Η ιστορική Βιβλιοθήκη Δημητσάνας μέσα από το ετήσιο Ημερολόγιο της Αδελφότητας Δημητσανιτών

Η ιστορική Βιβλιοθήκη Δημητσάνας μέσα από το ετήσιο Ημερολόγιο της Αδελφότητας Δημητσανιτών

Ιανουάριος 12, 2018 - 14:32
0 σχόλια

Το φετινό ημερολόγιο, 2018, της Αδελφότητας Δημητσανιτών, είναι αφιερωμένο στη Δημόσια ιστορική Βιβλιοθήκη Δημητσάνας, αποτελούμενο από 108 σελίδες.

Αναρίθμητες είναι οι φωτογραφίες που περιέχει και που μας καταδεικνύουν το πλούσιο ιστορικό περιεχόμενο της βιβλιοθήκης. Τα βιβλία της πολύ σπάνια και αρκετά. Αρχαίοι συγγραφείς, πατερικά κείμενα, λεξικά, ανθολογίες, συγγράμματα ποικίλα… περισσότερα των οποίων έχουν εκτυπωθεί στη Βενετία, Βασιλεία, Λειψία κ.α. Πρέπει να τονιστεί ότι η Βιβλιοθήκη μετεπαναστατικά, βρέθηκε μόνο με 500 βιβλία, γιατί τα άλλα πήγαν για τις ανάγκες του Αγώνα. Μάλιστα υπάρχει σήμερα στον κώδικα της Σχολής Δημητσάνας, κατάλογος που αναγράφονται ποια βιβλία διασώθηκαν.

Η Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί συνέχεια της «Σχολής Δημητσάνης», στεγάζετε στο πολύ σπουδαίο κτίριο που ανηγέρθη το 1845, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λυσάνδρου Καυτατζόγλου, με χρήματα του Μεγάλου Ευεργέτη της Δημητσάνας Νικολάου Μακρή. Από το 1943 λειτουργεί ως Δημόσια και αποτελεί το Πνευματικό Ίδρυμα της Γορτυνίας και όχι μόνον. Παράλληλα σε αίθουσες της Βιβλιοθήκης στεγάζεται και το Μουσείο με ευρήματα από την αρχαία Τεύθιδα  και Γόρτυνα, αλλά και πολλά άλλα αντικείμενα της Γορτυνιακής παράδοσης. Στις σελίδες του πολύ σπουδαίου αυτού Ημερολογίου, οι φωτογραφίες που περιέχονται και, είναι επιλογή της άλλοτε διευθύντριάς της Βιβλιοθήκης, φιλολόγου κυρίας Ιωάννας Γιανναροπούλου, βλέπουμε το σωζόμενο Σιγίλλιο της Ι.Μ. Φιλοσόφου (967 μ.Χ.), Σιγγίλλιο του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, (1798 μ.Χ.), την ορειχάλκινη Λάρνακα με τα οστά του Δημητσανίτη Π.Πατρών Γερμανού, την σέλλα του αλόγου του Παπαφλέσα, ο οποίος υπήρξε μαθητής της Σχολής Δημητσάνας, επιστολές του Θεοδ. Κολοκοτρώνη, αρκετά ιστορικά έγγραφα, αλλά λαϊκά έργα τέχνης. Αναφορές υπάρχουν στα εκλεκτά τέκνα της Δημητσάνας, (Ευεργέτες) και στον πολυγραφότατο ιστορικό Δημητσανίτη, ιδρυτής της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, αείμνηστο εκπαιδευτικό Τάσο Αθ. Γριτσόπουλου, που για πολλά χρόνια διετέλεσε διευθυντής για την της Βιβλιοθήκης και έβαλε τα θεμέλια για την σύγχρονη οργάνωσή της. Μάλιστα ένα από τα δεκάδες επιστημονικά του έργα είναι και η μονογραφία, «Η ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ».

Ενδεικτικά έχουν όλα αυτά καταχωρηθεί σ’ αυτό το Ημερολόγιο που το προλόγισε λίγο πριν τον θάνατό του, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Δημητσανιτών καθηγητής ιατρός Γεώργιος Κανδηλώρος, τον δε επίλογο έγραψε ο νέος Πρόεδρος Αθανάσιος Μαγουλιανίτης. Μέρος των φωτογραφιών προέρχεται από το αρχείο της Αδελφότητας. Στενά συνεργάστηκε η φιλόλογος κα Ιωάννα Γιανναροπούλου. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Βιβλιοθήκη της Σχολής Δημητσάνας, έχει τιμηθεί με χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών (1977) ενώ η Αδελφότητα Δημητσανιτών, έχει λάβει το Βραβείο της Ακαδημίας (2001).

Ευχόμαστε στον νέο Πρόεδρο της Αδελφότητας Δημητσανιτών και σε όλο το Δ.Σ να έχουν μια χρονιά δημιουργική  για το καλό της Δημητσάνας. Στην δε διοίκηση και τα λοιπά μέλη της Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας, τους οφείλουμε ευχαριστίες για το πολύπλευρο έργο που προσφέρουν και συγχρόνως προβάλουν και την Γορτυνία μας.

Βιβλιοθήκη Δημητσάνας: Ανοικτά Τρίτη – Σάββατο (8:30-2:30) Τηλ:27950 31219

Αδελφότητα Δημητσανιτών: Αγίου Κων/νου 57 Αθήνα Τηλ: 210 52 26 403. & email: adelfdimitsana@gmail.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">

biblio2

Από το zatounanews.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.