Η Μεγαλόπολη θα συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου για οικιακή χρήση

Η Μεγαλόπολη θα συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου για οικιακή χρήση

Απρίλιος 23, 2020 - 13:15
0 σχόλια

Νίκας: Αναγκαιότητα να στηριχθεί η Μεγαλόπολη

Η Μεγαλόπολη θα είναι η πρώτη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση, από το οποίο θα εξαρτάται πλέον και η θέρμανση των σπιτιών της.

Αυτό, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, κατά την μακρά τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα σήμερα Τετάρτη 22 Απριλίου, της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στη μεταλιγνιτική εποχή, τόσο της Μεγαλόπολης, όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στην τηλεδιάσκεψη, υπό τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμο Θωμά, μετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, καθώς και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Ανάλογη διάσκεψη θα επαναληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου, στις 5 το απόγευμα.

Οπως σημείωσε ο Κ. Μουσουρούλης το εν λόγω πρόγραμμα εξελίσσεται πλέον με μεγαλύτερη ένταση, τόνισε δε πως χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός. Ενημέρωσε επίσης ότι το μάστερ πλαν ολοκληρώνεται μέχρι το καλοκαίρι και ζήτησε, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, να προταθούν έργα με ορίζοντα υλοποίησης το αργότερο μέχρι δύο χρόνια, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

 

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε την αναγκαιότητα υποστήριξης της Μεγαλόπολης με σύγχρονους τρόπους, προσθέτοντας ότι αν και η συγκεκριμένη πόλη θα δεχθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση, “το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μεγαλόπολη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς εργαζόμενοι και σχέσεις εργασίας εκτείνονται σε τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα περιμετρικά της”.

Τόνισε, εξ άλλου, ότι “υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει η Μεγαλόπολη κυκλοφοριακός κόμβος, αλλά και να ξεκινήσει από αυτή η κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Παράλληλα, μπορεί να εξελιχθεί, τόσο σε κέντρο επιχειρήσεων, αλλά και σε αθλητικό κέντρο”.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη ήταν εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτόν τον λόγο προτίθεται σύντομα να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της.

Πριν την τηλεδιάσκεψη, προηγήθηκε -στο γραφείο του περιφερειάρχη, στην Τρίπολη-, συνάντηση του Π. Νίκα με τον πρόεδρο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Το ΚΕΠΕ αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά τις προτάσεις που θα καταθέσει για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Δελτίο Τύπου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.