Η Παιδεία πριν την Ελληνική Επανάσταση - Το παράδειγμα του Δ. Καρτσιώτη

Η Παιδεία πριν την Ελληνική Επανάσταση - Το παράδειγμα του Δ. Καρτσιώτη

Ιανουάριος 30, 2012 - 13:16
1 σχόλια

Πώς ένας αγράμματος μεγαλέμπορος έδωσε χρήματα για σχολεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας αλλά και στο Άστρος

Η Παιδεία πριν την Ελληνική Επανάσταση και συγκεκριμένα από την εποχή του Ελληνικού Διαφωτισμού με αναφορά στους μεγάλους λόγιους και τις προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ρήγας,ο Κοραής, ο Ιώσηππος Μοισιόδακας, όλοι αυτοί δηλαδή που πνευματικά  προετοίμασαν το Ελληνικό Έθνος, ώστε να οδηγηθεί στη μεγάλη εξέγερση του 1821, ήταν το κύριο θέμα του περιεχομένου της ομιλίας της καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο της Τρίπολης.

Η κα. Κουλούρη τόνισε σε δηλώσεις της πως επιδίωξή της με την ομιλία της αυτή είναι να δείξει ότι σε αντίθεση με αυτό που νομίζουμε σχετικά με την εκπαίδευση τους προηγούμενους αιώνες  δηλαδή τον 17ο και 18ο αιώνα υπήρχε πολύ μεγάλη ανάπτυξη της παιδείας στον ελληνικό χώρο και στα κοινά σχολεία, αλλά κυρίως ιδρύθηκαν μεγάλες ανώτερες σχολές όπως η ανώτερη σχολή που ιδρύθηκε στο Άστρος Κυνουρίας , η περίφημη σχολή Καρτσιώτη (Καρυτσιώτη). Επίσης η κα. Κουλούρη σημείωσε πως υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον εκείνη την εποχή ακόμα και από ανθρώπους που δεν ήξεραν γράμματα, όπως οι έμποροι σαν τον Δημήτρη Καρυτσιώτη (Καρτσιώτη) που ήταν ένας μεγαλέμπορος της Τεργέστης, και ο οποίος έδωσε χρήματα παρά το γεγονός ότι ήταν αγράμματος για να φτιαχθεί σχολείο και οικοτροφείο και μία αξιόλογη βιβλιοθήκη με 1500 τόμους στη γενέτειρά του που ήταν ο Άγιος Ιωάννης Κυνουρίας.

Αυτό το παράδειγμα σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Χριστίνα Κουλούρη μπορεί να μας δείξει ότι ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχε έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα και μάλιστα ότι η ελληνική παιδεία ακτινοβολούσε σε όλα τα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα λόγιοι όπως ο Ιώσηππος Μοισιόδακας, που είχε γεννηθεί βλαχόφωνος, αποφάσισε να προσχωρήσει στην ελληνική παιδεία και ήταν ένας από τους πιο φανατικούς υπερασπιστές του ελληνισμού και της ελληνικής παιδείας.

Εκδήλωση για τα γράμματα χωρίς νέους και φοιτητές 

Παρών στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος που απηύθυνε χαιρετισμό ενώ αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των τοπικών αρχών, αφού το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης που μίλησε μάλιστα για ανάγκη επένδυσης στην παιδεία στην πράξη και όχι στα λόγια και ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας περνά δύσκολα, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Παπαφωτίου, ο πρόεδρος του ΠΣ Γιώργος Πουλοκέφαλος, οι αντιδήμαρχοι Τρίπολης Γιώργος Καρλής και Ζαφείρης Μπισιούλης, ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πέτρος Μισθός, ο διευθυντής Τροχαίας Κώστας Ηλιόπουλος καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και βέβαια καθηγητές του Πανεπιστημίου. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου τονίζοντας ότι το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών πρέπει να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη της παιδείας στη χώρα μας.

Δυστυχώς όμως για μία ακόμα φορά η παρουσία των φοιτητών ήταν μηδαμινή έως ανύπαρκτη όπως και των κατοίκων της πόλης.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Έγινε καμμία προβολή της εκδήλωσης από τα τοπικά ΜΜΕ; Πως να πάει ο κόσμος όταν δεν το γνώριζε κανείς; Αυτοί που παρεβρίσκονταν πήραν ατομικές προσλήσεις. Επίσημοι, βλέπεις. Εμείς οι κοινοί θνητοί στην άγνοια. Και οι φοιτητές ενημερώνωνται (με αφίσες και γκράφιτυ) μόνο για κομματικά (της αριστεράς) και κανά πανηγυράκι μουσικής, συνήθως υποβαθμισμένης αξίας. Πάντως, συγχαρητήρια για την εκδήλωση.