Η ιατρική και οι ιατροί της Τρίπολης, 1830-1987… (pics)

Η ιατρική και οι ιατροί της Τρίπολης, 1830-1987… (pics)

Ιούλιος 16, 2017 - 11:04
0 σχόλια

Μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας

Το επάγγελµα του ιατρού είναι από τα αρχαιότερα στο κόσµο. Η ιατρική είναι η επιστήμη διατήρησης της υγείας, της πρόληψης, της ανακούφισης και θεραπείας.

Ο ιατρός παρέχει υπηρεσίες και γνώσεις για τη διάγνωση και θεραπεία των ασθενιών. Η ιατρική από τα αρχαία χρόνια ήταν θεία επιστήμη και οι ιατροί θεωρούνταν ότι ασκούσαν θείο λειτούργηµα.

Αρχικά η επιστήµη στηριζόταν εμπειρικά σε δεισιδαιμονίες και προλήψεις (χρησιμοποιούσαν ξόρκια, φυλακτά κ.ά.)

Κατά τα οµηρικά έτη εφαρµόζονταν διάφορες πρακτικές, όπως βεντούζες, καθαρµός, διατρυπανισµός, αφαίμαξη, οι οποίες πολλές φορές συνοδεύονταν µε ιεροτελεστίες, θυσίες και επικλήσεις στους θεούς, στον Απόλλωνα και στον Ασκληπιό.

Έπειτα άρχισε να εξελίσσεται η ιατρική µε τη χορήγηση φαρµάκων. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος ο οποίος έβαλε µια τάξη στην ιατρική και έθεσε τις βάσεις της επιστήµης. Ήταν ο επιφανέστερος ιατρός, ταξινόμησε συστηµατικά την ιατρική, επιχείρησε τη μεθοδική θεραπεία των ασθενών και όρισε στην παθολογία την αιτιολογία.

Με τον Ιπποκράτη άρχισε πλέον η επιστήμη να στηρίζεται στο γραπτό λόγο του και στις θεμελιώδεις ανακαλύψεις του. Η ιατρική ακολούθησε το τρίπτυχο της διάγνωσης, πρόγνωσης και της θεραπείας και απέρριψε τις δεισιδαιμονίες. Μετά τον Ιπποκράτη πολλοί ιατροί ακολούθησαν τον δρόμο που χάραξε, άλλοι όμως όχι (αυτοί ήταν οι λεγόμενοι της ∆ογµατικής Σχολής). Αυτοί που ακολούθησαν τη οδό του Ιπποκράτη ήταν ο Πολύβιος, ο Χρύσιπος, ο ∆ιοκλής, ο Πραξαγόρας (ο πρώτος που ασχολήθηκε µε τον σφυγµό), ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων κ.ά. Στην ∆ογµατική σχολή εντάχθηκαν ο Φιλίνος ο Κώος, ο Σεραπίων ο Αλεξανδρινός, ο Γλαυκίας ο Ταραντίνος κ.ά.

Πολλοί επιφανείς ιατροί υπήρχαν κατά την αρχαιότητα, όπως οι Αλκµέων (ανατόµος), Εµπεδοκλής (υγειονόµος), ∆ηµόκριτος, Ηράκλειτος, Αναξαγόρας.

Την εποχή του Αριστοτέλη εξελίσσεται η ανατοµία. Η Ρωµαϊκή ιατρική εξέλιξε τη δημόσια υγεία (δηµόσια λουτρά) αποχέτευση, καθαρό νερό κ.ά.

Η Ελλάδα για πολλούς αιώνες ήταν η κοιτίδα της επιστημονικής ιατρικής. Στην αρχαία Ελλάδα τα ιατρικά εργαστήρια ή ιδρύματα ήταν δημόσια, όπως και τα διδασκαλεία των μελλοντικών ιατρών. Οι ιατροί ήταν έµµισθοι. Μάλιστα για να πληρώνονται οι ιατροί από τις πόλεις υπήρχε ειδικός φόρος «ο ιατρικός». Φυσικά υπήρχαν και κάποιοι ιδιωτικοί ιατροί. Τα φάρμακα που χρησιµοποίησαν ήταν ορυκτά, φυτικά και ζωικά.

Τα ιατρικά εργαλεία ή όργανα βρίσκονταν στην αίθουσα εγχειρήσεων και ήταν χάλκινα.

Γνωστά ιατρικά εργαλεία ήταν το βάθρο του Ιπποκράτη για την ανάταξη εξαρθρηµάτων και καταγµάτων, ο βελουλκός, λαβίδες, διάφορα τρυπάνια, περητήρια, νάρθηκες, µαχαίρια (οξέα, πλατεία, καµπυλά), ποδοστράβη, ψαλίδες, φλεβοτόµα, βελόνες, καθετήρες, διαστολείς, καυτήρια, πυριακτήρια, επιδέσµους, βαλάνους, υπόθετα, µάκτρα, σφουγγάρια, εξάλειπτρα (δοχεία αλοιφών), λουτήρες κ.ά.

Κατά τα αρχαία χρόνια οι λαοί που ασχολήθηκαν µε την εξέλιξη της ιατρικής εκτός από του Έλληνες (λεγόµενη ιατρική του Αιγαίου), ήταν οι φυλές της Μεσοποταµίας (Σουµέριοι, Ακκάδες, Χαλδαίοι, Ασσύριοι), υπήρχε η Σινική, ή ιατρική των Αιγυπτίων, η Ινδική, η Εβραϊκή και µετά από χρόνια η ιατρική της Αµερικής.

Το επάγγελμα του ιατρού στα αρχαία χρόνια κληροδοτείτο από τον πατέρα στον γιο. Αργότερα άρχισαν να εμφανίζονται οι σχολές ιατρικής. 

Γνωστές σχολές από την αρχαιότητα ήταν της Κυρήνης, της Ρόδου, του Κρότωνα, της Σικελίας, της Κω, της Αλεξάνδρειας, της Σµύρνη, της Περγάμου, της Τράλλεσης, της Μιλήτου.

Αργότερα ιδρύονται σχολές στη Ρώµη, στην Κωνσταντινούπολη - Μέγας Βασίλειος (στη συγκεκριµένη σχολή άρχισε να χρησιμοποιείται η τότε γνωστή τεχνολογία στην ιατρική). Έπειτα δηµιουργήθηκαν και άλλες σχολές όπως των Πάδοβα, Μονπελιέ, Λέιντεν, Εδιµβούργου, Λονδίνου κ.ά.

Η Αραβική ιατρική εξέλιξε τη φαρµακολογία και τη χηµεία και ήταν η αιτία να δημιουργηθεί η γνωστή Ιατρική σχολή του Σαλέρνο (στην συγκεκριμένη σχολή αποδεσμεύτηκε η φαρμακευτική από την ιατρική κηδεμονία) και η πόλη ονοµάστηκε τιµητικά Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Οι γυναίκες στην Ιατρική στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο

Οι γυναίκες κατά τα αρχαία χρόνια είχαν τον ρόλο της µαίας. Γνωστές γυναίκες ιατροί ήταν η Ελένη του Μενελάου, η Εκαµήδη, η Πολυδάµα -η σύζυγος του Πυθαγόρα-, η Θεανώ. Στο Βυζάντιο βλέπουµε την Αγία Θεοδοσία, την Αγία Νικηράτη, την Αγία Ζηναΐδα, τη µάρτυρα Τατιανή, τη µάρτυρα Σοφία, τη µάρτυρα Ερµιόνη κ.ά.

Οι μεγάλες ανακαλύψεις

Πολλές ανακαλύψεις έγιναν µε την πάροδο των χρόνων κυρίως τα νεότερα χρόνια. Τον 17ο αιώνα γίνεται η ανακάλυψη της κυκλοφορίας του αίµατος. Τον 18ο αιώνα ανακαλύφθηκε το οξυγόνο και η σχέση του µε το αίµα και η µικροβιολογία. Επίσης ανακαλύφθηκε το στηθοσκόπιο από τον Laennei.

Ο Τζέννερ εφάρµοσε τη µέθοδο του εµβολιασµού και την ωφέλειά του στην ευλογιά. Ο Louis Pasteur ήταν ο πατέρας της επιστήµης της µικροβιολογίας. Επίσης ανακαλύψεις σε πολλούς τοµείς όπως ο Ραίντγκεν ανακάλυψε τις ακτίνες Χ, το ζεύγος Κιουρί το ράδιο, ο Φρόιντ ανέδειξε την ψυχιατρική. O Neisser ανακάλυψε τη βλεννόρροια, ο Hansen τη λέπρα, o Eberth τον τύφο, ο Koch τη φυµατίωση και τη χολέρα, ο Nicolaier τον τέτανο, ο Frankel τον πνευµονόκοκκο, ο Weichselbraumm τον µηνιγγιόκοκκο, οι Kitasato και Yersin την πανώλη, ο Noguchi τον κίτρινο πυρετό κ.ά.

Τον 20ό αιώνα εξελίσσεται η µετάγγιση του αίµατος, η χημειοθεραπεία, η αναισθησία και η επούλωση και αποκατάσταση των τραυμάτων. Για να γίνει κάποιος ιατρός στην Ελλάδα έπρεπε να φοιτήσει στο Τµήµα Ιατρικής – Μαιευτικής στην Κέρκυρα που λειτούργησε από το 1805 έως το 1824 µέχρι που ιδρύθηκε η Ιόνιος Ακαδηµία. Στην Ελλάδα µετά την απελευθέρωση για να σπουδάσει κάποιος ιατρική φοιτούσε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο. Πρώτος καθηγητής ήταν ο Αναστάσιος Λευκίας.

Οι γυναίκες άρχισαν να γίνονταν δεκτές και να σπουδάζουν ιατρική µετά το 1890, µε πρώτη καθηγήτρια ιατρικής την Αγγελική Παναγιωτάτου.

Η Τρίπολη επειδή είναι από τις πρώτες πόλεις που απελευθερώθηκαν ήρθαν και οι πρώτοι ιατροί Έλληνες και ξένοι. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα ιατρεία και νοσοκομεία.

Οι πληροφορίες για τους ιατρούς είναι λίγες. Επίσης, στην πλειονότητά τους ήταν στρατιωτικοί ιατροί. Από τους πρώτους ιατρούς στην Τρίπολη συναντάμε τον Ιωάννη Πίρλα. Ήρθε στην Τρίπολη και διορίστηκε ιατρός του 5ου Τάγματος Πεζικού των Ακροβολιστών, ήταν ιατρός των φυλακών, περιοδεύων ιατρός Πελοποννήσου, αστίατρος και νοµίατρος Αρκαδίας. Αρχίζουµε να βλέπουµε τους πρώτους καταλόγους µε ονόµατα στα τέλη 19ου αιώνα. 

 

Ιατροί της Τρίπολης τέλη 19ου αιώνα αρχές 20ού 

Τέλη 19ου αιώνα και αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του '20 υπήρχαν οι ιατροί Α. Βλάχος, Ν. Βλάχος, Κ. Βλάχος, Β. Βασιλακόπουλος, Αρ. Βασιλείου, Ι. Βασιλόπουλος, Επ. Βοσυνιώτης, Σπ. Βοσυνιώτης, Η. Γαλανόπουλος, Χ. Γεωργακόπουλος, Η. Γεωργούλης, Π. ∆ηµητρακόπουλος, Ν. Ευσταθίου, Π. Θεοδωρόπουλος, Παύλος Ιωαννίδης, Γ. Καπόγιαννης, Π. Καρκαζής, Γ. Καρζής, Εµ. Καρζής, Ν. Κωνσταντόπουλος, Β. Κωτσοβός, Ν. Λαγοπάτης, Ι. Μαλλιαρόπουλος, ∆. Μαλλιαρόπουλος, Ι. Μάνεσης, Σωτ. Ματζαγριωτάκης, Γ. Μηνόπουλος, Γ. Παντελόπουλος, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, ∆. Παπαθεοδοσίου, Κ. Παπαχρηστόπουλος, Ι. Πέµας ή Πέπας, Σωτ. Παρασκευόπουλος, Β. Ε. Σταυρόπουλος, Ι. Στεφανόπουλος, ∆. Στεφανόπουλος, Α. Σχίµφλερ, Π. Σχίµφλερ, Θ. Τζιακόπουλος ή Τσιακόπουλος, ∆ηµοσθ. Τριανταφυλλάκος, Αριστ. Τσακόπουλος, Σ. Τσακόπουλος, Β. Τσεκούρας, Μιχ. Φραγκοπαναγής και Ι. Ψύλλας. 

Ιατροί της Τρίπολης 1920 έως 1950

Κατά τις δεκαετίες του 1920, 1930 και 1940 εµφανίστηκαν και νέοι ιατροί όπως: 

Ακτινολόγος: Γ. Κ. Βλασσόπουλος στην πλατεία Αγίου ∆ηµητρίου.

Αφροδισιολόγοι Δερµατολόγοι: Γιαννάκος Παναγάκος στην Πλατεία Κολοκοτρώνη και ο Ν. Πατελάρος στην οδό ∆εληγιάννη 16 απέναντι από την κλινική Παΐσου.

Γενικής Ιατρικής: Β. Γεωργαντάς, Σωτ. Κουγιούφας, Ι. Μαρούλης, Γ. Μπρέλιας, Γ. Πανουτσακόπουλος, Ι. Ρέτσος, Γερµανός Σασσαδής. 

Μαιευτήρες: Κ. Κούτουλας, Χ. Κυριαζής, Αθ. Μεγρέµης, Ανδ. Παναγιώταρος (ιδιωτική κλινική) οδό Ταξιαρχών 21, Γ. Παπαγιάννης (ιδιωτική κλινική) οδός Αγίας Βαρβάρας και Θεοφιλοπούλου, Γ. Σταθόπουλος, (ιδιωτική κλινική οδος  Βασ. Όλγας). 

Μαίες δεκαετία '30: ήταν οι Αγγελοπούλου Χρυσ., Αποστολοπούλου Βασ., Πετροπούλου Β., Παναγάκη Ε.

Μικροβιολόγοι: Σταυρούλα Μάνου και Γ. Κ. Μουτζουρόπουλος. 

Νευρολόγοι Ψυχίατροι: ο Αριστ. Σπανογιαννάκης στην οδό Ορχοµενού πάροδο Κωνσταντίνου ΙΒ, Γ. Π. Πάντος οδό Πλαπούτα 52 δίπλα από την κλινική Βασιλακόπουλου. 

Οφθαλµίατροι: Ξ. Ε. Κολιόπουλος δίπλα από το Επισκοπείο (ιδιωτική κλινική), Ευάγγελος Φλέντζερης (ιδιωτική κλινική) πίσω από το ∆ηµοτικό Θέατρο, Αντ. ∆ιαµαντόπουλος. 

Παθολόγοι: Η. Αλεξόπουλος, Σταµ.  Γ. Βασιλακόπουλος, Χ. Γεωργακόπουλος, Γ. Α. Γιόκαρης στην οικία Αλεξίου ∆εληγιάννη οδό Αγίου Νικολάου 3, Β. ∆ηµητρόπουλος, Ι. ∆ούβρης, Χ. Γ. Μπιρµπίλης, Ι. Ντούβας, Κ. Παναγιωτόπουλος, ∆. Παπαδηµητρίου, Π. Παπαδηµητρίου στην οδό Ανακτόρων, Παπακώστας Αθαν., Παυλόπουλος Αθαν., Αναστ. Πίκρας Παλαντίου 25, Ι. Ηλ. Πολίτης, Κ. Γ. Τσουκόπουλος στην οδό Σπάρτης, Γ. Μουντζουρόπουλος, Θ. Τσάλτας, Γ. Τσιώλης στην πλατεία Βαλτετσίου και Χ. Χαλδούπης, Ν. Χατζόπουλος Κυριαζής παθολόγος µαιευτήρας στην οδό οικία Χαριλ. Μάνεση. 

Φυµατιολόγοι: Αδαµάντιος Ασσιούρας στην οδό Ναυπλίου, Γ. Γιόκαρης, Γ. Σωτηρόπουλος. 

Παθολόγοι Παιδίατροι: Θεόδωρος Αγγελάκος (υπηρέτησε ως Ανθυπίατρος και πολέμησε στο Εσκί Σεχήρ μέχρι Σαγγάριο ποταμό), Ν. Αλεξόπουλος στην οδό Γορτυνίας, Αναστ. Πετράκος, Ηλίας Παπαδηµητρίου Πλ. Αγίου ∆ηµητρίου, Μίµης Γ. Τρακόπουλος στην οδό Αγίας Βαρβάρας.

Στρατιωτικός ιατρός: ∆. Πάτσιος.

Χειρουργοί: εκτός από τις υπάρχον κλινικές ήταν οι Θάνος Καραµάνος, Αναστάσιος Π. Κολιόπουλος στην οικία Π. Καµπυλαυκά στην οδό Σπάρτης, Ι. Παίσιος (ιδιωτική κλινική) οδό ∆εληγιάννη και Σπετσεροπούλου, Κ. Παναγιωτόπουλος.

Ωτορινολαρυγγολόγοι: Ν. Γεωργακόπουλος έναντι της οικίας Τουρκοβασίλη, Θεόδωρος Λεβεντάκης, Β. Παχύγιαννης, Ι. Π. Πάσχος στην οδό Ανακτόρων, Ευαγ. Μπαγέρης στην οδό Παλαντίου 46.

Ιατροί της Τρίπολης 1940 - 1987...

Αναισθησιολόγοι: Κ. Βαρυτιµίδης, Ν. Γερογιάννης, Νίκη Γρίτση, Ιωάννα Π. Ιωακείµ, ∆. Κέίµιδάκης, Σπ. Καραπιπέρης, Γ. Κουτσούβελας, Καννέλα Μιχαλολιάκου - Χρυσοµάλη, Άλκης Μπαµιατζής, Ν. Σαφλέκος Στεφ. Τολίκας, Κ. Τσιτάκης ∆. Χρυσαρίδης ∆εδούση Φανή Ρουµπάνη Χριστίνα.

Ακτινολόγοι: Απ. Αποστολόπουλος - Πετρωνότης, Λεωνίδας Κακούρης, Κ. Καντζάβελος, Γ. Κεβρεκίδης, Γ. Κιντής, Χ. Κοσκολός, Γρ. Λινάρδος, Ζαφ. Ματθαίου, Β. Μπέτας, Παρασκ. Μπένος, Περικλής Οικονοµίδης, Ι. Ψυχογιός οδό Πλαπούτα και Φωτάκου.

Αλλεργιολόγοι: ∆εληαργύρης Νικ.

Γαστρεντερολόγος: Παπαντωνίου Παναγ.

Γενικής ιατρικής: Ελπίδα ∆ιαµαντίδου – Ψυχογιού, Θεµιστ. Θάνος, Ι. Θεοδωρόπουλος, Ηλ. Καρκαζής, Π. Μπιρµπίλης, Χ. Παπαχρηστόπουλος Παλαιολόγου 7, Γ. Σιάννης, , ∆. Τζίφας, Ι. Τζελφές, Αγγελική Ψιµούλη, Σαρ. Ψιµούλης. 

∆ερµατολόγοι: Μ. Γεωργέλου, Ν. Γιαννόπουλος, Ευανθία Καραγιάννη, Αρίστιππος Μηνάς, Ελένη Μπογιάτογλου, Β. Μπριτσάκης, Ν. Πατελάρος, ∆ήµητρα Σιακωτού - Πρίοβολου, Χ. Τσιλικάς, Κ. Χαραλάµπης, Σταύρος Χωραΐτης.

Καρδιολόγοι: Θ. Αναστασόπουλος, Ευθ. Αλιζιώτης, Γ. Αλωνιστιώτης, Αντ. Βρεττός, Β. Βοττέας, Ν. Γιακάς, Χαράλ. Γιόκαρης, ∆. Κοσµάς, Αλέξ. Κοτσιάνης, Γ. Κουδούνης, Αγης Κυριακόπουλος, Ι. Μέγγος, Θ. Μεντής, Π. Μπράµος, Β. Μπακόπουλος οδό ∆αρειώτου και έπειτα 28ης Οκτωβρίου και ∆εληγιάννη, ∆. Νάσσης, ∆. Σακελαρόπουλος, ∆. Σακελλαρόπουλος, Αλεξ. Σεργάκης, Π. Συριόπουλος, Τσάκαλος, Ν. Τσούκαλης. 

Κυτταρολόγοι: Ρέα-Αργυρώ Ράµµου, Μαρία Θεοδωράκη, Μεταξία Σκανδάλη.

Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι: Μηνάς Κορατζόπουλος, Πέτρος Κούτας, Π. Κορµάς (ιδιωτική κλινική στην οδό Παλαντίου), Ι. Λαουδιάς, ∆. Λιακόπουλος, Κ. Λουρίδας, Αθ. Λυκάκης, Μιχ. Μάνιος, Αθ. Μεγρέµης (iδιωτική κλινική) οδό Αγίου Κωνσταντίνου 13, Θεοφάνης Μιχαλόπουλος οδό Θεοφιλοπούλου και Θεοκλήτου 15, Β. Μπέλλιος, Αν. Παναγιώταρος (ιδιωτική κλινική οδό Ταξιαρχών 21), Γ.Κ. Παπαγιάννης (ιδιωτική κλινική 28ης Οκτωβρίου και Θεοφιλοπούλου), Ι. Πανουτσόπουλος και Ι. Χατζόπουλος, ιδιωτική κλινική (πρώην Παναγιώτη Κορµά), Κ. Παντέλας (ιδιωτική κλινική πρώην κλινική Γ. Τσαρουχά), Σταθόπουλος, ∆. Ταλάς, Γ. Τσαρουχάς (ιδιωτική κλινική οδό Πλαπούτα), Κωνστ. Τσιριζή, Κ. Τσιριγώτης, Φ. Φωτόπουλος

Μικροβιολόγοι: Στυλ. Αηδονόπουλος, ∆ηµόκριτος Ακριτίδης, Θεοδώρα Αλεξοπούλου, ∆. Καραπαναγιώτης, Π. Κοντόπουλος, Πολυξένη Κοτζαµάνη, Παναγιώτα Λιαράκου-Λέίµονίτη, Γ. Μουντζουρόπουλος Ναυπλίου 22, Αντ. Θωµάκος, Αντ. Μπούρας Β. Πριόβολος-Παπαβασιλείου, Αγγελική Παρασκευοπούλου, Ιωάννα Παπανικολάου, Κ. Πετρόπουλος οδό 28ης Οκτωβρίου, Βασιλική Καζάκου-Σαββοπούλου, Χάρις Σπυροπούλου, Ν. Σπυρόπουλος, Θεοφάνης Ταλλιαδούρος, Παν. Τσούκας, Στυλ. Χρονόπουλος, Ευάγ. Φάκλαρης,

Νευρολόγοι-ψυχίατροι: Κ. Γερασιµίδης, Η. ∆εληγιαννάκης, Γ. Θεοδωρίδης, Π. Καραγιάννης, Γ. Θεοδωρόπουλος,  Ευθ. Κωνσταντινίδης, Μάριος Μαράτος, Ι. Μπουλουγούρης, Θ. Πλατάκος, Κ. Παπαθεοδώρου, Γ. Πάντος, Θ. Ρεµουντάκης, Αριστοµένης Σανογιαννάκης, Λαµπρ. Τζήµα, Χ. Τριανταφυλλίδης, Γ. Χατζηιωάννου, Στ. Χοϊδάς, Γ. Χριστοδούλου.

Νεφρολόγος: Παναγιώτα Κουρέτα - Κοτσιάνη.

Ορθοπεδικοί: Ι. Ακριβός, ∆. Αρβανίτης, Κ. Μπεζούγλης, Γ. Θεοφιλάς, Αργ. Μήτσου, ∆ηµοσθ. Σωτηρόπουλος, Γ. ∆ηµόπουλος, Μιχ. Γαβράς,  Κ. Κούρος, Θεοδ. Μπουντούρης, ∆. Παπαβασιλείου, Γ. Πλατανίτης, Σταύρος Σωτηρόπουλος.

Ουρολόγοι: Ζαχ. Βασιλειάδης ∆. Κωνσταντόπουλος, Στυλ. Παπαδηµητρίου, Ν. Παπαδόγιαννης Μιχ. Χλέπας

Οφθαλµίατροι: Κ. Αυγερινός, Ι. Βλάχος, Γ. Καρακίτσος, Β. Καπράλος, Κ. Καραθανάσης, Φ. Κρεµούτης, Γ. Κ. Λουρίδας στην 28ης Οκτωβρίου 22, Γ. Μάντσης, Σαράντος Μπαρµπαγιάννης, Ζήσης Μπεγιάννης, Ευαγ. Πίκρας, Βασιλεία Οικονοµάκη-Μυλωνά, Σαράντης Πασχάλης, Ι. Παπαβλασάκης, Ν. Σαββόπουλος, Αθ. Συγγούνας. 

Ω.Ρ.Λ: Γρ. ∆εκάζος αρχικά στην πλατεία Κολοκοτρώνη 3 και έπειτα Γρηγορίου Ε΄, Στυλ. Μαραµάνος, Ν. Μουσούρος, Ευαγγ. Μπαγέρης Παλαντίου, Κ. Μπρούσαλης Ουάσιγκτον και έπειτα στην οδό Καρακάλου. Κ. Παπαγιαννόπουλος, Αθ. Σαλδάρης, Αλέξανδρος Σανρδής, Πέτρος Σεφερλής, Ι. Συριόπουλος, Π. Χαντζός.

Παιδίατροι: Θεοδ. Αγγελάκος Νεοµ. ∆ηµητρίου 7, Παν. Αλεξόπουλος Πανός 11, Ι. Γρηγοροπούλου, ∆. ∆ελής, Σαραντ. Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Κακλέας, Χριστίνα Λαζάρου, Χ. Μαζωµένος, Αναστασία Μαυρή, Ι. Μπουργιώτης, Γεωργία Παναγοπούλου, Άννα Παπαγρηγορίου - Γλίνου, Γ. Παπαδηµητρίου, Ι. Σπυρόπουλος Αθ. Χρονόπουλος, Φανή Οικονόµου-Χειµωνα.

Παθολόγοι: Ανδρονίκη Γεωργούλη, Ηλ. Αθανασιάδης, Γ. Αλωνιστιώτης, Ευριδ. Ιωαννίδου-Παπασωτηρίου, Ι. Γκλίνος, Αργ. Γιόκαρης, Π. Γκικόπουλος, Ν. ∆εληαργύρης, Παρασκ. Καραγιάννης (διαβητολόγος), Απ. Κοσµάς, Ι. Κουτάντος, ∆. Κούτουλας, Ι. Μέγγος, Κ. Κριαράς, Γ. Μπαλαλάς, Μιχαήλ-Γαβριήλ Μποκής, Θεοδόσιος Μπρούσαλης, Απ. Ντίνος, , Ευαγ. Σταθόγιαννης, Ν. Πάκας, Χαρ. Πατσάς, Αθ. Παπαβασιλείου, Ελ. Πετρίδου, Ι. Πλακινούρης, Ν. Φαράκλας, Ν. Ταµβούκης, Γαβρ. Τουρναράς, Η. Χειµώνας 

Παθολογοανατόµοι: ∆ηµοσθ. Φλώρος, Θ. Καλοπίσης.

Πνευµονολόγοι:  Κ. Ζαχαριάς, Μαρία Κοντούρη-Κουτσουµπέλη,.

Φυµατιολόγοι: Η. Βλάχος, Αθαν.Μπλέσιος, Ι. Ντούβας Μαντινείας 33, Θ. Συµεωνίδης, Άννα Σταµπολτζή-Ρεμουντάκη.

Χειρουργοί: Ι. Βαµβουκάκης, Αγαµέµνων Βασιλακόπουλος, Αθ. Βλόντζος, Εµµ. ∆ασκαλάκης, Θεοφάνης ∆ηµόπουλος, Φ. ∆ούρος, Ι. Καζαµίας, Σπ. Β. Καραθανάσης. 

Καστανάκης, Π. Κολλίντζας, Χ. Κουτσουµπέλης, Κ. Λαµπρόπουλος, Ι. Λεµονίτης, Ελπίδα-Μαργαρίτα Μασουρίδου, Π. Μπούζιος, ∆. Μελιγκώνης, Ν. Παπαγεωργάκης, Αντ. Πολυθοδωράκης, Αθ. Πολυχρόνης, Βενετσάνος Πονηράκος, Ι. Σπώκος, Π. Τσιβεριώτης, Π. Χρυσοµάλλης. Γιαννακούρας Ευάγγελος Πέτρος Τατούλης

Νέοι γιατροί χωρίς ειδικότητα

Αργυροπούλου Κων/να, Ιωαννίδης Ν, Καλοπίσης Θεοδ, Κατσαρού – Φασουλή Όλγα, Κατσιµαλή – Στεφανίδου Χρ, Κουτάντος Ι. Λουτσίου- Τατούλη Σοφία, Νικητόπουλος Ευαγγ, Πανούτσου Σπυριδούλα, Πουλόπουλος Κυρ,  Αν. Σταθογιάννης Ευαγγ, Τσαλίκης Ευστάθος, Τσάλτας ∆. Γεωργ. Πατούλης.

Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας

Ιδρύθηκε γύρω στο 1920 µε 1930 ως «Ιατρικός Σύλλογος Μαντινείας». Το 1939 μετονοµάστηκε «Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας». Πρόεδροι διατέλεσαν οι Επ. Βασυνιώτης, ∆. Παπαδηµητρίου, Β. ∆ηµητρόπουλος, Π. Παπαδηµητρίου, Θεοδ. Αγγελάκος, Ι. Ψυχογυιός, Β. Μπακόπουλος, ∆. Κωνσταντόπουλος (2), ∆ηµοσθ. Σωτηρόπουλος (3), Κ. Καντζάβελος (2), Γ. Παπασταµατάκης (4).

Οδοντίατροι 

Αρχές του 20ού αιώνα βλέπουµε τους Φ. Βάλτερ, Π. Ζαµπέλη, Ιωάννη Αναστασόπουλο, Ιωάννης Καρλάκης και Σ. Ξυνογαλάς, Γ. Αναστόπουλος (1927) 

Τις δεκαετίες του '30 και '40εµφανίστηκαν και νέοι οδοντίατροι εκτός από τους παλιούς, που είναι οι Μ. Αναστασόπουλος, Γ. Αποστολόπουλος, Ι. ∆ηµητρακόπουλος, Μ. Μάνου, Κ. Πετρόπουλος ΙΒ και Πλ. Πρτρινού, Γ. Θ. Τσάλτας έναντι Εθνικής Τραπέζης, Ν. Αναστασόπουλος (1934) στην οδό Ανακτόρων και Ι. Γ. Κουντάνης στην οδό Γορτυνίας, Κλεοµένης Θ. Παπαδόπουλος (1932) στην οδό Ναυπλίου, οι Φ. Αλιµήσης (1935) Πλ. Γεωργίου Β, ο Ν. Αδαµόπουλος (1941) 28ης Οκτωβρίου 15, Μαρία Στ. Μάνου στην πλατεία Αγίου ∆ηµητρίου, Βασιλική Παρασκευοπούλου (1939), Γ. Κ. Κουντάνης στην οδό Γορτυνίας.

Η. Γεωργαράς, Γ. Καπόγιαννης, Τ. Κλεάνθης, ∆. Κουλούκης, Κ. Κούτουλας, Αθ. Μεγρέµης, Στ. Μποσινάς, Κ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Παπαγιάννης, ∆. Παπαδηµητρίου, Η. Παπαδηµητρίου, Π. Παπαδηµητρίου, Αθ. Παπακώστας, Αν. Πίκρας, Γ. Σταθόπουλος, Ν. Χατζόπουλος.

Οι οδοντίατροι µετά τον Πόλεµο ήταν τόσοι πολλοί, ξεπέρναγαν τους 65. Ήσαν Ν. Πατεράκος (1949) Β. Όλγας 11, Β. Αναστασόπουλος, Ν. Αναστασόπουλος ∆αβιάς 2, ο Αναστόπουλος, ο Κ. Γεωργόπουλος (1953) Ουάσιγκτον, ο Ι. ∆ηµητρακόπουλος Κύπρου, Π. ∆ηµητρακόπουλος (1937 ή1957), ο Θ. Μαρτιώνος (1953), ο Ι. Πετρόπουλος (;) Μαλλιαροπούλου 5, ο Β. Χρονόπουλος (1951) Νικηταρά 21, ο Χαραλαµπάκης (1950) στην πλατεία Κολοκοτρώνη στην οικοδοµή Χρήστου Μήτσια δίπλα από το ξενοδοχείο Αρκαδία, Π. Παπαγιαννόπουλος ( 1955 ), Αθ. Μαυρόγιαννης (1962), ο Γ. Τσάλτας, ο Κλεοµ. Παπαδόπουλος, Ν. Κωνσταντόπουλος (1963), Π. Μπίσιας (1964), Αικατερίνη ∆ηµητρακάκη (1965), ∆. Μανδηλάρης (1965), Καλλιόπη Κρυφού-Βλάχου (1966) οδός Κεφάλα και Ταξιαρχών, Ι. Νίκου (1966), ∆εσπ. Χατζηπαρασκευά (1971), Γ. Τράκας (1971), Γ. Παπακώστας (1971), Αναστ. Σπηλιωτόπουλος (1971), Ευφροσύνη Καράµπελα (1971), Χ. Μπιρµπίλη (1973), Ι. Μαντζούκης (1973), Αθ. Τυροβολάς (1977), Αριστείδης Τσιλιπέτρος (1974), Ν. Χρονόπουλος (1974), Αθ. Κολοβός (1971), Π. Αδαµόπουλος (1975), Βίβιαν Χατζοπούλου-Σπυροπούλου (1974), Χρυσή Αληγιζάκη-Σεφερλή (1975), Μαντώ Μαρτζούκου (1976), Γ. Παπαδηµητρίου (1976), Σοφία Πανέρη-Γερασιµίδου (1976), Θ. Σπυρόπουλος (1976), Βαρνάβας Μαυροµάτης (1976), Σοφία Κουµαρέλα (1976), ∆. Καµπυλαυκάς (1979), Κ. Κοντοβαζαινίτης (1979), Γ. Παπαδοπούλου (1980), Σταυρούλα Κουµανάκου (1980), Θεώνη Παναγιωτονάκου (1980), Αν. Κενές (1980), Ν. Κωσταντάκης (1980), Θ. Σταµατόπουλος (1981), Γιάννης Παπαμήτρος, Κοσµάς Πετρίδης (1980), Σταυρούλα Παπαγεωργάκη (1983), Ελ. Ντρούλια (1983), Φ. Αποστολόπουλος (1983), Ν. ∆έδες (1984), Ουρανία ∆ηµητρακοπούλου (1984), Κ. Μπακόπουλος (1984), Κυριακή Μακρίδου (1984), Ν. ∆εκάζος (1984), Λουκάς Παγώνης (1984), Ελ. Κωτσιοµύτη (1984), Γ. Παρασκευοπούλου (1985), Καλλιρρόη Κυριαζοπούλου (1985), Ι. Κωτσιόπουλος (1985), Π. Καπόγιαννης (1985).  

ΥΓ.: Ξεκινώντας να γράψω το άρθρο για την ιατρική και για τους ιατρούς στην Τρίπολη έψαξα, διάβασα βιβλία, πήρα αρκετές πληροφορίες για κάποια σηµαντικά γεγονότα της ιατρικής µέσα στους αιώνες. Φυσικά για να γραφτεί ένα βιβλίο για την ιατρική χρειάζονται τόµοι,  γι' αυτό έκανα αυτή την επιλογή. 

Τα ονόµατα των ιατρών τα πήρα από κάποιους ιατρικούς καταλόγους που βρήκα. Όµως πολλά δεν είχαν ηµεροµηνία. Έτσι, ίσως ονόµατα ιατρών κατά το τέλος της δεκαετίας του 1970 και αρχές δεκαετίας του 1980 που αναφέρονται στο άρθρο να έχουν συμπεριληφθεί σε εκείνα χωρίς ειδικότητα ή κάποιοι να δούλευαν στο Παναρκαδικό Νοσοκοµείο ή στο Ψυχιατρείο ή και να µην έχουν συμπεριληφθεί καθόλου στο άρθρο µου. Προσπάθησα επιπλέον να ξεχωρίσω όσο µπορούσα τους ιατρούς που δούλευαν στην Τρίπολη είτε ως ιδιώτες είτε στο Νοσοκοµείο από τους ιατρούς που έκαναν το αγροτικό τους ή την ειδικότητά τους. Ίσως να έχει γίνει κάποιο λάθος, χωρίς όμως δόλο. Αν υπάρχει κάποια διόρθωση, θα γίνει µε τις υποδείξεις σας. 

ΠΗΓΕΣ

Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λάρους Μπριτάνικα

Εγκυκλοπαίδεια Υδρία Cambridge Ήλιος

Ευχαριστώ τους παλιούς προέδρους Ιωάννη Ψυχογιό και Δηµοσθένη Σωτηρόπουλο για τις πληροφορίες που µου έδωσαν και τις διορθώσεις που μου επεσήμαναν.

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά των: Οικογένεια Β. Μπακόπουλου, Μπέκης Καραμαλη, Δημήτρη (Μίμη) Παναγιώταρου, Νίκης Τσαρουχά, Κωνσταντίνου Παπαχριστόπουλου, Ιωάννη Ψυχογιού, Οικογένειας Θάνου, Ν. Κωνσταντόπουλου, οικογένειας Μαρτιώνου, μία φωτογραφία από το βιβλίο του Π. Αλεξόπουλου «Όσα ξέχασα» και από εφημερίδες της εποχής.

Χρήστος Η. Μήτσιας

xristoshmitsias@hotmail.com

Προδηµοσίευση από το υπό έκδοση βιβλίο του για την Τρίπολη.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.