Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για στρατιωτικοποίηση, λειτουργία και διαβίωση στη Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για στρατιωτικοποίηση, λειτουργία και διαβίωση στη Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών

Φεβρουάριος 14, 2018 - 16:45
0 σχόλια

Στις 9-2-2018 το προεδρείο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πυροσβεστών ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ) πραγματοποίησε παρέμβαση προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, με αφορμή την επιστολή δόκιμου πυροσβέστη της Σχολής πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα. Η επιστολή του δόκιμου συναδέλφου μας αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός και η πλειοψηφία των δοκίμων της Σχολής από την καταχρηστική άσκηση Διοίκησης, την αυταρχική συμπεριφορά των εκπαιδευτών, τις άδικες πειθαρχικές ποινές που μοιράζονται ασύστολα, τα περιορισμένα δικαιώματα, καθώς και στην άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας όλων αυτών. Ζητά τη βελτίωση αυτών των απαράδεκτων συνθηκών.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας κάνει λόγο μεταξύ άλλων, « για τις ευθύνες που υπάρχουν μέσα σε ένα πλήρως στρατιωτικοποιημένο σύστημα εκπαίδευσης - διαβίωσης, τις συνθήκες στρατιωτικοποίησης στη Σχολή και τον αυστηρότατο πειθαρχικό έλεγχο για παραπτώματα που είναι επί της ουσίας ασήμαντα και ανούσια ».

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών διεκδικεί με τον αγώνα της όλα αυτά τα χρόνια:

  • Τον εκσυγχρονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, με την αποστρατιωτικοποίηση, την εξαίρεσή του από τα Σώματα Ασφαλείας και τη μετατροπή του σε πολιτική, διοικητική υπηρεσία του κράτους, με βάση την κοινωνική του αποστολή. Δεν έχουν καμία δουλειά οι πυροσβέστες, με τις δυνάμεις καταστολής των αγώνων των εργαζομένων και του λαού.
  • Την κατάργηση των αντιδημοκρατικών και αναχρονιστικών διατάξεων που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή της υπηρεσίας, περιορίζουν τα δικαιώματα και εγκλωβίζουν την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα των υπαλλήλων.
  • Την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με την επιστημονική - τεχνολογική εξέλιξη, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Να προασπίσει αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία του Ελληνικού λαού και του κράτους και τον φυσικό πλούτο της χώρας.
  • Τον διαχωρισμό Επιχειρησιακού με Διοικητικό Τομέα και τη συνεχόμενη αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.
  • Τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών όπως ισχύουν για όλους τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, σε συνδυασμό με την ομαλή διεκπεραίωση του επιχειρησιακού έργου.

Αντίθετα το προεδρείο της Ομοσπονδίας ( Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ) και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις του Διοικητικού της Συμβουλίου ( Α.Ε.Π. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ), υπερασπίστηκαν επί δεκαετίες την στρατιωτική δομή της υπηρεσίας, την στρατιωτικοποίηση των εργασιακών σχέσεων όπως το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο κ.τ.λ.

Είναι ιστορική αναγκαιότητα να μάθουν και οι νεώτεροι συνάδελφοι μας ότι:

  • Η υπαγωγή του Πυροσβεστικού Σώματος στα Σώματα Ασφάλειας, έγινε την περίοδο της λαομίσητης χούντας με το άρθρο 9 του Α.Ν. 360/1968 « περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κειμένων διατάξεων », για να αξιοποιηθούν και οι πυροσβέστες ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό που αντιστέκονταν στην δικτατορία,  προβλέποντας μάλιστα με το άρθρο 2 του  Β.Δ. 656/72  και την οπλοφορία τους.
  • Όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις διατήρησαν το Π.Σ. ως Σώμα Ασφάλειας, παρά του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, και με διάφορους τρόπους ( κόψιμο λουκέτων σε μαθητικές και εργατικές καταλήψεις, ρήψη νερού σε διαδηλώσεις, συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις καταστολής με στρατό ΕΛ.ΑΣ. κ.λ.π.  ) ενέπλεκαν το Π.Σ. στους κατασταλτικούς τους σχεδιασμούς, ενάντια στο λαϊκό κίνημα.
  • Οι αγώνες των πρωτοπόρων αγωνιστών συναδέλφων μας που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως μέσα από τις τάξεις της Κίνησης Ενότητας Πυροσβεστών και της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών στην συνέχεια, περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την εμπλοκή των πυροσβεστών σε κατασταλτικές ενέργειες.
  • Η στρατιωτικοποιημένη δομή και λειτουργία του Π.Σ. αποτελεί την σημαντικότερη αιτία σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση του, για τις παθογένειες που παρουσιάζει σε όλους τους τομείς όπως στην οργάνωση, την έρευνα και την εκπαίδευση, με καταλυτικό αντίκτυπο  στην αποτελεσματικότητα του, παρά την αυτοθυσία των πυροσβεστών.  

Όπως επίσης πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης για να εισάγονται στην πυροσβεστική ακαδημία οι δόκιμοι πυροσβέστες μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων, που ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν αποτελεί στοιχείο εκσυγχρονισμού όπως διατείνεται η πολιτική ηγεσία.

Αντιθέτως όμως, αξιοποιώντας το μικρό ηλικιακό όριο των επιτυχόντων μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων και την συνδυασμένη συνέχεια της στρατιωτικής θητείας και της πυροσβεστικής εκπαίδευσης, που γίνεται υπό τις συνθήκες που καταγγέλλονται από τους δόκιμους πυροσβέστες, επιχειρεί να δημιουργήσει άβουλους, φοβισμένους και υπάκουους πυροσβεστικούς υπαλλήλους σε κάθε κυβερνητική πολιτική, χωρίς διεκδικητικές και αγωνιστικές διαθέσεις.           

Επίσης οι νεότεροι συνάδελφοί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ε.Α.Κ.Π. ήταν η μοναδική παράταξη που αντιστάθηκε και πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας, όταν ψηφιζόταν στη Βουλή οι νόμοι της ψευδεπίγραφης « αναδιοργάνωσης » του Πυροσβεστικού Σώματος 3511/2006 και 4249/2014. Οι νόμοι αυτοί πέραν των άλλων αρνητικών παραμέτρων ( υποβάθμιση της πυρασφάλειας, προβλέψεις για σειρά συγχωνεύσεων – καταργήσεων πυροσβεστικών υπηρεσιών, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ανατροπή του χρόνου εργασίας, μεταθέσεις – ξεσπίτωμα των πυροσβεστών ), ισχυροποίησαν και τη στρατιωτικοποίηση του Π.Σ., επαναφέροντας ακόμα και διατάξεις που είχαν θεσπιστεί την περίοδο της χούντας ( οπλισμός πυροσβεστικών υπαλλήλων που εκτελούν ανακριτικά καθήκοντα ). Το προεδρείο και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. δεν προέβαλαν καμία αντίσταση, αντιθέτως έβαλαν πλάτη για να ψηφιστούν και να επιβληθούν οι συγκεκριμένοι αντιδραστικοί νόμοι.

Ας σταματήσει λοιπόν να υποκρίνεται το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για τις ευθύνες που υπάρχουν και αφορούν τη στρατιωτικοποίηση και την αντιδημοκρατική λειτουργία της Σχολής Πυροσβεστών και κατ’ επέκταση συνολικά του Πυροσβεστικού Σώματος. Έχουν συμβάλλει στην επιβολή των πολιτικών των αντιλαϊκών κυβερνήσεων που θέλουν το Πυροσβεστικό Σώμα στρατιωτικοποιημένο, ενταγμένο στα Σώματα Ασφαλείας και που το έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ενάντια στους αγώνες του λαού μας.  

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συναδέλφους μας μόνιμους ( αξιωματικούς & χαμηλόβαθμους ), πενταετείς και συμβασιούχους, να ενισχύσουν τη δράση και την προσπάθεια που καταβάλλει η Ε.Α.Κ.Π. για να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να αναβαθμίσουμε την υπηρεσία μας και να καλυτερέψουμε τις συνθήκες στη δουλειά και στη ζωή μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ και τους συναδέλφους μας δόκιμους πυροσβέστες, να ενδιαφερθούν, να μάθουν, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να συμμετέχουν ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου μας. 

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Διαβάστε και ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.