Η ερήμωση της Γορτυνίας...

Η ερήμωση της Γορτυνίας...

Μάρτιος 10, 2019 - 14:54
1 σχόλια

Έντονα ήταν μέσα στον Φεβρουάριο, τα δημοσιεύματα για την γενικότερη ερήμωση της Αρκαδίας και ιδιαίτερα της Γορτυνίας. Υπάρχουν χωριά αρκετά που δεν υπάρχει σε αυτά, ούτε ένα παραδοσιακό καφενείο, για να δίνουν το πρωινό τους παρόν οι γέροντες του χωριού. Και πώς να τολμήσει κάποιος να ανοίξει καφενείο, όταν πριν τους πελάτες, του ενός καφέ, θα εισβάλουν οι υποχρεώσεις και τα ταμεία για εισπράξεις;

Από την εκκλησία, ανήμερα του Αγ. Χαραλάμπους, στην Δημητσάνα, ο Δεσπότης μίλησε για την ερήμωση κάνοντας αναφορά ότι πάνω από 65 χωριά της επαρχίας Γορτυνίας, δεν ανοίγει η εκκλησία. Από κάθε κεφαλοχώρι της Αρκαδίας κλείνουν όλες οι υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου. Τράπεζες κλείνουν, αστυνομικά τμήματα επίσης, (η ασφάλεια των κατοίκων στο ΜΗΔΕΝ), κλείνουν οι μονάδες του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ, ακόμη και το τελωνείο Αρκαδίας. Τα Υποθηκοφυλάκια θα υπαχθούν στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, φαρμακείο ΔΕΝ έχει ακόμη η Δημητσάνα! Τα Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα. Το εσωτερικό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας, είναι σε άσχημη κατάσταση… Οι φετινές καιρικές συνθήκες έχουν κόψει την επικοινωνία ανάμεσα σε δεκάδες χωριά. Η υποχώρηση του δρόμου έξω από τα Λαγκάδια, έχει αναγκάσει τους αρμόδιους να αλλάξουν την κυκλοφορία από την διασταύρωση της Καρκαλούς προς Πύργο, που πλέον γίνεται μέσω Δημητσάνας – Ζάτουνας – Μελισσόπετρας… των χωριών της Ηραίας… Πύργος! Δύσκολη για μήνες και για μήνες ακόμη η επικοινωνία των κατοίκων της «Πέρα Γορτυνίας» με τα Κέντρα (Νοσοκομείο, Δικαστήρια, Εφορία… ).

Ακόμη έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει και αυτή η Τρίπολη, με το που πέρασε ο δρόμος έξω από την πόλη, με κατεύθυνση προς Καλαμάτα! Μελετάται μάλιστα στην Βυτίνα, να γίνει ο κεντρικός δρόμος μονής κατεύθυνσης, λόγω τουρισμού, και οι εμπορευόμενοι φοβούνται τα ¨καλά¨ της Τρίπολης και αντιδρούν. Ο τουρισμός στην Αρκαδία, δεν βρίσκεται στα καλύτερά του… ο δε λεγόμενος θρησκευτικός τουρισμός, δεν έχει καμία οργάνωση. Γενικότερα η Αρκαδία βρίσκεται έναντι των υπολοίπων όμορων νομών σε δυσμενέστερη θέση, ακόμα και σε αυτές τις διανυκτερεύσεις. Παράδειγμα για το 2017, στην Αρκαδία διανυκτέρευσαν 111.000 άτομα, στην Κορινθία 728.000, στην Λακωνία 344.000, στην Μεσσηνία 835.000 και στην Αργολίδα 1.028.000 άτομα! Πάνω από δυο χρόνια κτυπά όχι καμπανάκι κινδύνου, αλλά καμπάνες και κανείς δεν έχει αντιδράσει να μελετήσει το φαινόμενο της αρκαδικής ερήμωσης.

Στο τελευταίο της φύλλο, η τοπική εφημερίδα «Ζάτουνα», δημοσίευσε την ετήσια απογραφή που διενεργεί κάθε χρόνο, για τους μόνιμους κατοίκους της Ζάτουνας, του Μάρκου και του Βλόγγου. Ο αριθμός των μονίμων κατοίκων τα λέει όλα. Στη Ζάτουνα, οι λιγότεροι της τελευταίας δεκαετίας. Ζάτουνα μόνιμοι κάτοικοι 33, Μάρκου 25 και Βλόγγος 5 !

Ευτυχώς που η Ζάτουνα, έχει δυο μαγαζιά και συγχρόνως υπάρχουν το Ξενοδοχείο και ο Ξενώνας και έρχονται επισκέπτες…

Οι εκλογές του προσεχούς Μαΐου, θα δείξει την ερήμωση της Γορτυνίας! Αυτή η ερήμωση προβληματίζει τους πολιτικούς μας, αλλά στο πέρασμα των χρόνων δεν έκαναν ούτε μία κίνηση να αναστρέψουν όλα αυτά. Συνεχώς προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Π.χ. συνταξιούχος αγρότης, σε χωριό με σπίτι περιβόλια πιθανόν και κάποιο χωράφι σε κάποιο καταράχι θα πρέπει να δαπανήσει 1 έως 2 συντάξεις, για να κάνει εγγραφή – καταχώρηση στο Κτηματολόγιο. Πολλά αναμένονται να αλλάξουν αρνητικά τα προσεχή χρόνια στα χωριά μας. Στον κατήφορο της ερήμωσης κανείς αρμόδιος δεν βάζει πλάτη.

=======================  

Στενάχωρο μεν, αληθινό δε !

Υπάρχει λίστα αναμονής, στα μεγάλα Κοιμητήρια των Αθηνών, για την ταφή των νεκρών, που έχει φτάσει και μέχρι 7 ημέρες!!! Στο διάστημα αυτό, όσοι έχουν χάσει τους οικείους τους, υπόκεινται σε ψυχική ταλαιπωρία και συνάμα και σε έξοδα. Τρεις περιπτώσεις συμπατριωτών μας… μαρτυρούν τα γραφόμενα! Αν είναι δυνατόν να χρειάζεται προγραμματισμός το πότε θα πεθάνεις! Εύστοχο το σκίτσο της Ευανθίας Ρούνη, για την δοκιμασία αυτή. Μπροστά στο πρόβλημα αυτό, οι οικείοι προτιμούν να μεταφέρουν στα πατρικά τους χωριά, τον νεκρό τους προς ταφή. Σε πολλά χωριά δεν υπάρχει όμως παππάς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται καλόγεροι από το μοναστήρι των Αιμιαλών ή από άλλα χωριά. 

Από το zatounanews.gr

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.