Η Κασσάνδρα -δυστυχώς- δεν έκανε ποτέ λάθος

Η Κασσάνδρα -δυστυχώς- δεν έκανε ποτέ λάθος

Απρίλιος 01, 2015 - 19:42
5 σχόλια

Δυο μέτρα και δυο σταθμά το ζήτημα της διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση

Εδώ και τρεις ημέρες, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές, οι οποίοι συμπαρίστανται των κρατουμένων απεργών πείνας και ζητούν την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' -και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Ή και του Χριστόδουλου. Ή και των δύο. Εν πάση περιπτώσει, την αποφυλάκιση των αγωνιστών της επανάστασης, κατ' αυτούς, την αποφυλάκιση κοινών εγκληματιών του Ποινικού, κατ' εμέ.

Ως γνωστόν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν φτάνει που υπολειτουργεί, δεν φτάνει που υποστελεχώνεται και που δεν χρηματοδοτείται, έχει κάθε τρεις και λίγο τους πικραμένους «επαναστάτες» των καιρών να εισβάλλουν στα κτίριά του και να προκαλούν τα γνωστά μπάχαλα.

Την Τετάρτη, λοιπόν, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, περίπου 100 μέλη ΔΕΠ, πραγματοποίησαν στις 11:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια επειδή δεν βλέπουν φως στην κατάληψη της Πρυτανείας -η οποία έχει ανατεθεί στις εισαγγελικές αρχές που πήγαν και έκαναν αυτοψία στο σημείο και αποφάσισαν ότι πρέπει να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία κάποτε (σώπα! και γιούπι). Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα των πρυτανικών αρχών και του ΕΚΠΑ.

Σε χθεσινή τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα. Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά. Από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος».

Τι συνέβη; Οι διαμαρτυρόμενοι αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στο σημείο και με βρισιές έδιωξαν τα διαμαρτυρόμενα μέλη ΔΕΠ. Είπαμε, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία έχουν μόνον όσοι παλεύουν για την απελευθέρωση των Ξηρών και κανένας άλλος -κάποια υποπαράγραφος στα επαναστατικά εγχειρίδια που ξημεροβραδιάζονται να διαβάζουν τα πλανεμένα το γράφει καθαρά.

Στη συνέχεια, κατά το μεσημεράκι, ομάδα από 20-25 αντιεξουσιαστές εισέβαλε στο προαύλιο της Βουλής, άνοιξαν πανό, πέταξαν φυλλάδια και φώναξαν συνθήματα. Το πανό έγραφε: «Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας». Το περιστατικό διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν χωρίς να σημειωθεί ένταση, ενώ οι είσοδοι της Βουλής έκλεισαν προληπτικά.

«Ουδεμία 'εισβολή' σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις» αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Βουλής.

Ειδικότερα, αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου:

«Με αφορμή τη διαστρεβλωτική της πραγματικότητας 'ενημέρωση' από τα γνωστά 'έγκυρα' ΜΜΕ, διευκρινίζονται τα εξής προς πάσα κατεύθυνση:

» Ουδεμία 'εισβολή' σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις.

» Τα πραγματικά περιστατικά:

» Περί ώρα 13.15 εισήλθαν στον προαύλιο χώρο της Βουλής περί τους 15 πολίτες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ' και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους, οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας. Οι πολίτες έριξαν μικρών διαστάσεων φυλλάδια που συνοψίζουν τη διαμαρτυρία τους και κράτησαν για λίγη ώρα πανό στην είσοδο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε 'Αλληλεγγύη στους Απεργούς Πείνας Άμεση Ικανοποίηση των Αιτημάτων τους'.

» Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις καταγραφές, ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κτιρίου και των ευρισκομένων εντός του. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους, υπό την επίβλεψη της Φρουράς της Βουλής.

» Κάθε προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αισθήματος ανασφάλειας αφενός ενεργεί ως προβοκάτσια και αφετέρου δυναμιτίζει καταστάσεις σε μία περίοδο, κατά την οποία επίκειται η συζήτηση στη Βουλή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και διακυβεύεται η ζωή κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

» Προς τους ανησυχούντες: Τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής είναι επαρκή για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Η Φρουρά της Βουλής έχει την εμπειρία να αξιολογεί γεγονότα και προθέσεις και αναλόγως να κινείται, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμη και εκείνων που μπορεί να διαμαρτύρονται εναντίον του Κοινοβουλίου, όπως έχουν δικαίωμα σε μια δημοκρατία. 

» Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Φρουρά διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαμαρτυρίας και, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση, προέβη στο πρώτο μέτρο προστασίας του Κοινοβουλίου, κλείνοντας για καθαρά προληπτικούς λόγους όλες τις εισόδους του κεντρικού κτηρίου και επιβλέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών».

Επομένως, κατά την κυβέρνηση, επρόκειτο για μια ωραιότατη ειρηνική διαμαρτυρία, δικαίωμα των πολιτών. Σύμφωνοι. Ασφαλώς οι πολίτες -όλοι οι πολίτες- έχουν δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Αλλά, οι πανεπιστημιακοί που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια για να διαμαρτυρηθούν για την κατάληψη της Πρυτανείας, ψυχή δεν έχουν; Κατούρησαν στο πηγάδι της επανάστασης και το μαγάρισαν; Βγήκε κανείς από την κυβέρνηση να μιλήσει για το δικαίωμα των φοιτητών στην εκπαίδευση, για το δικαίωμα του πανεπιστημίου να λειτουργεί; Δεν είναι αρκετά επαναστατικό το δικαίωμα στην Παιδεία; Όταν εμφανίστηκαν οι διαμαρτυρόμενοι επαναστάτες να διώξουν τα μέλη ΔΕΠ, ποιος προστάτευσε τους πανεπιστημιακούς έστω και με μία δήλωση, όπως έκανε η κυβέρνηση για τους αντιεξουσιαστές;

Φοβούμαι ότι κάπως μπερδεμένα τα έχουν στην κυβέρνηση. Δικαιολογούν τους μεν, σιγούν για τους δε. Είδαν και απόειδαν οι πανεπιστημιακοί και κατέβηκαν στους δρόμους, μπας και βγάλουν καμιάν άκρη. Πριν από λίγες μέρες έληξε η κατάληψη της Νομικής, τώρα έχουμε την Πρυτανείας, σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε πατουλιά για τους φοιτητές. 

Αλλά, και τι έγινε; Μήπως συγκινήθηκε κανείς από την κυβέρνηση; Την κυβέρνηση που σπεύδει να δικαιολογήσει τους μεν -και καλά κάνει- αλλά δεν λέει κουβέντα για τους δε. Δυο μέτρα και δυο σταθμά, δυστυχώς, από μια αριστερή κυβέρνηση. Μην ανησυχείτε εκεί στην Κουμουνδούρου για τις Κασσάνδρες. Τη μία να φοβάστε, αλλά φοβούμαι ότι θα είναι αργά. Και προς Πανεπιστημιακούς: Ξεκινήστε καμία απεργία πείνας, αλλιώς με το δίκαιον του αγώνος σκέτο, δεν συγκινείται κανείς...

Γαλανιάδη Εύα


5 Σχόλια

Ας μην ταλαιπωρούνται οι απεργοί πείνας, αν δεν είσαι εγγονός Νάσιουτζικ δεν ικανοποιείται το αίτημά σου, πόσο αν είσαι μέλος ΔΕΠ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.