόνισε.

Στη συνέχεια, πρότεινε, όπως και στο προηγούμενο διάγγελμά του, να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ούτως ώστε η σημερινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία σε άλλη περίπτωση δεν θα ολοκληρωθεί ούτε σε επτά χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και δήλωσε: «Θέλω και άλλες δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ώστε να αποκτήσουμε ένα Σύνταγμα ριζοσπαστικό, και να φτιάξουμε την καινούρια Ελλάδα της ανάπτυξης, της ισονομίας και της σταθερότητας». Επίσης, επανέλαβε την πρόθεσή του να γίνουν εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015, αρκεί έως τότε να έχει βγει η χώρα από την αβεβαιότητα και να μην βουλιάξει η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Δεν δέχομαι την αυτοπαραίτηση της κυβέρνησης

τόνισε, σχολιάζοντας ότι είναι ολέθρια για τον τόπο η αβεβαιότητα που έχει ήδη δημιουργήσει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι «όσοι αρνούνται την εκλογή, σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, που κανένας Έλληνας πολίτης δεν θέλει».

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση σχετική με τον κ. Τσίπρα και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του προσάπτει κατηγορία για αποστασία, με την έννοια ότι παρακινεί βουλευτές να ψηφίσουν παρακάμπτοντας την επίσημη κομματική τους γραμμή. Ο Πρωθυπουργός απάντησε με ευθεία επίθεση: «Ο κατήφορός τους δεν έχει τέλος. Οι μάσκες έπεσαν. Στέλεχος των ΑΝΕΛ πήγε να εξαγοράσει βουλευτή των ΑΝΕΛ. Και δεν ντρέπονται. Δύο συνεργαζόμενοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι όσοι ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα έχουν πάρει. Ο Γλέζος ζήτησε αυτοί οι δυο να μην μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο κ. Τσίπρας έδινε συγχαρητήρια στον κ. Χαϊκάλη. Λέγεται αυτό δημοκρατία; Γι’ αυτό ζητώ να απομονώσουν οι βουλευτές την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς. Λάσπη, βούρκος, λαϊκισμός, συκοφαντίες χωρίς ίχνος αλήθειας. Ποτέ δεν δηλητηριάστηκε έτσι το κλίμα σε προεδρικές εκλογές. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές!».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να ψηφίσουν υπέρ του κ. Στ. Δήμα. «Οι ίδιοι είπαν ότι δεν θα τον ψηφίσουν, και ο κ. Δήμας έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί να εκλεγεί με ψήφους της Χρυσής Αυγής. Αν προβοκάρουν την εκλογή, αυτός είναι ένας λόγος να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές τον κ. Δήμα, για να μην γίνει η Χρυσή Αυγή ρυθμιστής των εξελίξεων. Αλλά, ας αφήσουμε το ενδεχόμενο. Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής προστίθενται σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν έχει κανένας πρόβλημα με αυτό, αλλά έχει πρόβλημα με αυτό που θα συνέβαινε;», ήταν η απάντησή του.

Έπειτα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων που κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο σχόλιο του κ. Τσίπρα ότι «θα χορέψει τις αγορές στο ταψί», επισημαίνοντας ότι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη τρέμουν μήπως οι αγορές υποβαθμίσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία. Χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεύθυνους, και συμπλήρωσε: «Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνει, αποτελεί τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος. Αν δεν πληρώσει τους τόκους του χρέους, όπως έχει ανακοινώσει, αυτό αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Οι δανειστές θα απαντήσουν με πιο σκληρούς όρους τότε».

Ως προς την αλλαγή συσχετισμών την οποία ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την απορία του. «Ποια αλλαγή συσχετισμών ονειρεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ; Ακόμα και η Liberation, που είναι αριστερή εφημερίδα, γράφει ότι οι Έλληνες θα αρχίσουν τις σπατάλες μόλις φύγει η τρόικα από την Ελλάδα. Πού ποντάρει; Στον Πεπεγκρίλο; Στα αριστερά κόμματα της γερμανικής Βουλής, που η γερμανική Αριστερά δεν είχε υπερψηφίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας; Έχουν δει τι μεταρρυθμίσεις φέρνει ο Ρέντσι στην Ιταλία; Εμείς πετύχαμε την αλλαγή συσχετισμών. Ο σοσιαλιστής Ολάντ αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και ζήτησε να μην βάλουν άλλα εμπόδια στη χώρα μας. Αυτό είναι αλλαγή συσχετισμών», κατέληξε.

Κοροϊδία τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για μη μονομερείς διαπραγματεύσεις

Σφοδρή επίθεση εναντίον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε μονομερείς διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εξαπέλυσε στην συνέχεια της συνέντευξής του ο Πρωθυπουργός. «Κοροϊδία είναι. Το να μην πληρώνει τους τόκους είναι μονομερής διαπραγμάτευση. Η κατάργηση των μεταρρυθμίσεων είναι μονομερής ενέργεια. Ό,τι λένε, είναι μονομερείς ενέργειες που οδηγούν στη χρεοκοπία και στη σύγκρουση με τους εταίρους και τους δανειστές. Τους έχει καταλάβει ο κόσμος. Ποιους κοροϊδεύουν;».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, εφόσον πραγματοποιηθούν σήμερα, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι τη Νέα Δημοκρατία τη βολεύουν οι εκλογές, διότι «ο πολίτης δεν θα δεχθεί να τον φέρουν ύστερα από πέντε χρόνια πίσω στο χείλος του γκρεμού», ενώ το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μειώνεται σημαντικά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν έχει σημασία τι βολεύει τη ΝΔ, όπως είπε: «Ό,τι χτίσαμε με αίμα, μπορεί να χαθεί σε μια μέρα. Η υπόθεση είναι τι βολεύει την πατρίδα, και όχι τι είναι καλό για τη Νέα Δημοκρατία».

Προς το τέλος της συνέντευξης, και στην ερώτηση γιατί οι Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν έχει προχωρήσει αρκετά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να αποτιμήσει όλο το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, όπως την ηλεκτρονική Εφορία, την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που εξοικονομούν πολλά χρήματα στο δημόσιο ταμείο, αλλά και τον έλεγχο που έγινε στο Ελληνικό Δημόσιο και είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση επιδομάτων και συντάξεων-«μαϊμού». «Το νοικοκύρεμα αυτό μας έκανε μεγάλο καλό. Τώρα μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε φορολογικές μειώσεις προς όφελος των πολιτών».

Ο κ. Σαμαράς, τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα ως Ιφιγένεια που δεν θυσιάστηκε τελικώς, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με τους δανειστές και τους εταίρους της. «Ο λαός θυσίασε, υπέφερε και τρομάζει. Το λιμάνι είναι ακριβώς δίπλα. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι η τελευταία μάχη για την ισοπέδωση του λαϊκισμού. Αξιοπρέπεια σημαίνει να μην χρειάζεσαι νέα δάνεια για να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες σου».

«Κανείς να μην πληγώνει τη δημοκρατία ατιμώρητα. Τώρα είναι η ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε ο Πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους.

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.