«Η Καρύταινα δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία το Τολέδο της Ελλάδος»

«Η Καρύταινα δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία το Τολέδο της Ελλάδος»

Ιούνιος 11, 2018 - 14:32
1 σχόλια

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει οριστεί το 2018, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Καρύταινα με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Διαχειριστική Αρχή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) για την παρουσίαση των έργων ανάδειξης των μνημείων του ιστορικού οικισμού, που υλοποιήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ.

Μία εκδήλωση με διττό ρόλο. Από τη μία να προβληθεί περισσότερο η γραφική και ιστορική Καρύταινα που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλές στιγμές της ιστορίας μας και από την άλλη να γνωρίσει ο κόσμος τα έργα που έγιναν μέσω του ΕΣΠΑ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας ανέφερε:

"Η Καρύταινα δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία το Τολέδο της Ελλάδος... Τόσο η ομορφιά και η γραφικότητά της, όσο και η ιστορικότητά της, αφού εδώ ήταν η αρχαία Βρένθη, είναι μοναδικά.

Ο μικρός αυτός οικισμός είναι "διαμάντι" και εμείς ως Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την αρχαιολογία και με την βοήθεια του ΕΣΠΑ, συμβάλλαμε ώστε να γίνουν αρκετά έργα για την ανάδειξη του ιστορικού Κάστρου της Καρύταινας καθώς και άλλων μνημείων της.

Έργα που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, το Σαββάτο 9 Ιουνίου στο πλαίσιο του προγράμματος "Η Ευρώπη στην περιοχή μου".

Εκτός όμως από τα έργα αυτά έχουν ήδη σχεδιαστεί και βαίνουν προς υλοποίηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλα έργα, όπως το μονοπάτι για την ανάδειξη των βραχόσπιτων της περιοχής, η αποκατάσταση της στέγης του σπιτιού του διακεκριμένου Νομικού Δημητρακόπουλου καθώς και ο Περιφερειακός της Καρύταινας, ενώ μελετάμε και τα άλλα θέματα που τέθηκαν από την τοπική κοινωνία στην εκδήλωση, όπως η Φράγκικη πύλη.

Έργα πολύ σημαντικά για την ανάδειξη των μνημείων της Καρύταινας (Κάστρο, μονοπάτι Κάστρου, σπίτι Κολοκοτρώνη, Πύργος Λεβένταινας κα.). Για τα έργα δόθηκε το ποσό του 1.600.000 ευρώ. Έργα που έγιναν με την σημαντική συμβολή των αρχαιολόγων, τους οποίους οφείλουμε να ευχαριστήσουμε (ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Άννα Καραπαναγιώτου, στην κα.Μηλίτση και στον κ.Αθανασούλη).

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δίπλα στην Καρύταινα και έχουν προγραμματιστεί έργα ανάδειξης βραχόσπιτων της περιοχής μέσα από μονοπάτια, επίσης η υλοποίηση του Περιφερειακού και η στέγη της οικίας Δημητρακόπουλου, διακεκριμένου νομικού από την Καρύταινα.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωσης της εκδήλωσης του Σαββάτου 9 Ιουνίου και ευχαριστούμε και τον αρκά εφοπλιστή Μαρτίνο για την παρουσία του αλλά και για όσα έχει κάνει για τον τόπο του."

Video: 

Εκδήλωση στην Καρύταινα για τα έργα ανάδειξης των μνημείων της


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.