Η Νότια Κυνουρία κερδίζει το στοίχημα με φεστιβάλ, εξωστρέφεια, Airbnb και εναλλακτικότητα

Η Νότια Κυνουρία κερδίζει το στοίχημα με φεστιβάλ, εξωστρέφεια, Airbnb και εναλλακτικότητα

Φεβρουάριος 11, 2018 - 11:32
0 σχόλια

Συνέντευξη του δημάρχου Ν. Κυνουρίας Χαράλαμπου Λυσίκατου στο Arcadia Portal

Νότια Κυνουρία. Ένα μέχρι πρότινος «ακατέργαστο διαμάντι», τα τελευταία χρόνια κάνει αισθητή την παρουσία της στον χάρτη του τουρισμού με το αναρριχητικό πάρκο, αλλά και τις υπέροχες παραλίες της, σε εκείνον της γνήσιας ελληνικής αγροτικής παραγωγής με πρέσβειρα την τσακώνικη μελιτζάνα που έχει βάλει πλώρη για να κατακτήσει τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στον χάρτη της διασκέδασης με το φεστιβάλ Μελιjazz που κάθε χρόνο προσελκύει πλήθος επισκεπτών από κάθε γωνιά της Γης.

Για να μην αναφέρουμε τη διοργάνωση ενός σπουδαίου διεθνούς συνεδρίου με θέμα τη σπηλαιολογία που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στο Παλαιό Δημαρχείο ανάμεσα στους δημάρχους και επικεφαλής φορέων και στον βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Παπαηλιού, εν όψει της διοργάνωσης του αναπτυξιακού συνεδρίου, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο, ο οποίος μας «ξενάγησε» στη Νότια Κυνουρία που ονειρεύονται και για την οποία δουλεύουν ο ίδιος και οι συμπατριώτες του.

«Είμαστε ένας Δήμος που συνταιριάζει θάλασσα και βουνό. Κάθε Δήμος είναι σαν μικρό κράτος και έχει προβλήματα. Εμείς, λόγω της ποικιλομορφίας της Νότιας Κυνουρίας, που έχει και παραλίες, και αγροτική παραγωγή, και τουρισμό, και ορεινά χωριά, άρα χειμερινούς οικισμούς, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πληθώρα προβλημάτων κάθε χρόνο, πράγμα που μας αναγκάζει να είμαστε εξωστρεφείς».

Το σχέδιο του Δήμου συνοψίζεται στην εξωστρέφεια και στην εναλλακτικότητα.  Είμαστε στο Λεωνίδιο, μια απομακρυσμένη περιοχή, και φωνάζουμε: «Είμαστε εδώ».

 

Το συμμετοχικό ΠαραΤυρό καθιερώνεται

Ο κ. Λυσίκατος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και στον σκοπό τους: «Μέσα από τις εκδηλώσεις μας προτάσσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Οι εκδηλώσεις μας είναι διαφορετικές. Το Μελιjazz είναι το κάλεσμα που κάνουμε να γνωρίσουν ντόπιοι και επισκέπτες τον τόπο τους, να κάνουν βόλτες, να αναδειχθεί ο πλούσιος αρχιτεκτονικός πολιτισμός μας. Κάτι ανάλογο έγινε με το ΠαραΤυρό, όπου έχουμε πολλές δράσεις για παιδιά.

Είναι δυναμικό, το διοργανώνουμε από τώρα, θα έχει βάση τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, ενώ θα αφορά κυρίως τα παιδιά.

Από πλευράς έργων, ο κ. δήμαρχος εξηγεί ότι, και με τη βοήθεια της Αναπτυξιακής του Πάρνωνα, σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Νότια Κυνουρία έχει πόρους και χρηματοδότηση: «Είμαστε ευχαριστημένοι. Στην περιοχή μας υπάρχει μια ζύμωση».

Η αγροτική παραγωγή «κλειδί» για την ανάπτυξη

«Η αγροτική παραγωγή είναι ο επόμενος στόχος», λέει ο κ. Λυσίκατος. «Οι αγροτικοί οικισμοί αργοπεθαίνουν, και ψάχνουμε να δούμε τη δυναμική κάθε περιοχής. Είμαστε σε συζητήσεις για την εκμετάλλευση των νερών μας με τη δημιουργία ενός εμφιαλωτηρίου. Ακόμα, για την ολοκλήρωση του σφαγείου που έχει μείνει στάσιμη, για τη δημιουργία τυροκομείου. 

«Η εξαγωγή της τσακώνικης μελιτζάνας έχει ξεκινήσει και σε συνεργασία με την εταιρία Παλίρροια, μπήκαν οι βάσεις για ένα ΠΟΠ προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

Αναψυχή και διασκέδαση για ντόπιους και επισκέπτες

Πριν από λίγο καιρό, εγκαινιάστηκε ένα υπαίθριο γυμναστήριο στην Πλάκα Λεωνιδίου, ενώ οι παιδικές χαρές έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, ο Δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία ενός γηπέδου τένις στην Πλάκα, ώστε να δίνονται ευκαιρίες άθλησης και παιχνιδιού σε όλους.

 

Ανάπτυξη σε περίοδο κρίσης μέσω του Airbnb

Όπως μας είπε ο κ. Λυσίκατος στην αρχή της κουβέντας μας, η Νότια Κυνουρία χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο, μη διστάζοντας να υιοθετήσει πρακτικές που «δουλεύουν». Μία από αυτές είναι το Airbnb:

Σπίτια πολλά ενοικιάζονται, ο τόπος μας παίρνει ζωή. Ενώ και τα ξενοδοχεία έχουν πολύ μεγάλη πληρότητα τους χειμερινούς μήνες».

«Είμαστε αισιόδοξοι», μας λέει ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, στο τέλος της κουβέντας μας.

 

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.