Η νεροτριβή στον Πλάτανο Κυνουρίας (pics)

Η νεροτριβή στον Πλάτανο Κυνουρίας (pics)

Νοέμβριος 02, 2019 - 08:23
0 σχόλια

Στο μικρό μαγικό χωριό Πλάτανος Κυνουρίας η νεροτριβή λειτουργεί. Με πρωτοβουλία του Τζίμη Σούρσου, έχει ενεργοποιηθεί εδώ και πέντε χρόνια η παλιά νεροτριβή στον καταρράκτη Χαρές στην εισοδο του χωριού.

Ο καταρράκτης αυτός πήρε το όνομά του απο΄τις χαρές των κοριτσιών πριν από τον γάμο τους, αφού εκεί έπλεναν τα προικιά τους με γέλια και τραγούδια.

Η νεροτριβή είναι ένας βαθύς ξύλινος κάδος σε σχήμα ανεστραμμένου κώνου, φτιαγμένος από πλανισμένα σανίδια σε σχήμα στενής σφήνας, που δένονται περιφερειακά με σιδερένια τσέρκια, όπως ακριβώς στα βαρέλια.

Τα μάλλινα υφαντά (κυρίως βελέντζες, φλοκάτες και κιλίμια) πλένονται με την τριβή που προκαλείται από τους στροβιλισμούς του νερού με αποτέλεσμα τα υφαντά να «αναμαλλιάζουν», να χνουδιάζουν και να γίνονται αφράτα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να υπολογιστεί σωστά ο χρόνος που χρειάζεται κάθε ύφασμα να πλυθεί, ώστε και να καθαρίσει αλλά και να μη μείνει πολύ και μαζέψει.

Στην Πελοπόννησο λειτούργησαν δύο τύποι νεροτριβής:

Οι γυριστές, με μεγαλύτερη διάμετρο, στις οποίες το νερό εκτοξευόταν από το στόμιο του βαγενιού στο τοίχωμά του, δημιουργώντας περιστροφική κίνηση και οι βουτηχτές, στις οποίες το βαγένι ήταν πιο όρθιο και το νερό εκτοξευόταν σχεδόν κατακόρυφα.

Οι φωτογραφίες, του Γιάννη Αντωνίου από τον λογαριασμό του στο Facebook.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.