Η πολιτιστική μούχλα της Γορτυνίας...

Η πολιτιστική μούχλα της Γορτυνίας...

Ιούλιος 17, 2018 - 09:12
6 σχόλια

Σας είναι γνωστό ότι τα Λαγκάδια Αρκαδίας, για πάρα πολλά χρόνια, διέθεταν στην περιοχή, την πιο ωραία, ευρύχωρη, άνετη αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων.  Αναφέρομαι στο Αθανασοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Λαγκαδίων, κάτω από την πλατεία των ηρώων. Η αίθουσα πήρε  το όνομα από την οικογένεια που την κατασκεύασε και στην συνέχεια την δώρισε στον δήμο Λαγκαδίων, για Πνευματικό Κέντρο. Διαθέτει σκηνή για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, δωμάτια για καμαρίνια, εγκαταστάσεις καλοριφέρ και μεγάλη επαγγελματική κινηματογραφική μηχανή. Επιπλέον στην μεγάλη αυτή  και μακριά αίθουσα, όλη η αριστερή της πλευρά, ήταν καλυμμένη με μια μεγάλη ενιαία ξύλινη βιβλιοθήκη, με προστατευτικές  τζαμαρίες, βιτρίνες και ξύλινες ραφιέρες. Ένα πολιτιστικό ιστορικό κόσμημα, για την εποχή του και την Γορτυνία.

Η σπάνια αυτή αίθουσα των 50 περίπου χρόνων, λόγω μιας ασήμαντης διαρροής, επί δημαρχίας Στάθη Κούλη, αφέθηκε στην ερείπωση, την εγκατάλειψη και στην καταστροφική μανία της μούχλας και της αδιαφορίας! Αποτέλεσμα όλων αυτών των δημαρχικών.. ευαισθησιών, ήταν η αίθουσα σήμερα να έχει καταντήσει ένα γιαπί, για την  επισκευή των καρναβαλικών αρμάτων…. Ένα  προσβλητικό, φρικτό θέαμα του εθνικού μας πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Θα ρωτήσει κάποιος πιο ευαίσθητος, πιο ανήσυχος, κάποιου επιπέδου, ρε αδερφέ.. Καλά, το γιαπί από το πάλαι ποτέ ξακουστό Αθανασοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Λαγκαδίων, το βλέπουμε και μας πιάνει το παράπονο και η οργή. Τα χιλιάδες σπάνια και μοναδικά βιβλία, οι συλλογές, οι ιστορικοί τόμοι, τα αφιερώματα πνευματικών έργων,  οι πολιτιστικοί σπάνιοι και ιεροί μας θησαυροί, τί γίνανε; Ε;

Κάνω μια παρένθεση για  να σας υπενθυμίσω, τις περίπου..15 αιτήσεις της επιτροπής ανακαίνισης, προς τον δήμο Γορτυνίας,  για 10.800€, σύμφωνα με αναλυτική μελέτη  που εκπόνησε, ώστε η αίθουσα να γίνει στοιχειωδώς, λειτουργική.  Σας υπενθυμίζω επίσης ότι αυτή η αίτηση, εδώ και … 5 χρόνια, δεν έχει συζητηθεί ποτέ,  με την ετσιθελική άρνηση του… δημάρχου. Τονίζω, ετσιθελική.

Επειδή μπήκαμε για τα καλά, στις καλοπληρωμένες  καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Γορτυνίας,  το ανεξέλεγκτο χρήμα του φορολογούμενου πολίτη, ρέει άφθονο για υψηλότατου επιπέδου πνευματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως: η γιορτή του τσοπάνη, η γιορτή της ρίγανης, η γιορτή της γκλίτσας, η γιορτή της Τσιγαρίδας,η γιορτή της σαρδέλας, η γιορτή του σκόρδου, η γιορτή του ξινόγαλου, η γιορτή της.. μπομπότας, της μυζήθρας, της δηλωτής, της…ξεφτίλας και της ανοησίας.. Με συγχωρείτε, αν ξέχασα μερικές πιο ασήμαντες απ’ αυτές.

Σας παρουσιάζω λοιπόν, μερικές εικόνες πολιτιστικής ντροπής και πνευματικού καταντήματος. Τα ιστορικά και σπάνια βιβλία της ξακουστής  βιβλιοθήκης του ερειπωμένου πια Πνευματικού Κέντρου Λαγκαδίων,  κλειδωμένα σε μια άδεια αίθουσα στο κάτω δημοτικό σχολείο,  σε περιπετειώδη φωτογράφιση,  πριν  από ένα χρόνο.

Θα παρακαλέσω τους αναγνώστες του άρθρου, να εκφράσουν την οργή, την αγανάκτηση και την πολιτιστική τους αηδία,… πολιτισμένα και πάνω απ’ όλα, με ελεγχόμενη  ψυχραιμία.. Τον Μαη του 19 θα έχουμε Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Αυτό να κρατήσετε.

ΠΑΝ. Β. ΧΟΥΝΤΗΣ.

Ειδήσεις: 

6 Σχόλια

Κύριε Χουντή μας έχουν κουράσει οι παρεμβάσεις σας επί παντός επιστητού για το Δήμο Γορτυνίας. Βάλτε υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές του έτους 2019 και διεκδικήστε την ψήφο των πολιτών της Γορτυνίας με το πρόγραμμά σας για μια καλύτερη Γορτυνία. Υ.Γ. Να κατεβείτε αυτόνομα και όχι σε συνδιασμούς με τέως Δημάρχους Καποδιστριακών Δήμων.

Καλος πολιτης ειναι ο ενεργος πολιτης..Κακος πολιτης ο πολιτης που ψηφιζει τους κολακες, τα λαμογια,τους υπερ πατριωτες και τις πρασιναδες των ψηφοδελτιων.....Ψιλα γραμματα χα χα χα

Γεια σου κύριε Χουντή ενεργέ/καλέ πολίτη της Γορτυνίας. Ευχαριστούμε που μας χαρακτηρίζεις ως κακούς πολίτες επειδή ψηφίζουμε αυτούς, που θεωρούμε εκείνη τη στιγμή ότι από αυτά που διαγγέλουν θα κάνουν καλό στον τόπο μας. Το ξαναγράφω βάλε υποψηφιότητα να σε ψηφίσουμε για να δούμε κι εσύ τι μπορείς να κάνεις. Πρόσεξε όμως τους δικούς σου κόλακες-λαμόγια-πρασινάδες.

Ρε στημενα χαμηλομισθα παπαγαλακια,για την ουσια εχετε να πειτε κατι; Τι θα κανει ο χουντης σας καιει; Δεν κοιτατε μπας και πατε φυλακη απο την κουταλα; αυτο ειναι η ουσια..λοιπον ,τι εχετε να πειτε;;;

Διακρίνεται μια έλλειψη ψυχραιμίας στην ομήγυρη του κου Χουντή. Ά βάλτε και κανέναν τόνο διότι η γραφή μας δεκαετίες τώρα είναι μονοτονική.

Τσου ρε Λακής .Σας χαλάει ο Χουντής με τα άψογα ρεπορτάζ τιυ, εσένα και του Σερβαίου την σκόπιμη νάρκωση που πάτε να επιβάλετε στην Γορτυνία.Αλλα για την ουσία των θεμάτων, μούγκα. Αρα ειναι σωστά

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.