«Η Περιφέρεια θα ολοκληρώσει την αποκατάσταση όλων των χωματερών»

«Η Περιφέρεια θα ολοκληρώσει την αποκατάσταση όλων των χωματερών»

Φεβρουάριος 29, 2016 - 20:52
0 σχόλια

To έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου. Η κυρία Λυμπεροπούλου, επικεφαλής των Οικολόγων, μίλησε για τον σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής σε ό,τι έχει να κάνει με τους 82 ΧΑΔΑ και την αποκατάστασή τους, η οποία έχει καθυστερήσει.

Τα ερωτήματά της είχαν να κάνουν με τον χρόνο αποκατάστασής τους, ενώ είπε σχετικά ότι είναι άγνωστο πότε θα γίνει αυτό. Επίσης, η κυρία Λυμπεροπούλου αναρωτήθηκε γιατί κάποιοι ΧΑΔΑ δεν εμπεριέχονται στον σχεδιασμό για την αποκατάσταση, τη στιγμή που τρέχουν τα πρόστιμα. «Καμία ενέργεια δεν έγινε για τις μεταβατικές λύσεις διαχείρισης. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια σε άλλο συλλογικό όργανο έγινε τη στιγμή που απειλούν με πρόστιμα», είπε.

Η κυρία Λυμπεροπούλου ρώτησε ευθέως πότε θα γίνει η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου απάντησε ότι η ερώτηση υποκρύπτει μια ιδιαίτερη στόχευση η οποία έχει να κάνει με την πολιτική ηθική της επικεφαλής, αναφέροντας ότι η ερώτηση είναι κακοπροαίρετη και ότι δεν συνάδει με την πραγματικότητα, καθώς το έργο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που γίνονται στη χώρα μας.
«Ξεχάσατε τα όσα λέγατε προτού γίνετε σύμβουλος του υπουργού, είχατε άλλη άποψη και τοποθέτηση για το έργο της Περιφέρειας», επεσήμανε.
«Δεν γίνατε και σύμβουλος του υπουργού και επικεφαλής παράταξης στο ΠεΣυ;», εξακολούθησε, ενώ επεσήμανε:

Από μια οικολόγος του 0,3 % γίνατε σύμβουλος του υπουργού

«Το να σας ακούω να επιπλήττετε την περιφερειακή αρχή, νομίζω δεν πείθετε ούτε τον ίδιο σας τον εαυτό», επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης.
Τέλος, η κυρία Νικολάκου απάντησε λέγοντας ότι η Περιφέρεια έχει φροντίσει το έργο αυτό της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ να προχωρήσει σε χρόνο-ρεκόρ.

Ο κ. Πατσαρίνος κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι υπάρχουν χαρτιά όπου επισημαίνονται οι καθυστερήσεις του έργου. «Το κακό παράδειγμα στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η Περιφέρεια και αυτό σας το λέγαμε χρόνια πριν, σας είχαμε επισημάνει τις καθυστερήσεις σας, σας είχαμε πει να συνεργαστείτε για να υπάρχει αποτέλεσμα γιατί το θέμα αφορά και στις δημοτικές αρχές, αλλά και τα δικαστήρια.

Γιατί σε απλά πράγματα τραβάτε τον δικό σας χαβά;

Με τη σειρά του, ο κ. Αλευράς χαρακτήρισε πρωταθλήτρια στην μη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ ο κ. Γούργαρης ανέφερε ότι «η Περιφέρεια τρέχει έναν διαγωνισμό για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ χωρίς βέβαια να έχει γίνει η μελέτη. Έτσι, ανατέθηκε στον σύμβουλο στην ίδια εταιρία όπως συνήθως, αυτής της ΤΕΡΝΑ». «Όχι στη ΣΔΙΤ», τόνισε ακόμα μία φορά, υπενθυμίζοντας τη στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Ξεροβάσιλας αρκέστηκε να πει ότι είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
Ο κ. Νίκου τόνισε ότι πρέπει οι Δήμοι μαζί με τον λαό να μελετήσουν την κάθε χωματερή ξεχωριστά, έτσι ώστε να γίνει μια πιο οργανωμένη προσπάθεια. 
Ο κ. Λάμπρου από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας είπε: «Στον χώρο των Δισύμων έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης και πρέπει να σταματήσουν άμεσα, γιατί υπάρχουν δεματοποιητές. Η διακοπή της αποκατάστασης θα τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει πρόταση από την αντιπολίτευση και ότι η αντιπολίτευση έκανε για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ «δικές της πολιτικές άστοχες παρατηρήσεις». «Ακούσαμε την κλασική γκρίνια και τους γνωστούς χαρακτηρισμούς χωρίς καμία απάντηση στις μομφές που άφησε η περιφερειακή αρχή».

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης επεσήμανε ότι οι Δήμοι συνολικά παρουσίασαν μία πρόταση η οποία ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ, με τα χρήματα που δεν υπάρχουν. «Μας ειδοποίησαν αν εμείς μπορούμε να αναλάβουμε την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, και αναλογιζόμενοι το μεγάλο πρόβλημα αναλάβαμε το έργο». «Η αδυναμία των δημοτικών αρχόντων», τόνισε τρεις φορές ο κ. Τατούλης, θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά οδήγησε την κατάσταση εδώ.

«Προχωρήσαμε γρήγορα και ενημερώσαμε τις δημοτικές αρχές για το τι μπορεί να γίνει, τους ενημερώσαμε για τις αδειοδοτήσεις. Η προσωρινή διαχείριση γίνεται σε παράνομες περιοχές Natura και είναι γνωστή στην Περιφέρεια η κατάσταση με τους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ, Αγία Τριάδα και Άγιος Βλάσης είναι χωματερές με μεγάλα προβλήματα.» Με αυτά τα λόγια εγκάλεσε την κυρία Λυμπεροπούλου, η οποία, όπως είπε, γνωρίζει τα όσα γίνονται και δεν θέλει ακόμα να γίνει σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για ατολμία και έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς δημάρχων ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Όλα αυτά συνετέλεσαν για να φθάσουμε εδώ», είπε.
Και ακολούθως επεσήμανε ότι η προσωρινή διαχείριση δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας, αλλά αρμοδιότητά της είναι μόνο το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, πράγμα που υλοποιήθηκε.
«Άρχισε η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ σχεδόν σε όλους τους Νομούς, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Τατούλης, «στο να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση με τις δημοτικές αρχές  που δεν έχουν προχωρήσει στην προσωρινή διαχείριση».
Στη συνέχεια, έστρεψε τα πυρά του προς την κυβέρνηση, για τη οποία είπε:
Η κυβέρνηση προωθεί ένα θέμα, να γεμίσει απορρίμματα την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τέλος, έστειλε το μήνυμα προς τις δημοτικές αρχές ότι η Περιφέρεια θα ολοκληρώσει την αποκατάσταση όλων των χωματερών.

Έφ.Κ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.