Η κατάκτηση του Έβερεστ ( 29 Μαΐου 1953)

Η κατάκτηση του Έβερεστ ( 29 Μαΐου 1953)

Μάιος 29, 2012 - 11:41
1 σχόλια

Στις 29 Μαΐου 1953, ώρα 11:30 π.μ. ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι από τη Νέα Ζηλανδία και ο Σέρπα (οδηγός) Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ κάνουν το όνειρο πραγματικότητα... Πατούν το πόδι τους στο Έβερεστ και κατακτούν την κορυφή του κόσμου. Όπως θα δηλώσουν χρόνια αργότερα, τα συναισθήματά τους μπορούν να συγκριθούν με αυτά του Νιλ Άρμστρονγκ, όταν έκανε το πρώτο βήμα στη Σελήνη.

Παρά τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους, οι δύο άντρες δεν μπόρεσαν να παραμείνουν περισσότερο από 15 λεπτά, λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Αφού αγκαλιάστηκαν και πανηγύρισαν, ο Χίλαρι έβγαλε αρκετές φωτογραφίες από το μαγευτικό τοπίο και λίγο πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής, ο Νοργκάι έθαψε στο χιόνι λίγα γλυκά και μπισκότα, ως μία βουδιστική προσφορά στους Θεούς.

Η κατάβαση ήταν αργή και επίπονη. Όταν ο αρχηγός της αποστολής, συνταγματάρχης Τζον Χαντ, τους είδε να επιστρέφουν εξαντλημένοι, θεώρησε ότι η προσπάθειά τους απέτυχε και χωρίς να χάσει χρόνο άρχισε να σχεδιάζει την επόμενη αποστολή. Μην μπορώντας να αρθρώσουν λέξη, οι δύο ορειβάτες έδειξαν το βουνό και με νοήματα εξήγησαν ότι έφτασαν στην κορυφή, δίνοντας το έναυσμα για τους ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Πολλοί είναι αυτοί που ακόμη και σήμερα επιχειρούν να ακολουθήσουν τα βήματά τους. Υπολογίζεται πως περίπου 1.200 ορειβάτες είχαν καταφέρει να επαναλάβουν το κατόρθωμα των Χίλαρι και Νοργκάι έως τις 50η επέτειο της πρώτης επιτυχημένης ανάβασης. Άλλοι 175 δεν γύρισαν ποτέ πίσω από τις χιονισμένες πλαγιές του Έβερεστ.

Δυο ελληνικές ομάδες, την άνοιξη του 2004 προσπάθησαν να εκπληρώσουν και αυτές το όνειρο.Η μία επιλέγει τη Νότια διαδρομή από το Νεπάλ και η άλλη, τη Βόρεια από το Θιβέτ.Το μεγάλο υψόμετρο, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι τεχνικές δυσκολίες στο βουνό, η έλλειψη χρημάτων και υποστήριξης, οι προστριβές μεταξύ των ορειβατών, ακόμη και δύο θάνατοι, δεν στάθηκαν ωστόσο, ικανά να ανακόψουν το όραμά τους.

Η κάμερα ακολουθεί τη Νότια ομάδα η οποία κάτω από την καθοδήγηση του Ελληνοαμερικανού ορειβάτη Πιτ Άθανς, στοχεύει αυτή τη φορά να φτάσει στη κορυφή. 
Ας παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ, που απέσπασε τη δεύτερη θέση ως  βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το  2009, σκηνοθέτης του οποίου είναι ο Παύλος Τσιαντός,ο οποίος μαζί με τους  Αντώνη Αντωνόπουλο, Γιώργο Βουτυρόπουλο, Παναγιώτη Κοτρωνάρο και Μιχάλη Στύλλα,  συγκαταλέγονται στους Έλληνες που συμμετείχαν σε αποστολή στο Έβερεστ και το κατέκτησαν στις 16 Μαΐου του 2004.

Κ.Θ.

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/b3s6noavmKM


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Στην βόρεια διαδρομή και ένας από αυτούς κατέκτησαν την κορυφή του ΄Εβερεστ ήταν και ο Αρκάς, από το Λεωνίδιο, Γιώργος Αργύρης. Εδώ http://www.eosathinon.gr/Everest_2004/Everest_2004_NorthFace.html το χρονικό της αποστολής.