Η Λειτουργικότητα στο βωμό της Διεπαφής

Η Λειτουργικότητα στο βωμό της Διεπαφής

Ιανουάριος 24, 2015 - 09:47
2 σχόλια

Με τον όρο Διεπαφή (User Interface) εννοούμε το περιβάλλον μέσω του οποίου οι χρήστες επικοινωνούν με τον υπολογιστή, το smartphone ή τo tablet τους. Μέλημα πάντα των κατασκευαστών λογισμικού ήταν, είναι και θα είναι τα φιλικά προς τους χρήστες περιβάλλον επικοινωνίας. Πράγματι, τέτοια προγράμματα πάντα κερδίζουν την προτίμηση του κοινού χαρακτηριζόμενα ως κατανοητά και εύχρηστα. Υπάρχει μάλιστα και ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της πληροφορικής που ασχολείται με αυτό το ζήτημα, το HCI (Human Computer Interaction).

Εις χάριν αυτής της απλότητας δεν πρέπει να θυσιάζεται η λειτουργικότητα ενός προγράμματος.  Πάρτε ως παράδειγμα ένα από τα σύγχρονα αυτοκίνητα πόλης που διαφημίζουν πως έχουν όλα τα ψηφιακά καλούδια στον εξοπλισμό τους: ωραίο ηχοσύστημα,  οθόνη πλοήγησης, βοηθό παρκαρίσματος, έξυπνα φώτα και υαλοκαθαριστήρες, κλιματισμό και θερμαινόμενα καθίσματα. Ωστόσο, υστερούν στο βασικό ενός οχήματος, την ιπποδύναμη. Με λίγα λόγια, δεν «τραβάνε» όταν το χρειάζεσαι.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα σύγχρονα προγράμματα. Είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους αλλά είτε δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους είτε δεν την κάνουν ολόκληρη! Δεν είναι δηλαδή απλά αλλά απλοϊκά. Δεν προσφέρουν ούτε ολοκληρωμένες λειτουργίες ούτε τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Η ευχρηστία και η λειτουργικότητα είναι μια ζυγαριά που πρέπει να είναι ισορροπημένη. Αντίθετα, το σύγχρονο λογισμικό γέρνει κατάφορα υπέρ της μιας πλευράς ειδικά  όσον αφορά στις εφαρμογές των smartphones και των tablets. Ένα τρανό παράδειγμα είναι τα προγράμματα αποστολής και λήψης email, γνωστά ως mail clients. Σύμφωνοι, το να λάβεις και να στείλεις έναν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να είναι εύκολο για τον καθένα αλλά τι γίνεται με την διαχείριση της ψηφιακής μας αλληλογραφίας; Αργά ή γρήγορα χρειάζεται να οργανώσουμε τα email μας, να τα «αρχειοθετήσουμε» ή να τα φιλτράρουμε βάση κριτηρίων. Πολλές φορές χρειάζεται να αναζητήσουμε κάποιο μήνυμα ή να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις αποστολής, λήψης, αποθήκευσης και επικοινωνίας με τον διακομιστή αλληλογραφίας. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας πρέπει να τα παρέχει όλα αυτά και μάλιστα με τον πιο εύχρηστο τρόπο. Τώρα, δοκιμάστε να διαχειριστείτε τα email σας με το «app» που χρησιμοποιείτε στο smartphone ή στο tablet σας. Σας λέω με βεβαιότητα πως σας περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη ειδικά αν είστε χρήστης πιο προχωρημένων προγραμμάτων στον υπολογιστή σας όπως το Outlook ή το Thunderbird.

Οι κατασκευαστές λογισμικού πρέπει να παράγουν προγράμματα τόσο εύχρηστα όσο και λειτουργικά. Η διεπαφή είναι το περιτύλιγμα αλλά δεν είναι η ουσία. Στους σπουδαστές του HCI δίνονται συνήθως εργασίες του τύπου «Δημιουργήστε ένα μηχάνημα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων που δεν  προϋποθέτει την γνώση κάποιας γλώσσας (Αγγλικά κλπ)». Πουθενά σε αυτή την εκφώνηση δεν υπονοείται ότι η εκπόνηση της εργασίας θεωρείται επιτυχής ακόμα και αν τελικά το μηχάνημα δεν εκδίδει εισιτήριο!

Δημήτρης Πανταζόπουλος
Καθηγητής Πληροφορικής, MSc

Tags: 

2 Σχόλια

Τα apps ειναι επιτηδες κατασκευασμενα για ευχρηστια και δεν τιθεται θεμα λειτουργικοτητας για προχωρημενους χρηστες λογω του οτι το μεγαλυτερο μερος των χρηστων ειναι αρχαριοι (αν οχι και χειροτερα απο αρχαριοι) οποτε χρειαζονται ενα εργαλειο που να ειναι πολυ απλο. Εχει παρατηρηθει οτι οι περισσοτεροι απο αυτους χρειαζονται βοηθεια να δημιουργησουν ενα email , αρα που να το ρυθμισουν κιολας!!! Υπαρχουν apps με πολλες λειτουργιες (ισως επι πληρωμη) για τους υπολοιπους απαιτητικους χρηστες.

Για να παράγουν οι developers προγράμματα εύχρηστα και λειτουργικά πρέπει αρχικά να...υπάρχουν! Μετά πρέπει να υπάρχει κόσμος με τη φιλοσόφια οτι το καλό πρέπει να το πληρωνείς και κατιτί και φυσικά να υπάρχει κόσμος που να ξέρει τι θέλει και να ξέρει ότι αυτό που θα πληρώσει θα είναι αυτό που περιμένει. Εύχρηστο app, λειτουργικό και ελαφρύ δυστυχώς δε γίνεται..Επιλέγεις 2/3. Βλέπε Facebook APP for android.140MB τρώει RAM αλλά με ελάχιστα bugs, λειτουργικό και εύχρηστο!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.