Η συγκομιδή των Μήλων Πιλαφά, του θησαυρού της Αρκαδίας (pics,vid)

Η συγκομιδή των Μήλων Πιλαφά, του θησαυρού της Αρκαδίας (pics,vid)

Οκτώβριος 30, 2015 - 10:26
8 σχόλια

Στη συγκομιδή μήλων ΠΟΠ Τριπόλεως βρέθηκε η κάμερα του ArcadiaPortal την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στην περιοχή της Τεγέας και στο χωριό Κερασίτσα.

Τα Μήλα Delicius Πιλαφά έχουν ασυναγώνιστη γεύση, πλούσιο άρωμα, υψηλή διατροφική αξία και στους περισσότερους από μας είναι γνωστά ως Μήλα Τριπόλεως ή Ντελίσια. Τα εύφορα οροπέδια γύρω από την Τρίπολη είναι ο μοναδικός χώρος στον οποίον καλλιεργείται η συγκεκριμένη μηλιά και ο καρπός ανήκει στις ντόπιες ποικιλίες που τείνουν προς εξαφάνιση. Είναι τραγανά, με ελαφρώς όξινη γεύση και άρωμα μπανάνας, έχουν λευκή σάρκα και η φλούδα τους είναι πρασινοκόκκινη με καφετιές φακιδούλες.

Ο κ. Ευάγγελος Πλατζάς από το Βουνό Τεγέας μάς μίλησε για τη μακρόχρονη καλλιέργεια των μήλων η οποία έφτασε στην ώρα να δώσει τους καρπούς της.

Αν και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν εφέτος δεν ευνόησαν για να υπάρξει μια ποιοτικότατη παραγωγή, οι παραγωγοί πιστεύουν ότι η μοναδικότητα των επτά γεύσεων που υπάρχουν, σύμφωνα με τις αναλύσεις, στο μήλο Πιλαφά θα κάνουν το μήλο περιζήτητο.

Τα μήλα από τις συνεχείς βροχές εμφάνισαν «φισκάδι», όπως ονομάζεται, και δυστυχώς αυτό θα μεταβεί και στην επόμενη σοδειά αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας.

Σε ερώτηση για το νέο φορολογικό και τα δυσβάστακτα μέτρα τα οποία θα επωμιστούν οι αγρότες, ο κ. Πλατζάς είπε ότι τα θέμα αυτό καίει.

Αν η Πολιτεία δεν βοηθήσει του αγρότες που κατά κύριο λόγο έχουν ως πρώτο επάγγελμα την αγροτική παραγωγή, και αν δεν ενισχύσει την παραγωγικότητα,θα υπάρξουν προβλήματα βασιμότητας

Το μήλο Πιλαφά χρειάζεται μεγάλη φροντίδα, όπως μας είπε ο κ. Πλατζάς,και είναι μοναδικό γιατί έχει χαρακτηριστεί και ως ΠΟΠ, με μια αξεπέραστηγεύση που την αναζητούν όσοι ξέρουν από καλές γεύσεις.

Η τιμή του στον πάγκο των λαϊκών αγορών είναι 1 ευρώ, τιμή η οποία θεωρείται και ως καλή, με τα εφετινά δεδομένα.

Κλείνοντας, ο κ. Πλατζάς μάς μίλησε για τη μέριμνα την οποία πρέπει να παρέχει ο ΕΛΓΑ για να  διευκολύνει τους αγρότες όσον αφορά στα ασφάλιστρα.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συγκομιδή μήλων Delicious Πιλαφά στην Τεγέα


8 Σχόλια

Ποια Ντελισια Pilafa??? δεν σας ειπαν οτι απο την περσινη χρονια πεταχτηκαν τον Ιουνιο πανω απο 80 τονους αδιαθετα μηλα πιλαφα απο τα ψυγεια!! Φετος απλα δεν θα μπουν καθολου στα ψυγεια προς συντηρηση κ αποθηκευση καθως θα μεινουν πανω στα δεντρα η θα κοπουν κ θα πανε για χυμοποιηση προς 8 λεπτα το κιλο!! καντε μια ερευνα για τα Μηλα πιλαφα φετος μην τα λετε ολα ροδινα!καντε μια ερευνα για το τοπο το χρονο που γινετε κ πως γινεται διαλογη απο το μονοπωλιακο καθεστως των τοπικων νεοπλουτων εμπορων!! Ενα τονο μηλα παραδιδεις 500 κιλα πληρωνεσαι κ αυτα μετα απο κανενα χρονο!! φτασαμε στα επιπεδα του μοσχοφιλερου!! το Π.Ο.Π μας μαρανε!! Βρωμησε το πραμα!!

Αγρότες, μια ζωή μας φταίνε οι έμποροι, οι κακές χρονιές, οι νεφελιμ και τα χερουβιμ, αλλά ποτέ δεν κοιτάμε τι κάνουμε εμείς. Δεν είναι ο τόπος να ανοίξουμε κουβέντα, ας περιοριστούμε στα βασικά. Πρώτον οι έμποροι δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, και κάνουν ότι μπορούν και ότι τους αφήνουμε να κάνουν για να έχουν κέρδος. δεύτερον το ΠΟΠ από μόνο του είναι ένα εργαλείο που μας έχει δώσει το κράτος. Αν μόνοι μας δεν το στηρίξουμε, ή όποια υπεραξία του χάνετε. τρίτον. Το μήλο δεν είναι κακό να γίνεται χυμός κομπόστα μαρμελάδα και τα λοιπά. Το κακό είναι οτι στην περιοχή μας δεν υπάρχει μισή βιομηχανία που να ασχολείται με τέτοια προϊόντα, 2-3 οικο-βιοτεχνίες φυτοζωούν, γιατί όταν τα λεφτά πέφταν εμείς βαστάγαμε ομπρέλα και κοιτάγαμε τη θεσούλα στο δημόσιο, και έτσι την όποια υπεραξία θα μπορούσαμε να πάρουμε από τα δεύτερα ποιοτικά μήλα, την χάνουμε γιατί δεν έχουμε τρόπο να το καρποθούμε.

Το ίδιο και με τα κάστανα φέτος !!!! Ο .........΄Ιταλός΄ [Ελληνας νεόπλουτος] και τα τσιράκια του στην ορεινή Αρκαδία, κοροιδεύουν και εκβιάζουν τους παραγωγούς με εξευτελιστικές τιμές.

φιλε μου ανωνυμε!! Δεν μου φταει κανεις !! ουτε οι εμποροι ουτε ο καιρος ουτε το κρατος! απλα επισημανω πως εχει το πραμα απο την μεσα πλευρα μιας κ ξερω κατι παραπανω !! εγω σαν αγροτης παρασυρθηκα απο ενθουσιασμο οτι αυτο το προιον θα περπατησει !! οχι να με κανει πλουσιο αλλα απλα να μου αποφερει ενα μεροκαματο που λενε!! ματαια!! κανενα κρατος κανενας φορεας αργοτικου τομεα δεν εκανε κατι !! κατι εγινε φετος απο την ΕΑΣΑ για χυμοποιηση τριτων ποιοτικα μηλων !! κατι ειναι κ αυτο!! Τι εκανε ο αγροτης για ολα αυτα??? αυτο που ξερει να κανει παντα!! να καλλιεργει και να φροντιζει να παραγει καλης ποιοτητας προιον που το υποβαθμιζουν μερικοι απο την συγκομιδη κ μετα!!

Φίλε παραγωγέ, όλα είναι θέμα οργάνωσης. Κάντε σωστούς συνεταιρισμούς, ή ομάδες παραγωγών, κυνηγήστε χρηματοδοτήσεις η αναπτυξιακά προγράμματα, βρείτε λύσεις κάθετης οργάνωσης, τυποποίησης και διάθεσης. Μην περιμένετε τίποτα από το κράτος και από το πως λειτουργούσε το πράγμα στην αγροτική παραγωγή. Εσείς είστε η λύση μπας και υπάρξει μια κάποια παραγωγική ανασυγκρότηση σε ένα τομέα που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους... Αυτά φιλικά από ένα γεωπόνο....

Το προϊόν " χάθηκε"όταν πέρασε στα χέρια των εμπόρων.Ο αγρότης τρέχει και δεν φτάνει να παράγει ένα προϊόν που έχει το διπλάσιο κόστος παραγωγής από κάθε άλλη ποικιλία μήλου.Μας πετούν ένα κομμάτι ψωμί 35λεπτά τα πρώτα και εμείς τρέχουμε στις λαϊκές να βγάλουμε το μεροκάματο του τρόμου.Εγω θα κόψω φέτος 10 στρέμματα ντελησια 20 ετών παλμετα γιατί κάθε χρόνο με τρώει η δουλειά και τα φυτοφαρμακα και κέρδος ψίχουλα.Τα ντελησια πρέπει να πουλιούνται στη λιανική 1.50 ευρώ για να μείνει κέρδος στο παράγωγο.Αυτη είναι η τακτικη των εμπόρων να τελειώσουν τους λαϊκάτζιδες και να κάνουν το παιχνίδι μόνοι τους.

Τα μήλα Τριπόλεως είναι εκπληκτικά αγαπητοί, αν είναι να τα πετάξετε, στείλτε τα σε μένα που τα τσακίζω... Μία Αθηναία fan των μήλων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.