Η ΟΕΝΓΕ ζήτησε τις παρατηρήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών (και) της Αρκαδίας για το σχέδιο συγχωνεύσεω

Η ΟΕΝΓΕ ζήτησε τις παρατηρήσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών (και) της Αρκαδίας για το σχέδιο συγχωνεύσεω

Ιούλιος 06, 2011 - 08:05

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με έγγραφο της προς όλες τις Ενώσεις Γιατρών, αναφέρει ότι «την Παρασκευή 1 Ιουλίου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την τελική πρότασηγια τις συγχωνεύσεις μονάδων υγείας. Η πρόταση συνεπάγεται κλείσιμο 4000νοσηλευτικών κλινών, αλλαγή χρήσης νοσοκομείων, καταργήσεις κλινικώνκαι μετακινήσεις γιατρών.

 

 

Το τερατώδες αυτό εγχείρημα πάσχει οφθαλμοφανώς από τεκμηρίωση,πράγμα που ουδόλως απασχολεί τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, ο οποίος έχει ως μοναδικό στόχο την με οποιοδήποτε κόστος και με οιονδήποτε τρόπο μείωση των δαπανών υγείας βάσει των κατευθύνσεων του Μεσοπρόθεσμου.
Παρακαλούμε τις Ενώσεις Γιατρών όλης της χώρας, αλλά και κάθε μεμονωμένη(ο) συνάδελφο, να στείλουν στην ΟΕΝΓΕ τις παρατηρήσεις τους για το αναρτημένο στο διαδίκτυο σχέδιο συγχώνευσης σχετικά με τις
Μονάδες υγείας της περιοχής τους, ώστε να σχηματίσουμε λεπτομερή εικόνα, να λάβουμε τεκμηριωμένη θέση στο ζήτημα και ν΄ αποφασίσουμε για τη στάση μας.
Δεδομένου ότι το Γενικό Συμβούλιο συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης 7
Ιουλίου παράκληση να έχουμε τις παρατηρήσεις σας μέχρι το απόγευμα της
Τετάρτης 6 Ιουλίου, ώστε να μπορέσουμε να τις μελετήσουμε.
Επίσης είναι επιβεβλημένο ΟΛΟΙ οι Πρόεδροι των Ενώσεων να συμμετάσχουν
στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και να
χαραχθεί από κοινού η τακτική του νοσοκομειακού κινήματος.»

Συγχώνευση Παναρκαδικού και Ψυχιατρικού Νοσοκομείου προβλέπει η τελική πρόταση του Υπουργείου Υγείας

 

Συν-διοίκηση Παναρκαδικού και Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης, με κοινό Διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο, προβλέπει η τελική πρόταση του Υπουργείου Υγείας, για την αναδιάταξη των μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στην πρόταση γίνεται λόγος για πραγματικές συγχωνεύσεις, έτσι ώστε να υπάρχει όχι μόνο ενιαία διοίκηση, αλλά και ενιαίος προϋπολογισμός, ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, ενιαίος οργανισμός (που διευκολύνει την κινητικότητα του προσωπικού) και αυτόματη ενοποίηση διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών.
Προβλέπονται επίσης εσωτερικές συνενώσεις τμημάτων ανά τομέα στα Νοσοκομεία, με σκοπό (α) τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων (δύναμης 25 – 45 κλινών), έτσι ώστε η συνένωση δυνάμεων να είναι πραγματική και (β) στα επαρχιακά Νοσοκομεία, τη δημιουργία μικτών τμημάτων (τομέων) αντίστοιχα μεγάλης δύναμης κλινών (π.χ. μικτό χειρουργικό τμήμα, στο οποίο θα συστεγάζονται χειρουργοί και ουρολόγοι, ή
ΩΡΛ-λόγοι, οφθαλμίατροι και ορθοπεδικοί).
Σύμφωνα με την πρόταση, οι εσωτερικές αυτές συνενώσεις θα εξασφαλίσουν τα εξής:
- Μείωση αναγκών εφημερίας γιατρών και απαιτήσεων για επικουρικούς γιατρούς, ιδίως στις περιπτώσεις όπου γίνονται προσλήψεις για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών.
- Μείωση της κατάτμησης του νοσηλευτικού προσωπικού σε πολλά μικρά νοσηλευτικά τμήματα, που οδηγεί σε αδυναμία να διεκπεραιωθούν οι βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού και κατά συνέπεια αύξηση των αναγκών.
- Μείωση των απαιτήσεων σε αποθέματα – ανάγκες φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που βρίσκεται στα φαρμακεία των τμημάτων, λόγω μείωσης του αριθμού των τμημάτων και άρα και των αντίστοιχων φαρμακείων και διαχειρίσεων – προμηθειών.
- Μείωση του διοικητικού κόστους συντονισμού και τροφοδοσίας των νοσηλευτικών τμημάτων και παράλληλα μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, συνεπώς και λειτουργικών δαπανών.

 

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις