«Η πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Η πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ»

Δεκέμβριος 05, 2019 - 12:13
0 σχόλια

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τη «διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας …» (4.12.2019), είπα μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Η προσπάθεια των μέσων ενημέρωσης και της ΝΔ να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνητικός και αντίθετος προς τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (sic) συνεχίστηκε και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τις τοποθετήσεις του Υπουργού και των βουλευτών της ΝΔ.

Η πρωτοβουλία ό χ ι για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, το οποίο έχουν, αλλά για τη διευκόλυνση της άσκησής του στον τόπο διαμονής τους, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και με την εκ μέρους του κατατεθείσα το 2018 πρόταση νόμου.

Προκειμένου να διασφαλίζεται η εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στην ελληνική Βουλή, προτείνεται η καθιέρωση αυτοτελούς δικαιώματος του εκλέγεσθαι γι΄ αυτούς, μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας, με τρόπο ώστε ένας ορισμένος αριθμός βουλευτών επικρατείας να εκπροσωπεί τους Έλληνες του εξωτερικού. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η ΝΔ αυτό δεν γίνεται, αφού επαφίεται στη βούληση των κομμάτων.

Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκύπτουν θέματα διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου, αφού δεν προβλέπεται η τακτική επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων, η εποπτεία της όλης διαδικασίας από διακομματική επιτροπή και άλλες ρυθμίσεις. Αυτές οι παραλείψεις μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.