Η μάχη της Δραμπάλας, οι Θερμοπύλες της Μεγαλόπολης (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η μάχη της Δραμπάλας, οι Θερμοπύλες της Μεγαλόπολης (vid)

Ιούνιος 02, 2017 - 13:48
0 σχόλια

Η μάχη των Θερμοπυλών έχει μείνει στην παγκόσμια ιστορική μνήμη σαν ένα μοναδικό παράδειγμα ανδρείας και τακτικής. Ένα παράδειγμα του πως η γενναιότητα, αν συνδυαστεί με σωστό εξοπλισμό και αξιοποίηση του εδάφους, μπορούν να καθηλώσουν ένα αντίπαλο που υπερέχει αριθμητικά σε μια «εκ του συστάδην» μάχη με μεγάλες απώλειες.

Στο ιστορικό ύψωμα της Δραμπάλας αναμετρήθηκαν τον Ιούνιο του 1825 για πρώτη φορά ο Ιμπραήμ και ο Κολοκοτρώνης, στην τελευταία «εκ του συστάδην» μάχη ανάμεσα σε Οθωμανούς και Έλληνες. Το ύψωμα αυτό ανήκει σήμερα στο όρια του δήμου Μεγαλόπολης και βρίσκεται κοντά στο χωριό Άκοβος στον συνοικισμό Γούπατα. Η μάχη της Δραμπάλας μπορεί να παρομοιαστεί με τις Θερμοπύλες, αφού οι ομοιότητες ανάμεσα στα δυο γεγονότα είναι πολλές και χαρακτηριστικές.

Η απόβαση του Ιμπραήμ βρίσκει τους Έλληνες διαιρεμένους και αναποφάσιστους για το πως να χειριστούν το θέμα. Η στρατιά του μεγάλη, άρτια εξοπλισμένη, με ευρωπαϊκά όπλα και πρότυπα οργάνωσης. Εξαϋλώνει κάθε προσπάθεια άμυνας της Ελληνικής κυβέρνησης, οδηγώντας στις καταστροφικές ήττες στην Σφακτηρία, στο Κρεμμύδι και στο Μανιάκι. Πολλοί ήρωες της επανάστασης νεκροί ανάμεσα τους και ο Παπαφλέσσας. Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνοντας την Καλαμάτα έμοιαζε πια ανίκητος, σαν άλλος Ξέρξης πριν τις Θερμοπύλες.

Η κυβέρνηση πανικοβάλλεται και ελευθερώνει τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου από την φυλακή στην Ύδρα. Οι οπλαρχηγοί, με αρχηγό τον Θ. Κολοκοτρώνη, καταφέρνουν να συγκροτήσουν μια στρατιά 6.000 ανδρών σε χρόνο ρεκόρ (15 μέρες) και να οχυρωθούν στο μοναδικό στενό πέρασμα που υπήρχε ανάμεσα στον κεντρικό δρόμο από Καλαμάτα προς Τρίπολη, τα Δερβένια.

Όμως, ο «προδότης Εφιάλτης» και η «ανοπαία ατραπός» υπήρχε και αυτή την φορά. Ένας Τούρκος Λεονταρίτης ενημερώνει τον Ιμπραήμ ότι υπάρχει μονοπάτι που παρακάμπτει την θέση άμυνας των Ελλήνων. Ο Ιμπραήμ οδηγεί τον στράτευμα του δια μέσου της Σορόκας στην Φαλαισία και στο νότα των Ελλήνων. Το τέλος της αντίστασης ήταν κοντά.

«Ο Θεός έδωσε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω» είχε πει ο αρχιστράτηγος Κολοκοτρώνης και επαληθεύτηκε. Ο ίδιος εκείνη την μέρα βρισκόταν στο χωριό Ακοβος για παραλαβή προμηθειών και στρατολόγηση και όχι στην μακρινή θέση οχύρωσης στο Δερβένι. Λαμβάνει γνώση του γεγονότος και σαν γνώστης του εδάφους (είχε ζήσει στον Άκοβο 12 χρόνια και η γυναίκα του ήταν Ακοβίτισσα) αντιδράει αστραπιαία. Διατάσει του Ακοβίτες να κατασκευάσουν αυθημερόν ταμπούρια στην Δραμπάλα, στέλνει σήμα να έρθει το μεγαλύτερο μέρος του στρατεύματος στην Δραμπάλα με εξαντλητική νυχτερινή πορεία, και αναχαιτίζει τους ανιχνευτές του Ιμπραήμ.

Την επόμενη μέρα, ο Ιμπραήμ εγκλωβίζεται σε έναν αιματηρό τριήμερο «εκ του συστάδην» πόλεμο στο ύψωμα της Δραμπάλας. 3000 Ελληνες αντιμετώπισαν 25000 Τουρκο-Αιγύπτιους. Οι 300 Φαλαισιώτες και Ακοβίτες που είχαν οχυρώσει την προηγούμενη μέρα το ύψωμα της Δραμπάλας ήταν στην πρώτη γραμμή άμυνας, αρκετές Ακοβίτισες ακολούθησαν τους συζύγους τους στην μάχη, με καθοριστική συνεισφορά.

Η μάχη της Δραμπάλας έδωσε στους Έλληνες χρόνο να ανασυνταχθούν, εδραίωσε την πεποίθηση ότι ο Ιμπραήμ δεν ήταν πια ανίκητος και οδήγησε στην νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στους Μύλους. Η τελική καταστροφή του Ιμπραήμ ήρθε μέσω θαλάσσης (όπως μετά τις Θερμοπύλες ακολούθησε η Σαλαμίνα), 2 χρόνια αργότερα, στην ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Η πρώτη μέρα της μάχης της Δραμπάλας συνέπεσε με τον εορτασμό της Πεντηκοστής και στην κορυφή του υψώματος υπήρχε σαν καταφύγιο το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Σημαντική συνεισφορά στην μάχη είχε και ο κλήρος της περιοχής. Ως εκ τούτου, έχει καθιερωθεί με Προεδρικό Διάταγμα να εορτάζεται την πεντηκοστή, βορειοδυτικά του χωριού Άκοβος στο ύψωμα της Δραμπάλας όπου διεξήχθη και η μάχη.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά akovos.gr

Χριστόπουλος Δημήτρης
Πρόεδρος Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά
 

Video: 

H Μάχη της Δραμπάλας 5-7 Ιουνίου 1825


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.