Η επέλαση των διαφημίσεων

Η επέλαση των διαφημίσεων

Δεκέμβριος 30, 2015 - 12:34
0 σχόλια

Συνηθίζεται, αυτές τις ημέρες, οι διάφορες στήλες να κάνουν την ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Προσωπικά, δεν νομίζω ότι το 2015 ήταν ένα ιδιαίτερα συγκλονιστικό έτος για την πληροφορική. Ωστόσο, θέλω να σταθώ σε ένα φαινόμενο της ψηφιακής μας εποχής, του οποίου η απόλυτη, οικουμενική και βίαιη επιβολή προκαλεί έκπληξη: την ολική επικράτηση των διαφημίσεων σε όλα τα μήκη και πλάτη του διαδικτύου. Πρόκειται για μία επιδημία, η έξαρση της οποίας ήταν τόσο έντονη τη χρονιά που μας πέρασε, ώστε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κύριο χαρακτηριστικό της.

Πράγματι, σε λίγα μόνο χρόνια η προβολή διαφημίσεων κατάφερε να εισχωρήσει σε κάθε μορφή ψηφιακής υπηρεσίας και, ταυτόχρονα, σε κάθε είδος ψηφιακής συσκευής. H εμφάνιση της πλατφόρμας αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων, της γνωστής Google ΑdWords ή, όπως θα λέγαμε αλλιώς, «Διαφήμιση με χρέωση ανά κλικ», ήταν ο καταλύτης για τη σαρωτική επέλαση που θα επακολουθούσε, με αποτέλεσμα την προβολή κάθε λογής διαφημίσεων σε όλες τις ιστοσελίδες είτε είστε στον υπολογιστή, είτε στο tablet ή στο κινητό σας τηλέφωνο. Εν συνεχεία, η προβολή διαφημίσεων επεκτάθηκε σε όλες τις online υπηρεσίες παροχής περιεχομένου και λογισμικού για ψηφιακές συσκευές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το YouTube, που προβάλει διαφημίσεις διακόπτοντας τη κανονική ροή του βίντεο που προβάλλεται, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα διακοπής της διαφήμισης με το πάτημα του κουμπιού «Skip Ad» μετά από 3-4 δευτερόλεπτα. Προς το παρόν.

Η ζημιά πάντως έχει γίνει και η παρακολούθηση μιας σειράς από βίντεο μπορεί να χαρακτηριστεί από εκνευριστική έως αδύνατη. Για να δούμε, σε τι θα διαφέρει το μέλλον (YouTube) από το παρελθόν (τηλεόραση) όταν η προβολή ολόκληρης της διαφήμισης θα γίνει υποχρεωτική; Άλλο τραγικό παράδειγμα οι «δωρεάν» εφαρμογές και τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα και tablets. Οπωσδήποτε όχι και τόσο δωρεάν, καθώς η επιβίωση τους εξαρτάται πλήρως από τη αδιάκοπη και αλόγιστη προβολή διαφημίσεων καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης τους. Μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως οι διαφημίσεις που εμφανίζονται στο πάνω και στο κάτω μέρος της οθόνης των κινητών τους συσκευών προέρχονται από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο ή από τον ίδιο τον κατασκευαστή του τηλεφώνου ή του tablet.  Τους προτείνω να ξανασκεφτούν πόσο «δωρεάν» είναι το πρόγραμμα ή το παιχνίδι που εγκατέστησαν στη συσκευή τους.

Μπορείτε να ισχυριστείτε ότι όλα αυτά ίσχυαν και παλαιότερα ή να αντιτάξετε ότι υπάρχουν και οι επί πληρωμή εκδόσεις των προγραμμάτων και των παιχνιδιών που δεν περιέχουν διαφημίσεις. Φέτος όμως υπήρξε και ένα τρανό παράδειγμα της μεταμόρφωσης του διαδικτύου από μέσο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της γνώσης σε διαφημιστική πλατφόρμα, που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Η Microsoft αποφάσισε να προβάλει διαφημίσεις στο Skype, το δημοφιλέστερο μακράν πρόγραμμα φωνητικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων. Διαφημίσεις, λοιπόν, εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του, ακόμα και όταν μιλάτε ή όταν επικοινωνείτε μέσω μηνυμάτων (chat).

Αυτό συμβαίνει είτε συνδέεστε δωρεάν είτε έχετε χρηματικό υπόλοιπο στον λογαριασμό σας και τηλεφωνείτε σε σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Ταυτόχρονα, επί πληρωμή έκδοση του Skype δεν υπάρχει. Είμαι σίγουρος ότι το μόνο πράγμα που δεν θέλει κάποιος όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει με συνανθρώπους του για επαγγελματικό, προσωπικό ή οικογενειακό σκοπό είναι να βλέπει διαφημίσεις να «πετάγονται» αριστερά και δεξιά αποσπώντας την προσοχή του. Αλήθεια, θέλετε εσείς να βλέπετε διαφημίσεις ρούχων όταν μιλάτε με τους συνεργάτες σας ή ένα αγαπημένο σας συγγενικό πρόσωπο; Ειλικρινά , θα προσέχατε ποτέ μια τέτοια διαφήμιση εκείνη τη στιγμή;

Η ακατανόητη αυτή απόφαση της ομάδας του Skype έχει ήδη προκαλέσει τεράστια αντίδραση στο διαδίκτυο. Κυκλοφορούν, μάλιστα, διάφοροι τρόποι αποκλεισμού των διαφημίσεων. Έναν απ’ αυτούς σας προσφέρει και η στήλη ως εορταστικό δώρο. Με την προϋπόθεση ότι έχετε Windows στον υπολογιστή σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Ανοίξτε το control panel (Πίνακας Ελέγχου).
Επιλέξτε «Network and Sharing Center» (Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης) και μετά την επιλογή «Internet Explorer» (Επιλογές Internet).
Επιλέξτε το καρτέλα «Security» (Ασφάλεια).
Πατήστε το εικονίδιο «Restricted Sites» (Ελεγχόμενες τοποθεσίες) και μετά πατήστε το κουμπί «Sites» (Τοποθεσίες) που βρίσκεται από κάτω.
Πληκτρολογήστε «https://apps.skype.com» (χωρίς τα εισαγωγικά) και πατήστε το κουμπί «Add» (Προσθήκη).
Πατήστε το κουμπί «Close» (Κλείσιμο) και στο παράθυρο των ιδιοτήτων πατήστε «Apply» (Εφαρμογή) και μετά το κουμπί «Close» (Κλείσιμο).
Επανεκκινήστε το Skype.

 

Χρόνια σας Πολλά και Καλή Χρονιά.

Δημήτρης Πανταζόπουλος
Καθηγητής Πληροφορικής

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.