Η Εύη Τατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η Εύη Τατούλη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Απρίλιος 07, 2015 - 12:50
3 σχόλια

Η φετινή ημέρα Υγείας που συμπίπτει με τα «γενέθλια» του αρμόδιου οργάνου του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 67 έτη στις 7 Απριλίου του 1948, είναι αφιερωμένη στην «Ασφάλεια των Τροφίμων».

Ο συμβολισμός της μέρας και η σημασία που περιέχει για την παγκόσμια δημόσια υγεία προσφέρει μια ευκαιρία και στην χώρα μας για ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης, της αγοράς  και του κοινού για τη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων. Πρέπει επιτέλους να αποδοθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας μας, διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα στα πιάτα όλων των συμπατριωτών μας είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Ιδιαίτερα για την Πελοπόννησο το  σλόγκαν που χρησιμοποιεί φέτος στην καμπάνια του ο Π.Ο.Υ.: «Από το αγρόκτημα στο πιάτο, κάνε το τρόφιμο ασφαλές» με hashtag το #‎SafeFood αποκτά ιδιαίτερη αξία, αφού θέτει όλους προ των πραγματικών μας  ευθυνών.

Η παραγωγή τροφίμων έχει βιομηχανοποιηθεί και το εμπόριο και η διανομή έχουν παγκοσμιοποιηθεί. Αυτές οι αλλαγές θέτουν τα τρόφιμα σε πολλαπλούς κινδύνους επιμόλυνσης από επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα, ή χημικές ουσίες. Είναι καιρός να αντιμετωπίζουμε από κοινού την απειλή αυτή υιοθετώντας την παγκόσμια καμπάνια και προσαρμόζοντάς  την στην καθημερινότητα μας.

Τα 5 κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:

1. Δώστε έμφαση στην καθαριότητα και την υγιεινή των τροφίμων

2. Ξεχωρίστε τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά εργαλεία, για παράδειγμα μαχαίρια κοπής

3. Μαγειρέψτε/ Ψήνετε καλά τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά και τα θαλασσινά

4. Διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

5. Χρησιμοποιήστε ασφαλές νερό για τη μαγειρική και ασφαλείς πρώτες ύλες. Διδάξετε τις βασικές αρχές υγιεινής των τροφίμων και στα παιδιά σας.

Δελτίο Τύπου


3 Σχόλια

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ.ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ Η ΚΥΡΙΑ ,ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΣ ΟΥΤΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΟ ΝΕΑΡΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΗΣ.ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΟΥ ΤΟΝ ΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΗΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ.ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΦΡΑΔΕΙΑ ΛΟΓΟΥ ΛΙΓΟ ΚΟΥΛΟ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.