Η ομάδα κρατών BRICS με ηγέτες τη Ρωσία και την Κίνα είναι η αναδυόμενη υπερδύναμη του 21ου αιώνα

Η ομάδα κρατών BRICS με ηγέτες τη Ρωσία και την Κίνα είναι η αναδυόμενη υπερδύναμη του 21ου αιώνα

Ιούλιος 16, 2014 - 10:44
0 σχόλια

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΡΩΝ: 1. Η συντομογραφία BRICS προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των κρατών Brazil, Russia, India, China, South Africa (η τελευταία από το 2010) 2. Ο όρος επινοήθηκε το 2001 από τον Jim O'Neill, πρώην πρόεδρο του κακόφημου χρηματοπιστωτικού οργανισμού Goldman Sachs 3. Μέχρι σήμερα οι BRICS έχουν πραγματοποιήσει 5 Συνόδους Κορυφής (2009-2013). Στα μεσοδιαστήματα γίνονται συναντήσεις Υπουργών και Ομάδων Εμπειρογνωμόνων.

Χαράσσονται Κοινές Πολιτικές. Έχουν συσταθεί Θεσμικά Όργανα για την υποστήριξη  των κοινών πολιτικών στα Διεθνή Fora και στους Διεθνείς Οργανισμούς 3. Στις 15-16/7/2014 έγινε η προγραμματισμένη 6η Σύνοδος Κορυφής στη Φορταλέτσα της Βραζιλίας όπου συμμετείχαν όλοι οι ηγέτες των BRICS. Ενόψει της 6ης Συνόδου στη Βραζιλία, ο Πρόεδρος Πούτιν παραβρέθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου (13/7/2014) για να πάρει από την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ τη σκυτάλη της επόμενης διοργάνωσης του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στην Ρωσία το 2018.

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: 1. Συναντήθηκε στο Μπουένος Άιρες με την Πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ (12/7/2014) με σκοπό τη συνεργασία της χώρας με την ομάδα των BRICS έτσι, ώστε η Αργεντινή να μπορέσει να αντιμετωπίσει το επαχθές και το απεχθές χρέος που της επέβαλαν οι αμαρτωλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Επιπρόσθετα, οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την ίδρυση Στρατιωτικής Ρωσικής Βάσης στην Αργεντινή, δηλαδή στο μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ, καθώς και για μια σειρά ενεργειακών και βιομηχανικών επενδύσεων. Ανάλογες συμφωνίες έκανε ο Πούτιν και με την Πρόεδρο της Βραζιλίας  2. Μετέβη στην Κούβα (11/7/2014) όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον αδελφό του, τον ηγέτη της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο. Σκοπός ήταν να επισημοποιηθεί η «σεισάχθεια» του χρέους της Κούβας προς τη Ρωσία. Πράγματι, το Ρωσικό Κοινοβούλιο διέγραψε χρέος της Αβάνας από τη σοβιετική εποχή το οποίο ανερχόταν σε 26 δισεκ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό των 2,6 δισεκ. ευρώ πρόκειται να αποπληρωθεί στη Μόσχα σε μια περίοδο 10 ετών 3. Στη Νικαράγουα (συνάντηση Πούτιν – Ντανιέλ Ορτέγα, 12/7/2014),  συμφωνήθηκε η δημιουργία διώρυγας που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Διώρυγας του Παναμά. Γίνεται με Κινεζικά και Ρωσικά κεφάλαια (περίπου 25 δισεκ. δολάρια) και θα κατασκευαστεί από Κινέζικες και Ρωσικές Εταιρείες με παραχώρηση για 100 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η Νικαράγουα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Ρωσίας που βρίσκεται στην κυριολεξία στην «αυλή» των ΗΠΑ. Η Νικαράγουα θα επιτρέπει την διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών τα οποία θα μπορούν να περιπολούν στα χωρικά ύδατα της Νικαράγουας, στην Καραϊβική Θάλασσα και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ BRICS ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΗΚΜΑΣΜΕΝΗ ΔΥΣΗ: 1. Η Δύση είναι καταχρεωμένη (72% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους οφείλεται στις ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία ενώ το ιδιωτικό είναι απύθμενο), ελλειμματική, γερασμένη, άπληστη και χωρίς δυναμισμό. Στηρίχθηκε στο ληστρικό αποικισμό και νεοαποικισμό. Προκάλεσε περιφερειακούς και παγκοσμίους πολέμους, εγκλήματα, περιβαλλοντικές και ανθρώπινες καταστροφές. Γέννησε την Ιερά Εξέταση, το φασισμό, το ναζισμό και το ρατσισμό. Προκάλεσε την έξαρση του Τζιχαντισμού και πληρώνει για τα λάθη της. Τη Δύση κυβερνά η παρασιτική και ασύδοτη οικονομία της αγοράς.

Η Δύση δε διαθέτει αξιόλογες ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες που να έχουν κύρος και να εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη 2. Οι BRICS κυριαρχούν στο Διεθνές Εμπόριο. Διαθέτουν τεράστιες ποσότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους της Δύσης (κράτη, τράπεζες και επιχειρήσεις). Διαθέτουν τεράστια αποθέματα σε νομίσματα (δολάρια, γιεν, ευρώ, κ.λπ.), χρυσό, ομόλογα, ομολογίες, μετοχές, κ.λπ. 3. Έχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και ενεργειακούς πόρους περισσότερους και καλύτερους απ΄ ότι η Δύση 4. Έχουν νέο, ανθεκτικό και εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό 5. Διαθέτουν τεράστια πυρηνική, στρατιωτική, επιστημονική, τεχνολογική και διαστημική ισχύ 6. Σχηματίζουν δική τους Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα Υποδομών και Ανασυγκρότησης (αρχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολάρια) με σκοπό να βοηθήσουν την ανάπτυξη όλων των θυμάτων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των banksters (από το bank+gangster όπως διδάσκει η Διεθνής Πολιτική Οικονομία) και της αποικιοκρατίας παράλληλα με την αναβάθμιση της «ήπιας» και της «σκληρής» διεθνούς ισχύος των δικών τους γεωπολιτικών, γεωοικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων. Ιδρύουν δικό τους Σύστημα Αξιολόγησης ως απάντηση στο αμερικανικό μονοπώλιο των ανεξέλεγκτων οίκων αξιολόγησης που ανεβάζουν και κατεβάζουν τις οικονομίες των χωρών κατά το δοκούν

7. Αυξάνουν τη συμμετοχή τους στο ΔΝΤ όπου θα επηρεάσουν το συσχετισμό των δυνάμεων καθώς και τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα  8. Αμφισβητούν τη βοήθεια του ΔΝΤ στα χρεωκοπημένα κράτη της ΕΕ γιατί τούτο σημαίνει ότι τα φτωχά κράτη του κόσμου αναλαμβάνουν τα χρέη πλουσιοτέρων κρατών της κακοσχεδιασμένης Ευρωζώνης που δημιούργησε το πρόβλημα 11. Στην έγκριτη εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής (Ρουμπίνα Σπάθη, 16/4/2014), περιγράφεται ο μεγάλος οικονομικός και εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ που αποβαίνει σε βάρος των ΗΠΑ ενώ η Κίνα για το 2014 θα είναι η πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο (μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, 2011).

ΜΕΡΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥΤΙΝ: 1. Μετά την αποδόμηση της ΕΣΣΔ και την πτώση του Gorbachev το 1991, ο Yieltsin αναδείχθηκε Πρόεδρος σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1999 παραιτήθηκε για λόγους υγείας και διόρισε Πρόεδρο τον Putin που στο μεταξύ είχε γίνει Πρωθυπουργός. Ο Putin βγήκε νικητής στις Προεδρικές εκλογές του 2000 και του 2004 με Πρωθυπουργό τον Dmitry Medvedev. Έγινε εναλλαγή των ρόλων μεταξύ Putin και Medvedev. Έτσι στις εκλογές του 2008 Πρόεδρος έγινε ο Medvedev και Πρωθυπουργός ο Putin. Από τις εκλογές του 2012 μέχρι σήμερα, Πρόεδρος είναι ο Putin και Πρωθυπουργός ο Medvedev 2. Ήταν διαλεκτικά αναπόφευκτο η ομόδοξη Ρωσική Ομοσπονδία να καταστεί πάλι μια υπερδύναμη. Ξεπερνώντας τις αδυναμίες της πρώτης μετα-σοβιετικής περιόδου, η Ρωσία επανάκτησε το χαμένο έδαφος και κατάφερε να καταστεί το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ. Γι΄αυτό πολλοί αναφέρονται στην αναζωπύρωση του Ψυχρού Πολέμου και στην εξουδετέρωση του Μονοπολισμού και της Νέας Τάξης που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Το 2007 το περιοδικό Time ανάδειξε τον Πρόεδρο Putin ως το «πρόσωπο της χρονιάς» γράφοντας ότι ο Πρόεδρος είναι ο «τσάρος της Νέας Ρωσίας» και ο «χαλύβδινος και αποφασισμένος» ηγέτης ο οποίος κατέστησε το έθνος του «κεντρικό μοχλό του 21ου αιώνα» 3. Η αξία της στρατηγικής νίκης του Putin με την προσάρτηση της  Κριμαίας είναι αυτονόητη.

Στο Διεθνή Τύπο λ.χ. Le Monde, Economist, Financial Times, Spiegel, Guardian, Frankfurter Allgemeine, τονίζεται ότι η έκβαση της υπόθεσης ήταν «διπλωματική, γεωπολιτική και πολιτικοστρατηγική νίκη του Vladimir Putin».  Στην ουσία όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η έκβαση της υπόθεσης είναι το «Βατερλό» της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής και πάνω απ΄ όλα η αποτυχία της επεκτατικής πολιτικής της Γερμανίας στη Μεσευρώπη (Mittel Europa) 4. Στον πόλεμο της Νότιας Οσσετίας και της Αμπαχαζίας του 2008, η Ρωσία κατατρόπωσε τους πάντες 5. Στην υπόθεση του Edward Snowden, πρώην υπαλλήλου της CIA και της NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) ο οποίος αποκάλυψε την ηλεκτρονική κατασκοπεία των ΗΠΑ στην ΕΕ, η Ρωσία παραχώρησε άσυλο 6. Στη Συρία, η Ρωσία και η Κίνα διαμέσου της ισχύος που έχουν στο Μόνιμο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξανάγκασαν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αντί για πολεμοχαρείς ενέργειες να αναζητήσουν διπλωματική λύση  7. Η Ρωσία προσχώρησε το 2012 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου  και συμμετέχει στα fora των πιο βιομηχανικά αναπτυγμένων και των πιο πλούσιων κρατών 8. Με τη σθεναρή στάση της Ρωσίας, η Δύση ακόμη δεν είναι σε θέση να δώσει οριστικές και δίκαιες λύσεις στις εκκρεμείς υποθέσεις της Υπερδνειστερίας (περιοχή μεταξύ Ρουμανίας και Μολδαβίας) και του Ναγκόρνο-Καραμπαχ (περιοχή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν) 9. Η Ρωσική Διπλωματία πρωτοστάτησε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ για το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την εξάλειψη του κινδύνου από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

10. Διπλωματική επιτυχία της Ρωσίας ήταν ο επαναπροσδιορισμός των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ιραν-ΗΠΑ μετά από την αναγκαστική αλλαγή της Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ στο μεσο-ανατολικό 11. Δημιουργήθηκε η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση μεταξύ Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν. Ένα είδος Κοινής Αγοράς στην οποία σύντομα θα ενσωματωθούν  δύο ακόμη κράτη, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν 12. Πέτυχε την Ενεργειακή Σύνδεση Ρωσίας – Κίνας 13. Έχει συμβάλει, ένεκα ενεργειακής ισχύος, στην αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου Μέρκελ έναντι των ΗΠΑ με δικαιολογία την κατασκοπία των ΗΠΑ στη Γερμανία που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ: 1. Η Ελλάδα είναι έθνος ανάδελφο. Γειτνιάζει με άφιλους γείτονες. Το Κυπριακό ζήτημα έχει βαλτώσει ενώ εγκυμονούν νέοι κίνδυνοι. Η χώρα δεν έχει πραγματικούς συμμάχους αλλ΄ ούτε πραγματικά αλληλέγγυους ευρωπαίους εταίρους. Είναι θύμα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των bad banks (χρεωκοπημένες τράπεζες), των αναξιόπιστων οίκων αξιολόγησης, των banksters, της γενικευμένης απορρύθμισης της ΕΕ και της κακής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με την εγχώρια κλεπτοκρατία (kleptocracy λέγεται στην Πολιτική Επιστήμη).

Η Ελλάδα είναι απελπιστικά μόνη και ανυπεράσπιστη, αφού η ΚΕΠΠΑΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας) της ΕΕ είναι τραγέλαφος ενώ το ΝΑΤΟ κλαυσίγελως και ο ΟΗΕ μια Commedia dell΄Arte 2. Το διεθνές κίνημα των BRICS είναι ένας οδηγός για τον επαναπροσδιορισμό του μίγματος της Εθνικής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής καθώς και της Οικονομικής Διπλωματίας με την υιοθέτηση μιας νέας OstPolitik για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι BRICS. Ένα ευφυές μέσο για την ισχυροποίηση της γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής και γεωοικονομικής θέσης της χώρας.

Κωνσταντίνος Γαλιώτος
Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K.

Ο Κωνσταντίνος Γαλιώτος είναι Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1976) και έχει Master of Science από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, U.K. (1979). Είναι έφεδρος ανθυπολοχαγός του Όπλου του Μηχανικού με ειδική εκπαίδευση στη Σχολή Πολέμου. Έχει διατελέσει Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης (2 φορές), του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Γ.Γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Επιστημονικός Συνεργάτης του Δήμου Τρίπολης και σήμερα είναι Ειδικός Σύμβουλος Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ως ειδικός εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχε σε διμερείς ναυτιλιακές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στο Πεκίνο και στη Σαγκάη (1996). Έχει εκπονήσει μελέτες, έρευνες, καταγραφές, πραγματογνωμοσύνες και άλλες συναφείς επιστημονικές εργασίες σε πολλά πεδία εξειδίκευσης: 1. Επιστήμη Πολιτικού (μελέτες, επιβλέψεις) 2. Σεισμομηχανική, Εδαφομηχανική, Έλεγχος Ποιότητας, Θεμελιώσεις 3. Περιβάλλοντος και Ενεργείας (Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις, Διαχείριση Αποβλήτων, Ανακύκληση, ΑΠΕ) 4. Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 5. Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (Στρατηγικός Σχεδιασμός, Επιχειρησιακός Προγραμματισμός, Ειδικά Αναπτυξιακά Σχέδια) 6. Οικονομοτεχνικές Μελέτες, SWOT και PEST αναλύσεις, Μελέτες Δημοσιότητας, Μελέτες Διοίκησης και Οργάνωσης ΟΤΑ, Επιχειρηματικά και Επιχειρησιακά Σχέδια για επενδύσεις, Στατιστικές Έρευνες, Μελέτες Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μελέτες Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, Ποντοπόρου Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμενικών Υποδομών, Μεταφορών, Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πολιτισμού και Τουρισμού 7. Αξιολόγηση και Επιλογή Προσωπικού για ΔΕΚΟ, Τράπεζες και Μεγάλες Ελληνικές και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και εισηγήσεις σε fora, ΜΜΕ, ημερίδες και σεμινάρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα με ποικίλη θεματολογία. Έχει συγγραφική δράση με πολυάριθμες Μονογραφίες για εξειδικευμένα θέματα, Ενημερωτικά Δελτία και Ειδικές Εκδόσεις.

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.