Η Μεγαλόπολη, το δημογραφικό πρόβλημα και η μεταλιγνιτική περίοδος

Η Μεγαλόπολη, το δημογραφικό πρόβλημα και η μεταλιγνιτική περίοδος

Ιανουάριος 26, 2019 - 13:29
3 σχόλια

Στο κατώφλι μιας νέας δεκαετίας η Μεγαλόπολη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο σημαντικές προκλήσεις. Το δημογραφικό-υπογεννητικότητα και η μεταλιγνιτική περίοδος, προβληματίζουν και ζητούν επίμονα απαντήσεις.

  Μία ενδελεχής έρευνα στα δημογραφικά στοιχεία του Δήμου Μεγαλόπολης από το 1999 έως το 2016, αποτυπώνει την δυσμενή εικόνα του δημογραφικού ζητήματος. Αριθμός γεννήσεων 1303, αριθμός θανάτων 2795. Η εν λόγω αναλογία σε συνδυασμό με την φυγή νέων ανθρώπων από την πόλη για διάφορους λόγους, μετατρέπει την Μεγαλόπολη σε πόλη γερόντων με συνεχώς μειούμενο πληθυσμό, όπου τα δυσμενή αποτελέσματα είναι ευδιάκριτα.

  Υπάρχει λύση; Υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί αυτή η τάση; Ή μοιρολατρικά αποδεχόμαστε ότι είναι ένα φαινόμενο που τη δεκαετία της κρίσης ενδημεί σε κάθε πόλη; Θεωρούμε ότι, με συντονισμένες προσπάθειες μπορεί να αναστραφεί και άλλωστε η αύξηση των γεννήσεων στο Δήμο Καλαμάτας από τις 623 το 2013 σε 769 το 2016, σε περίοδο κρίσης αλλά με οικονομική ανάπτυξη της πόλης, οφείλουν να αποτελέσουν ενθαρρυντικά δείγματα.

  Ακροθιγώς, θα προτείνουμε παρεμβάσεις που δύναται να υλοποιηθούν προς επίτευξη του ανωτέρου στόχου.

 i) Μείωση δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης σε πολύτεκνες, τρίτεκνες οικογένειες και νέα ζευγάρια άμεσα με τη γέννηση παιδιού,

ii) Με πρωτοβουλία του δήμου, εφαρμογή της μείωσης του ρεύματος που θεσπίστηκε πρόσφατα (Εφαρμογή Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου), εξολοκλήρου στα νοικοκυριά της πρώτης κατηγορίας.

iii) Ενίσχυση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου μας.

Στόχος μας, η βελτιστοποίηση των συνθηκών προκειμένου αφενός νέα ζευγάρια να παραμείνουν και να δημιουργήσουν οικογένειες στην πόλη, και αφετέρου η επιστροφή των νέων μετά τις σπουδές τους στην πόλη, όπου το αβέβαιο μέλλον της μεταλιγνιτικής περιόδου τα απωθεί.

  Ανεξάρτητα από την πώληση ή μη της ΔΕΗ ΑΕ, η μεταλιγνιτική περίοδος είναι προ των πυλών. Προτάσσουμε τις παρακάτω δράσεις για την επόμενη ημέρα, ικανές να αντιστρέψουν το δυσμενές περιβάλλον.

i) Ενίσχυση των ευκαιριών τουρισμού μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Η έστω και αναιμική ανάπτυξη της Καρύταινας τα τελευταία χρόνια, είναι ένα ενθαρρυντικό φαινόμενο που πρέπει από τη μία να ενισχυθεί και από την άλλη να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες αντίστοιχες περιοχές του δήμου μας,

ii) Κατάλληλη προετοιμασία για την εύρυθμη μελλοντική λειτουργία του Παλαιοντολογικού Μουσείου στο Ίσωμα Καρυών, σε συνδυασμό με ταυτόχρονες επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους του Λυκαίου Όρους,

iii) Προσέλκυση επιχειρήσεων με ταυτόχρονη επαναφορά των σχεδίων για δημιουργία βιομηχανικού πάρκου. Οι νέοι οδικοί άξονες, η διεκδίκηση για την είσοδο του φυσικού αερίου στην πόλη και η προσπάθεια εφαρμογής της μείωσης του ρεύματος που θεσπίστηκε πρόσφατα (Εφαρμογή Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου) και για τις επιχειρήσεις, δύναται να λειτουργήσουν ως κίνητρα προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων από άλλες πόλεις,
iv) Σοβαρή ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα πρωτίστως με την σωστή εκπαίδευση των νέων ως αγροτών μέσω νέων ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης και στη συνέχεια με τη διεκδίκηση και την αξιοποίηση των εδαφών της ΔΕΗ,

v) Στροφή σε νέες καλλιέργειες χαμηλού κόστους, όπως η ενθάρρυνση καλλιέργειας βοτάνων και αρωματικών φυτών με σκοπό την τυποποίηση και την προώθησή τους στην εγχώρια και εξωτερική αγορά, με την παράλληλα στήριξη για την απρόσκοπτη λειτουργία των ήδη υφιστάμενων κτηνοτροφικών μονάδων από νέους της περιοχής μας.

Γίνεται κατανοητό ότι, στο πλαίσιο ενός περιορισμένης έκτασης άρθρου δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί λεπτομερώς το σχέδιο για την επιβίωση και την ανάπτυξη της πόλης μας. Παρατηρώντας  πραγματικά και όχι ουτοπικά τις συνθήκες και τις δυνατότητες της περιοχής μας, φιλοδοξία μας ήταν η παράθεση απόψεων στο δημόσιο διάλογο, αποτελώντας αφορμή για σκέψεις και δράση.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να αγωνιστούμε όσοι νοιαζόμαστε για την πόλη που μεγαλώσαμε και ζούμε. Οφείλουμε να μην γίνουμε διαχειριστές της μιζέριας, αλλά να πιστέψουμε στη σωτηρία της Μεγαλόπολης και στην αντιστροφή του νοσηρού κλίματος.  Με αισιοδοξία και θέληση έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε την Μεγαλόπολη σε πόλη με σφρίγος και ζωντάνια, μέσα σε ένα ελπιδοφόρο μεταλιγνιτικό περιβάλλον.

 Δημήτρης Ι. Σιέμπος Ιατρός

(ΠΗΓΗ: kafeneio-megalopolis.gr)


3 Σχόλια

Αξιοποιήστε τον αρχαιολογικό σας χώρο (το μεγαλύτερο ελληνικό θέατρο) παρουσιάζοντας οπτικοακουστικά την ιστορία του τόπου σας σε οθόνες, εκδόσεις, αναβιώσεις ιστορικών μαχών κλπ. Γεγονότα και πρόσωπα με τα οποία συνδέθηκε η περιοχή. Επαμεινώνδας, αρκαδικό κοινό, Αχαική συμπολιτεία, Γ' Μακεδονικός πόλεμος, Φιλοποίμην, Δίαιος, Φραγκοκρατία, Νικηταράς. Κάντε επισκέψιμο αξιοθέατο το θέατρο σας.

23:26 όταν λέτε «αναβιώσεις ιστορικών μαχών» τι ακριβώς εννοείτε; κάτι σαν τις γιορτές της χούντας με τις περικεφαλαίες και την άσπρη καλτσούλα στο σανδάλι; ωραία ιδέα. αυτά είναι μεγαλεία!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.