Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Μεγαλόπολη (video)

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Μεγαλόπολη (video)

Ιούλιος 02, 2014 - 18:18
18 σχόλια

Τα Σωματεία των εργαζομένων στην ΔΕΗ , ο Δήμος Μεγαλόπολης και οι φορείς της πόλης , διοργάνωσαν  συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ¨Μικρή ΔΕΗ¨, την Τρίτη 1 Ιουλίου στις 8:30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο ΜΠΕ-ΑΠΕ αναφέρει….

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, έξω από το δημαρχείο της πόλης για τη «μικρή ΔΕΗ», που οργάνωσε ο δήμος, τα σωματεία εργαζομένων στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ και κοινωνικοί φορείς της περιοχής, με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών από το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, κάλεσε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τους πολίτες σε «αγώνα για προάσπιση της δημοκρατίας».

«Δεν είναι δημοκρατία όταν ξεπουλιέται ο εθνικός πλούτος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Μπούρας και πρόσθεσε ότι «είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την παθητικότητα και τον φόβο». Επίσης, κάλεσε τους βουλευτές της Αρκαδίας να μην επιτρέψουν την πώληση της ΔΕΗ τονίζοντας: «Λέμε ναι στις επενδύσεις όχι όμως στο χάρισμα του εθνικού πλούτου».

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια στη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι αγώνας που αφορά τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αλλά αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού. Πρόσθεσε ότι, «η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Ακόμα και σήμερα, στην εποχή της βαρβαρότητας η ηλεκτρική ενέργεια είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό κι έτσι πρέπει να μείνει».

Ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση σημείωσε ότι «η συγκυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εθνικών, οικονομικών και κοινωνικών της εγκλημάτων κι έβαλε μπροστά να διαλύσει τη ΔΕΗ, που δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το υστέρημα του ελληνικού λαού».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να γυρίσει την χώρα εξήντα χρόνια πίσω με τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Υπογράμμισε ότι «το ρεύμα θα γίνει απλησίαστο», ενώ ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει γίνει από το 2001 και έχει αυξηθεί το ρεύμα 101% και τώρα που δίνει «τα φιλέτα» της χώρας στους ιδιώτες θα αυξηθεί το ρεύμα ακόμα περισσότερο.

Ο Θανάσης Πετράκος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση όσες μεθοδεύσεις κι αν κάνει, όσες αλλαγές και να κάνει στο θερινό τμήμα της Βουλής για να πετύχει την πολυπόθητη πλειοψηφία, δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει το έγκλημά της, γιατί ο ελληνικός λαός θα τη σταματήσει και σύντομα θα είναι παρελθόν».

Τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία, ως μια ενιαία δημόσια επιχείρηση του ελληνικού λαού».

Τέλος, το στέλεχος του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, Βαγγέλης Γούργαρης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» προχωράει βαθύτερα την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο για να κερδοσκοπεί σε βάρος του λαού μας».

Υπογράμμισε πως «η παραπέρα παράδοση της ενέργειας σε ιδιώτες θα έχει πρώτα της θύματα τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, όμως θα πλήξει όλη την κοινωνία» και τόνισε: «όλα δείχνουν και θα τολμήσω να το πω με βεβαιότητα, ότι αν δεν τους σταματήσουμε, του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα στη Μεγαλόπολη. Δεν θα γυρίζει καδοτροχός στα ορυχεία, δεν θα καπνίζει καμινάδα στους λιγνιτικούς σταθμούς. Θα υπολειτουργεί μόνο η μονάδα φυσικού αερίου με 45 ως 50 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι το 60% περίπου των εργαζομένων στο Ενεργειακό Κέντρο, δηλαδή όσοι εργάζονται σε εργολάβους και με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στη ΔΕΗ θα χάσουν άμεσα τη δουλειά τους. Το υπόλοιπο 40%, δηλαδή το μόνιμο προσωπικό, θα βρεθεί αντιμέτωπο με την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις και η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης από το μαρασμό θα περάσει σταδιακά στην ερήμωση και την εξαθλίωση». 

Δείτε την συγκέντρωση που μετέδωσε σε ζωντανή μετάδοση το Καφενείο της Μεγαλόπολης.


18 Σχόλια

Ακουμε τις αναρχες κραυγες περί ξεπουληματος της ΔΕΗ αλλα θυμομαστε ,ευτυχως αρκετοι, την περιπτωση του ΟΤΕ.Απο τοτε που πουληθηκε και ΄΄ανοιξε΄΄ η αγορα,ο αναταγωνισμος εριξε τις τιμες προς όφελος των καταναλωτων.Θυμαστε που χρυσοπληρωναμε τις κλησεις και τα παγια στο τηλεφωνο ,προς όφελος των μισθών των αργόσχολων ΟΤΕτζηδων , και ενος ΟΤΕ με υποδομες αναλογικών δικτυων του 1960??? ??? Θυμαστε το ΄΄παρε το μηδέν΄΄με μισθους 1-1,5 εκτ δρχ. το μηνα ??Αυτα ευτυχως τελειώσανε στον ΟΤΕ ,όπως θα τελειωσουνε και στην πολυπαθη ΔΕΗ ....

Οι συδικαλιστές να κανουν καθιστικη διαμαρτυρια στην βουλη ,στο σπιτι τους,στο Συνταγμα ,στη Ομονοια,στην Αριστοτελους και στις πλατειες ολων των πολεων της Ελλαδας και χωρις να διακοπτουν την κυκλοφορία.Οτι αλλο κανουν ή σκεφτονται να κανουν είναι φασισμος ,αλητεία,προδοσία

Μη δείχνεις τόσο ξεκάθαρο μίσος για ΔΕΗτζήδες και ΟΤΕτζήδες, ρε μλκ Anonymous (χωρίς επαλήθευση) Πέμ, 3 Ιουλ 2014 - 8:15. Ή κομματόσκυλο είσαι ή πανηλίθιος που απόκτησες γνώμη με τα ιδιωτικά κανάλια των πετρελαιάδων, των εφοπλιστών και των εθνικών εργολάβων, πανίβλακα. Άντε και γ......

Τα κομματόσκυλα αγαπητέ είναι εκείνα που ζήταγαν διορισμό στο δημόσιο και ανάλογα ψήφιζαν και κούναγαν τα σημαιάκια. Είναι οι ίδιοι που σήμερα τα έχουν με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γιατί τους μείωσαν το μισθό τους, παρότι αυτοί τα ψήφιζαν αυτά τα κόμματα επειδή τους διόρισαν. Οι γνώμες που έχουμε για ΔΕΗ και ΟΤΕ είναι από την προσωπική μας γνωριμία με ανθρώπους που δουλεύουν εκεί και με τις προσφερόμενες υπηρεσίες των συγκεκριμένων εταιριών. Αν θέλεις την γνώμη μου, δεν είμαι σίγουρος για το αν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ παρότι είμαι φιλελεύθερος. Ήδη το ρεύμα που πληρώνουμε είναι αρκετά φτηνό. Το πρόβλημα βρίσκεται στην διάρθρωση του εργατικού δυναμικού που έχουν δυσανάλογα πολλούς στα γραφεία σε σχέση με τις γραμμές παραγωγής. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με την συμπεριφορά των συνδικαλιστών και τον τρόπο που επεμβαίνουν στην λειτουργία της επιχείρησης. Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ και του κάθε δημόσιου οργανισμού πληρώνονται από την τσέπη του πολίτη. Για αυτό οφείλουν και να σέβονται την γνώμη των πολιτών για την εργασία τους. Αλλιώς ας μην δούλευαν στο δημόσιο και να ιδιώτευαν.

Όποιος έζησε στο εξωτερικό θα γνωρίζει υπαλλήλους εταιρειών κοινής ωφέλειας του Δημοσίου (τα ανάλογα ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, κ.λπ.). Κανένας υπάλληλος δεν τολμά να συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρονταν οι παλιοί δικοί μας, γιατί συνολικά η κοινωνία έχει υψηλά στάνταρντ αυτοσεβασμού αλλά και γιατί η πολιτική τάξη δεν χρησιμοποιούσε τόσο φανερά τον κρατικό μηχανισμό για πελατειακούς σκοπούς. Είναι θέμα αυτοσεβασμού. Η ψωροκώσταινα είναι αλλιώς, μας έχουν εκπαιδεύσει να κουνάμε πρόθυμα την ουρά μας μπας και κερδίσουμε κανα κοκαλάκι. Όσοι δεν το κάνουν, το καθεστώς τούς πετάει στον Καιάδα. Εργαλεία του καθεστώτος είναι και όλοι εκείνοι οι ανώνυμοι που για το κοκαλάκι τους βρίζουν και χτυπάνε όποιον τολμήσει να τα βάλει με τα αφεντικά τους.

@Στους "16" με... εντολή Σαμαρά (χωρίς επαλήθευση) Πέμ, 3 Ιουλ 2014 - 9:36 Κυριε τα γραφομενα σας (μλκ/ πανίβλακα /Αντε και γ....)φανερώνουν το επιπεδο μορφωσης σας και διαλογου σας,που εχει να κανει με ιδεολογία φασίστα και πρακτικη αλητηριου τραμπούκου.Και να φανταστεί καποιος οτι τετοιους απιθανους τυπους σαν εσάς , σας πληρωνει χρόνια η τσεπη του Ελληνα φορολογουμενου....Κυριε καταλαβατε κατι:Το παρτυ τελειωσε!Η Σοβιετια πέθανε!!Η ελευθερη αγορά της οποίας τα ωφέλη καρπώνεστε ως καταναλωτης έχει άλλους κανόνες.Εαν δεν σας αρεσουν οι αμοιβές και το στρατηγηγο σχέδιο της ΔΕΗ να παραιτηθητε και να πατε στον τρισκαταρατο ιδιωτικό τομέα ως υπάληλος ή να κανετε την δική σας επιχείρηση (σαν τους πλουτοκρατες επιχειρηματιες που τους βριζετε ολη μερα) ,για να δουμε τότε, πόσα απίδια θα πίασει ο σακος!

@ Στους "16" με... εντολή Σαμαρά (χωρίς επαλήθευση) Πέμ, 3 Ιουλ 2014 - 9:36 Τράβα στο ψυχιατρείο με εντολή δική μου, κργκζ, μλκ, ππρ, πνλθιε, βλκ, όπως λες κι εσύ...

Ποια είναι τα αφεντικά; Οι πολιτικοί; Και επαναστάτες είναι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ; Και όποιος ασκεί κριτική στους συνδικαλιστές είναι εργαλείο του συστήματος; Δηλαδή αν πάρω μια βαριοπούλια και αρχίζω και βαράω το κτίριο της πυροσβεστικής, της Περιφέρειας (καλά για την αστυνομία δεν το συζητάω) θα μου πεις μπράβο γιατί τα έβαλα με τα αφεντικά; Κοίτα να δεις που γέμισε οι χώρα Τσε...Πολύ επανάσταση ρε μεγάλη, κόψε κάτι. Τον λογαριασμό όμως μην ξεχάσεις να πληρώσεις...

Πέρσυ μας είπαν ότι κλείσαν την ΕΡΤ γιατί είχε πολλούς κομμουνιστές.Φέτος πουλάνε την "μικρή ΔΕΗ'το φιλέτο, γιατί έχει πολλούς συνδικαλιστές. Τις παραλίες γιατί τις πουλάνε? Επειδή έχουν πολλές τσούχτρες για να τις αποτσουχτροποιείσουν???

Ναι. Πραγματικά. Τα λιμάνια και γενικά ότι αφορά το στόλο, γιατί να τα πουλήσουν. Είμασταν 3οι στον κόσμο. Για να δούμε τώρα που θα πάμε;

Γεωργία μου άρεσε πολύ το σχόλιό σου. Είναι πολύ εύστοχο!!

Aν θα πουλήσω μέρος απ'το αμπέλι μου και πόσο, δεν το αποφασίζουν όσοι τρυγάνε και κορφολογάνε

Προς τρόικα και άλλους "ανωνύμους" Όταν οι χαλυβουργοί απεργούσαν δεν τους στήριξες γιατί δεν έρχεται έτσι η ανάπτυξη. 'Όταν απεργούσαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές εκνευριζόσουν με τους χαραμοφάηδες που κάνουν 3 μήνες διακοπές. Όταν το αφεντικό σου είπε να δουλέψεις με 300 ανασφάλιστα είπες ευχαριστώ που δεν σε πέταξε στο δρόμο. Όταν είδες το φίλο σου να απολύεται αισθάνθηκες ανακουφισμένος έστω και με τα λίγα που παίρνεις. Μέχρι να σου πάρει το σπίτι η τράπεζα έχεις καιρό. Άλλωστε πάντα υπάρχουν πιθανοί σωτήρες.Ο Σαμαράς ο παίσιος,οι ρώσοι,οι" άλλοι" που θα ξεσηκωθούν και θα μας λυτρώσουν.Πάντα κάποιος "άλλος".Όχι εσύ.

Βασική αρετή των κομματόσκυλων είναι η αφοσίωση στην εξουσία.

Σε ποιο ψυχιατρείο να πάω ρε δουλάκι των πετρελαιάδων, των εφοπλιστών και των εθνικών εργολάβων; Τα κλείνουν, δεν έχει άλλες θέσεις, φάτε μας στη μάπα τώρα, τσογλάνια.

Βασική ...αρετή των κατά φαντασία Τσε είναι ότι ξεχνάνε να πληρώσουν τον λογαριασμό. Όταν έρχεται ο λογαριασμός πάνε στο μπάνιο για την ανάγκη τους.

Στον μαγικό κόσμο της Playmobil (πολυεθνική και αυτή ρε παιδί μου) δεν υπάρχουν χρήματα. Τους λογαριασμούς τους πλήρωνε η μαμά και ο μπαμπάς. Στην πραγματική ζωή ωραία η επανάσταση αλλά κάποιος ρε παιδιά από εσάς τους επαναστάτες να πληρώσει τον λογαριασμό. Εμείς οι προσκυνημένοι βαρεθήκαμε να ήμαστε τα κορόιδα. Πληρώστε τον λογαριασμό και μετά κάνετε την Ελλάδα και Λαϊκή Δημοκρατία, μια χαρά κανένα πρόβλημα. Οι Χαλυβουργοί απεργούσαν ενώ η επιχείρηση είχε ζημιές εδώ και χρόνια. Οι δάσκαλοι απεργούσαν ενώ το κράτος έχει χρεοκοπήσει. Το αφεντικό που σου είπε για 300, τόσα μπορούσε να σου δώσει. Γίνε εσύ αφεντικό και δίνε στους υπάλληλους σου 1500. Σωτήρες περιμένουν οι επαναστάτες τους γλυκού νερού και μόνο. Αυτοί που πλήρωναν μια ζωή και πληρώνουν ακόμα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες. Σωτήρες περιμένουν μόνο αυτοί που δεν τα πάνα καλά με τους λογαριασμούς. Αυτοί που θεωρούσαν σωτήρα τον Ανδρέα, τον Αλέξη, τον Κωστάκη κτλ.

Σας έχει πιάσει μεγάλη κωλοπιλάλα δουλάκια των πετρελαιάδων, των εφοπλιστών και των εθνικών εργολάβων να ισοπεδώσετε κάθε αντίδραση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Μέχρι τώρα το είχατε βουλώσει, τώρα σας ανανέωσαν τη σύμβαση και ξαναρχίσατε.