Η σχέση Αρχείων -Λογοτεχνίας – Ιστορίας στο χώρο των Γενικών Αρχείων του Ν.Αρκαδίας (photos&video)

Η σχέση Αρχείων -Λογοτεχνίας – Ιστορίας στο χώρο των Γενικών Αρχείων του Ν.Αρκαδίας (photos&video)

Δεκέμβριος 20, 2012 - 10:32

«Τα αρχεία στη Λογοτεχνία» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απο την υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους  στον Νομό Αρκαδίας και την Ομάδα «Έλευσις» Αρκαδίας, στον χώρο όπου διατηρείται η ιστορία του τόπου μας.

Μνήμες ζωντάνεψαν, ιδεολογίες και ιστορικά γεγονότα αναλύθηκαν, ενώ μέσα απο την προβολή της ταινίας  του σκηνοθέτη Στέλιου Χαραλαμπόπουλου για τον Αρκά συγγραφέα και ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί η σχέση των αρχείων με την λογοτεχνία, η σχέση της ιστορίας με την τέχνη, η δημιουργία σε σχέση με τα στεγανά και την ξηρότητα με την οποία περιγράφεται ένα γεγονός. Όλα αυτά μέσα απο την ζωντάνια εικόνων της Κυνουρίας, του Καστρίου του τόπου γέννησης του συγγραφέα και αφηγήσεων μέσα στην ταινία για την ιστορία των δημιουργημάτων του.

Προλόγησε ο ιστορικός Βασίλης Σιακωτός προσπαθώντας να περιγράψει την  αυστηρότητα της ιστορίας έναντι της περισσότερο εύπεπτης γνώσης που μπορεί να παρέχει η λογοτεχνία για τον αναγνώστη.
Μετά την προβολή της ταινίας σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας, τέθηκαν στην διάθεση του κοινού με την συνοδεία τοπικού οίνου, προσφορά παραγωγού για την εκδήλωση.  Άνθρωποι όλων των ηλικιών παρακολούθησαν στωϊκά την ταινία και την συζήτηση που ακολούθησε, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεύρεση φορεών πενυματικότητας που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.

Το πολυσυζητημένο έργο του συγγραφέα «Ορθοκωστά» και οι κριτικές του στο χώρο της διανόησης, η προγενέστερη δουλειά του « κάθοδος των εννιά» , ο εμφύλιος και η αξία την ελληνικής γλώσσας μερικά απο τα θέματα που αναλύθηκαν. Η λογοτεχνία κατα τον συγγραφέα δεν είναι ιστορία, χρησιμοποιεί όμως την ιστορία όχι για να εκφράζει πολιτικά πιστεύω αλλά για την δημιουργία ενός αισθητικού αποτελέσματος. Δύσκολο θέμα που οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε με  ψυχραιμία και κριτική ικανότητα, καθώς ο συγγραφέας κουβαλάει και τα δικά του βιώματα.

Video: 

youtube://v/43QR0zNerMk