Η Γορτυνία ως τόπος ελκυστικός για περιπατητές (video)

Η Γορτυνία ως τόπος ελκυστικός για περιπατητές (video)

Μάιος 31, 2015 - 19:26
0 σχόλια

Την Κυριακή στις 31 Μαΐου το Menalon Trail, το πρώτο ελληνικό διεθνώς πιστοποιημένο μονοπάτι, παραδόθηκε στους περιπατητές και στους φυσιολάτρες. Οι επίσημοι και οι φορείς που παραβρέθηκαν στη Στεμνίτσα για τα εγκαίνια του πανέμορφου μονοπατιού μήκους 75 χλμ. υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, τη σημασία της Γορτυνίας ως τόπου ιδανικού για πεζοπορίες και περιπάτους μέσα στην πανέμορφη φύση της, αλλά και τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να έχει η δράση των εθελοντών, όταν είναι συντονισμένη.

Η κυρία Εύη Τατούλη, στέλεχος της ΝΔ και πολιτευτής Αρκαδίας, παρατήρησε την ειδοποιό διαφορά της ημέρας αυτής: «Το μονοπάτι πραγματικά ανοίχτηκε από χέρια εθελοντών. Δεν ζητήθηκε κρατική χρηματοδότηση ή από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Οι κάτοικοι ένιωσαν την ανάγκη να ανοίξουν ξανά τα μονοπάτια των προγόνων τους, πονάνε το μέρος τους. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίπτωση επιτυχούς διαπραγμάτευσης με τη σύγχρονη οικονομία που έχουμε όλοι μπροστά μας».

Ο δήμαρχος Γορτυνίας Γ. Γιαννόπουλος έκανε λόγο για ένα μονοπάτι πολιτισμού, για ένα δίκτυο, καθώς, όπως είπε, «η ζωή περνά μέσα από δίκτυα επικοινωνίας, μεταφορών, ανταλλαγής εμπορευμάτων». Το δίκτυο αυτό, όπως είπε, είναι ένα δίκτυο εθελοντών, που χτίστηκε από ανθρώπους καθημερινούς, όχι «από πάνω». «Αναδείξαμε έναν πολιτιστικό πόρο της Γορτυνίας που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Λαγός, ο οποίος συντόνισε την ομάδα των εθελοντών, είπε ότι «μέσα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης μια ομάδα εθελοντών μπορεί, αν δράσει ενωμένα, να ξεπεράσει νοοτροπίες αιώνων, να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο».

Ο κ. Ν. Δέδες, πρόεδρος του ΣΑΟΟ, ανέφερε ότι για τους Ορειβάτες - Οικολόγους είναι μια μέρα χαράς και συγκίνησης, καθώς από την ίδρυσή του ο Σύλλογος είχε ξεκινήσει να σχεδιάζει και να υλοποιεί το δίκτυο των μονοπατιών, με σκοπό την ανάπτυξη της πεζοπορίας και τη δημιουργία μιας συμβατής με το περιβάλλον δραστηριότητας.

Η κυρία Λυδία Καρρά, ιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι «η Γορτυνία μπήκε στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως τόπος ελκυστικός για περιπατητές, για εκατομμύρια ανθρώπους που εκτιμούν την ομορφιά του τόπου επειδή τον περπατούν και τον σέβονται», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια των πολλών εθελοντών από τα χωριά της Γορτυνίας που βοήθησαν.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη κ. Α. Λεβέντης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», το οποίο ξεκίνησε το 2010, ενώ χαρακτήρισε τα μονοπάτια «τμήματα προόδου».

Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κυρία Ντίνα Νικολάκου ανέφερε: «Αυτή είναι η άλλη Ελλάδα. Της ανάπτυξης, της δημιουργίας. Όταν ενεργοποιείται, μπορεί να τα καταφέρει. Όλοι όσοι δούλεψαν εδώ, μας έδωσαν ε΄να πολύ σημαντικό εργαλείο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που καταβάλει ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης και εμείς οι συνεργάτες του στο πλαίσιο της εξωστρέφειας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου απαντά με ψηλά το κεφάλι».

Η κυρία Λιζ Νίλσεν, η Δανή Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων, είπε ότι το Μαίναλο είναι καταπληκτικό, ότι χάρηκε πολύ που βρέθηκε εδώ για να το δει και ότι το μονοπάτι Menalon Trail ανήκει στην Ευρώπη.

Τέλος, στις εκδηλώσεις βρέθηκε και ο γνωστός παρουσιαστής Τζόναθαν Πανγκ του διάσημου καναλιού Travel Channel, ο οποίος δήλωσε ότι η Αρκαδία είναι πανέμορφη, ότι την έχει ερωτευτεί, και δήλωσε ενθουσιασμένος με τη θερμή φιλοξενία, το φαγητό, την ομορφιά του τοπίου και την αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Η Γορτυνία ως τόπος ελκυστικός για περιπατητές


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.