Η γιορτή του Προφήτη Ηλία στο Ροεινό

Η γιορτή του Προφήτη Ηλία στο Ροεινό

Ιούλιος 20, 2012 - 17:54

Το Ροεινό είναι ένα μικρό γραφικό χωριό, μεταξύ Δαβιάς και Πιάνας, σκαρφαλωμένο στις νότιες πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1200 μ. Ξεχωρίζουν τα μεγάλα πετρόχτιστα σπίτια του χτισμένα τον 19ο αιώνα. Η περιοχή αποπνέει φυσική ομορφιά και γαλήνη. Το χωριό έχει άφθονα νερά, πολύ πράσινο και πανέμορφη θέα στο οροπέδιο της Δαβιάς (Μαινάλιο πεδίο) και στον ορεινό όγκο του Μαινάλου. Γύρω του απλώνεται πυκνό ελατόδασος που φθάνει μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού. Η βουνοκορφή Αϊντίνη, η δεύτερη σε ύψος κορυφή του Μαινάλου, το καθιστά ιδεώδες ορμητήριο για ορειβασία και οδοιπορία.

Δυτικά του χωριού εκεί που αρχίζει η πυκνοί βλάστηση από πεύκα και τα μεγάλα όμορφα έλατα, στη θέση «Άσπρα Λιθάρια», οι παλαιότερες  γενιές των  κάτοικων του  Ροεινού, έχουν ανεγείρει  τον περίλαμπρο Ιερό Ναό του Προφ. Ηλιού του Θεσβίτου. 

Πρόκειται για έναν πανέμορφο Ιερό Ναό που κάθε χρόνο στην χάρη του, υποδέχεται τους ευσεβείς χριστιανούς  τόσο από το χωριό και την Τρίπολη, όσο από την Αργολίδα και την Μεσσηνία.

Την Πέμπτη 19η Ιουλίου ε.ε,  ο Εφημέριος της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ροεινού,  π. Γεώργιος Καραλής, το εσπέρας τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό παρουσία πλήθους πιστών και καλλικελάδων Ιεροψαλτών.

Ανήμερα της Εορτής, ημέρα Παρασκευή 20η Ιουλίου, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, προσφέρθηκε Αρτοκλασία εκ του Πολιτιστικού Συλλόγου του Χωριού   « Ο ΠΑΝ »,  υπέρ υγείας πάντων των αδελφών Ροεινιωτών και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία.

Τους ύμνους της Εορτής απέδωσαν άριστα οι Ιεροψάλτες Δαμιανός Τζαβάρας, Βασίλειος Ζάχος και  Αλέκος Καρούντζος, που σε συνδυασμό με την άριστη ακουστική του Ναού,   οι παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες στην Πανήγυρη  βίωσαν με ξεχωριστό τρόπο τα διαδραματιζόμενα γεγονότα της ευχαριστιακής αυτής συνάξεως.

Αμέσως μετά κατά το έθιμο, οι προσκυνητές επιστρέφοντας με τα πόδια  στο χωριό,  έκαναν στάση  για ανάπαυλα, στα πανέμορφα καταπράσινα πλατάνια και την βρύση με το πεντακάθαρο και γάργαρο νερό  στη θέση «Παλαβουτίτσα». Εκεί προσφέρθηκαν λογιών - λογιών γλυκίσματα προς όλους και αφού ξεδίψασαν από το ευλογημένο νερό συνέχισαν, φτάνοντας στην πλατεία του χωριού και στα πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία του Ροεινού. 

Λίγα λόγια για το χωριό

Η ονομασία Ροεινό, προέρχεται από τη λέξη "ορεινό" που μεταγραμματίσθηκε. Η ιστορία του χωριού ξεκινά τον μεσαίωνα και διανύει την Βυζαντινή περίοδο και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οπότε υπήρξε κώμη και το κέντρο του Δήμου Φαλάνθου. Κατά την Τουρκοκρατία το χωριό είχε σαν κέντρο του την τότε Μονή του Αγίου Γεωργίου. Μετά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Τούρκους το 1461 κατέφυγαν εδώ πολλοί κάτοικοι από τα πεδινά. Στις αρχές του 1900 το χωριό είχε 1000 κατοίκους στις πλειοψηφία τους κτηνοτρόφους. Το χωριό άρχισε να φθίνει την δεκαετία του 1950, με τη μετανάστευση προς την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Γερμανία, αλλά κυρίως με την εσωτερική μετανάστευση στην Αθήνα την        Αργολίδα         την   Μεσσηνία         και   αλλού.

                  Το Ροεινό έχει  σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία. Τον Ναό του Αγίου Γεωργίου του Θαυματουργού με αμέτρητα θαύματα, προστάτου του χωριού, τον Ναό της Παναγίας  του Προφ. Ηλιού κ.α. Ο Άγιος Γεώργιος χτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα και ήταν ναός εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Δέχθηκε όμως διαδοχικές μετασκευές και προσθήκες το 1856, το 1858 και στα τέλη του 20ου αιώνα και σήμερα ελάχιστα θυμίζει βυζαντινό μνημείο. Στην εκκλησία υπάρχει θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Προσκολλημένο σαν παρεκκλήσι της στη βόρεια πλευρά του ναού είναι το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου των αρχών του 13ου αιώνα, στο ιερό βήμα του οποίου διατηρούνται τμήματα τοιχογραφιών του 15-16 αιώνα. Δίπλα από τον Άγιο Γεώργιο βρίσκεται όμορφη θολωτή πετρόχτιστη βρύση με χρονολογία 1888, ενώ στο προαύλιο είναι ο ξενώνας της ενορίας. Ο ναός της Παναγίας είναι μια μικρή μονόχωρη, καμαροσκέπαστη με δίρρηχτη στέγη εκκλησία μάλλον του 16ου αιώνα και φημίζεται για τις ωραίες αγιογραφίες του που έγιναν στα τέλη του ίδιου        αιώνα.
                Στη μεγάλη πλατεία του χωριού με τα μεγάλα αιωνόβια πλατάνια λειτουργούν όλο το χρόνο παραδοσιακά καφενεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η τοπική γιορτή είναι του Αγίου Γεωργίου, που συνοδεύεται από μεγάλο πανηγύρι.

Ας έχουμε την προστασία του Αγίου Γεωργίου και την Ευλογία του Προφήτου Ηλιού του θεσβίτου, Αμήν.

+ Ιερεύς  Ιωάννης Σουρλίγγας

 

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/lXezCa1EZfgς