Η παλιά Τριπολιτσά και το τραγούδι της (vid)

Η παλιά Τριπολιτσά και το τραγούδι της (vid)

Απρίλιος 17, 2017 - 11:20
0 σχόλια

«Τράβα, αμαξά, τράβα, αμαξά, πίσω στα χρόνια τα χρυσά.» Στίχος από το τραγούδι του Τάκη Παναγόπουλου «Παλιά Τριπολιτσά», ο οποίος, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Νίκος Γαργαλιώνης, ήταν δικηγόρος και έκανε τις διακοπές του στην Τρίπολη, που ερμηνεύει ο Χρήστος Πανούτσος, και που ηχογραφήθηκε το 1973. Το τραγούδι αφηγείται με νοσταλγία τα ένδοξα χρόνια που έζησε η Τριπολιτσά λίγο πριν, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και τα μετεπαναστατικά χρόνια, όταν έγινε το εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου με την έλευση του σιδηροδρόμου. Ακόμα, το τραγούδι αφηγείται τις ομορφιές της παλιάς πόλης και του τρόπου ζωής της: οι ταβερνούλες, τα καπηλειά, τα καφενία, οπι βόλτες με την άμαξα.

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, του χρήστη στου Youtube Δημητρίου Αρκά, το τραγούδι «ντύνεται» με σπάνιες φωτογραφίες και γκραβούρες της Τριπολιτσάς από το 1900. Δείτε τις πλατείες, τους δρόμους, τα νεοκλασικά μας κτίρια προτού γίνουν πολυκατοικίες και ερείπια...

Πού' σαι παλιά Τριπολιτσά..

Video: 

Παλιά Τριπολιτσά Χρήστος Πανούτσος


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.