Η ενεργειακή αναβάθμιση στα κτήρια εξοικονομεί δισ. ευρώ από ηλεκτροπαραγωγή και δίκτυα (pics,vid)

Η ενεργειακή αναβάθμιση στα κτήρια εξοικονομεί δισ. ευρώ από ηλεκτροπαραγωγή και δίκτυα (pics,vid)

Νοέμβριος 15, 2015 - 13:31
0 σχόλια

Το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης-INZEB.ORG διοργάνωσε υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Πελοποννήσου ενημερωτική-εκπαιδευτική  εκδήλωση με θέμα: «Be Part of the Future» Ριζική Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενίσχυση του γνωστικού πεδίου των επαγγελματιών του χώρου της κατασκευής κτιρίων, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών, καθώς και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των φορέων και οργανισμών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα που αφορούν εξοικονόμηση ενέργειας.

Θεμελιώδης σκοπός του ΙΝΖΕΒ είναι η μελέτη, εκτίμηση, επιμόρφωση, συντονισμός και προώθηση πρακτικών, προτύπων και δράσεων που σχετίζονται με την έννοια του «zero energy buildings» αποκλειστικά σε περιοχές που επικρατούν θερμά κλίματα, όπως οι χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Δομικό στοιχείο του φορέα αποτελεί η αδιάλειπτη έρευνα γύρω από ζητήματα που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Ως εκ τούτου θα αναπτύξει συνέργειες με την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και μεμονωμένους φορείς έρευνας και ανάπτυξης, που κινούνται στο ευρύτερο φάσμα αειφορίας των κατασκευών.

Σημειωτέον ότι τα κτήρια του δημόσιου τομέα, τα ιδιωτικά εμπορικά κτήρια μπορούν να επωφεληθούν από τη δραστηριοποίηση των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών και να μειώσουν δραματικά τα λειτουργικά έξοδα τους που σχετίζονται με την ενέργεια, να αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά τον εσωτερικό τους χώρο και να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων σε αυτά, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν ιδία κεφάλαια ή να δανειστούν για τις σχετικές οικοδομικές εργασίες.

Ο χώρος της κατοικίας λόγω των προφανών ιδιαιτεροτήτων απαιτεί διαφορετική οικονομική και πολιτική αντιμετώπιση. Ο πολίτης διστάζει να επενδύσει, πρώτον, διότι δεν διαθέτει το απαραίτητο κεφαλαίο και δεύτερον, διότι αποθαρρύνεται από την σημαντική ασάφεια και την έγκυρη πληροφόρηση που υφίσταται στην αγορά όσον αφορά το είδος των επεμβάσεων που πρέπει να επιλέξει καθώς και το κόστος αυτών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τα οφέλη και τις προοπτικές των ριζικών ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων καθώς και η μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας από εφαρμοσμένα παραδείγματα.

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε ομιλία από την κυρία Αλίς Κοροβέση, ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας ΔΕ ΙΝΖEB η οποία και ανέλυσε τους στόχους του Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης.

Επίσης, χαιρετισμό από την κυρία Χάρι Τσιώλη, Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ, M.Sc – Πρόεδρος ΤΕΕ Τμήμα Πελοποννήσου όπως επίσης και από τον Εκπρόσωπο προεδρείου Δ.Σ. Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιλτιάδης Κατσαρός, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, M.Arch, Cert.U.DesUofPENN, Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ στον Τομέα Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής και διδάσκων Βιώσιμου Σχεδιασμού και Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής ανέλυσε στους παρευρισκομένους τον «Σχεδιασμό Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικού Ενεργειακού Ισοζυγίου».

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr ΤΕΕ: Ριζική Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.