Η Πιπερίτσα που πολεμούσε την ανομβρία στην Τρίπολη, 1960

Η Πιπερίτσα που πολεμούσε την ανομβρία στην Τρίπολη, 1960

Οκτώβριος 21, 2017 - 12:02
0 σχόλια

Κάθε τόπος έχει τα μυστικά του για να αντιμετωπίζει την παρατεταμένη ανομβρία, η οποία είναι εξαιρετικά επιζήμια για τη σπορά και την αγροτική παραγωγή ακόμα και σήμερα, πόσω μάλλον τα παλαιά χρόνια. Ο εφετινός Οκτώβρης, μήνας της σποράς, πέρασε δίχως να πέσει στάλα βροχής στην περιοχή της Τρίπολης και η κυρία Ασπασία Μπιρμπίλη δημοσιεύει στον λογαριασμό «Παλιές Φωτογραφίες και Γραφικοί Τύποι της Παλιάς Τριπολιτσάς» στο Facebook μια σπάνια μνήμη για το ποιηματάκι της Πιπερίτσας που έλεγαν στην Τρίπολη για να έρθει η βροχή.

Κάθε μνήμη που έρχεται στο φως, μικρή ή μεγάλη, αποτελεί ένα κομμάτι μεγάλης σημασίας για την ιστορία της πόλης μας. Οι «Παλιές Φωτογραφίες» φέρνουν στο φως μικρά αλλά τόσο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας μας, άγνωστα στους περισσότερους και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Διαβάζουμε την ανάρτηση της κυρίας Μπιρμπίλη:

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας της σποράς, με τη βροχή να είναι απαραίτητη για να "δέσει" ο σπόρος. Κάτι η παρατεταμένη καλοκαιρία, κάτι τα πρωτοβρόχια που περιμένουμε και δεν έρχονται, μου ήρθε στο νου ένα ποιηματάκι που μου έλεγε η γιαγιά Ασπασία χρόνια πριν.

Πιπερίτσα γρηγορίτσα,
γρήγορο νερό να φέρεις
στα σιτάρια στα κριθάρια
στου Θεού τα παρασπόρια.

Στη γειτονιά του Αγιοταξάρχη εκείνα τα χρόνια σε εποχές ανομβρίας, μαζεύονταν όλοι, μικροί - μεγάλοι, και ξεκινούσαν από την Εκκλησιά, μπροστά οι παπάδες με τις εικόνες, οι ψάλτες και τα παιδιά με τα εξαπτέρυγα και πίσω όλη η γειτονιά να λέει το ποιηματάκι της Πιπερίτσας. Η πομπή αυτή έφτανε στα Κωτσιοπουλέϊκα χωράφια (απέναντι απο τα σφαγεία). Εκεί ξεκινούσε η δέηση στο Θεό, από τους παπάδες και τους ψάλτες, έτσι ώστε να έρθει η βροχή και να ριζώσει ο σπόρος. Με το τέλος της δέησης, γύριζαν όλοι μαζί πάλι στην Εκκλησιά, όπου έκαναν ευλαβικά το σταυρό τους και περίμεναν να ακουστεί η προσευχή τους και σύντομα να έρθει η πολυπόθητη και ευεργετική βροχή...

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.