Η επιδημία των social media

Η επιδημία των social media

Απρίλιος 01, 2017 - 11:09
0 σχόλια

Εξαιρετικό το ντοκιμαντέρ «Η επιδημία των social media» (Manip sur le net), Γαλλικής παραγωγής του 2014 που προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29 Μαρτίου στην ΕΡΤ3. Μπορεί πολλοί να το έχετε υποπτευθεί ή να έχει πέσει στην αντίληψή σας ότι η δημοτικότητα ενός βίντεο στο YouTube ή ενός προφίλ στο Facebook είναι «φτιαχτή» αλλά όταν η διαδικασία χειραγώγησης των κοινωνικών δικτύων παρουσιάζεται με επιχειρήματα και αποδείξεις σοκάρει ακόμα και τους πιο «ψαγμένους» χρήστες του διαδικτύου.

Στο διάρκεια μιας ώρας, αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται όχι μόνο ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να αγοράσει ΄likes’ στα YouTube, Facebook και Twitter αλλά και ο τρόπος κατασκευής τους. Η έρευνα καταλήγει σε χώρες όπως η Ινδία και το Μπανγκλαντές όπου νεαροί 20-25 ετών κερδίζουν το τριπλάσιο ενός μέσου μισθού (το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας) «δημιουργώντας» τεχνητά ‘likes’ είτε αξιοποιώντας τους εκατομμύρια followers τους (που επιμελώς διατηρούν ανανεώνοντας δεκάδες αθλητικά ή κουτσομπολίστικα blogs) είτε μέσω ειδικού λογισμικού που δημιουργεί εκατομμύρια πλαστούς οπαδούς.  Αντίστοιχα, μεγάλο είναι το κέρδος και για τις εταιρίες που πουλούν τα ‘likes’ αυτά στο τελικό πελάτη και οι οποίες διοικούνται από 20άριδες και έχουν έδρα σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, παρουσιάζεται και η άλλη όψη του νομίσματος, δηλαδή το πώς μπορεί κάποιος πληρώνοντας συγκεκριμένες εταιρίες να κηρύξει διαδικτυακό πόλεμο χρησιμοποιώντας «φτιαχτές» καταχωρήσεις σε blogs, facebook και twitter.

Ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να παρακολουθήσετε.

 

Δημήτρης Πανταζόπουλος

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.