Η Ελλάδα ξαναγίνεται "Ψωροκώσταινα"

Η Ελλάδα ξαναγίνεται "Ψωροκώσταινα"

Ιούλιος 28, 2012 - 09:41
1 σχόλια

 Του Παν. Βέμμου

Οι Κοτζαμπάσηδες και οι Φαναριώτες μεσούντος του αγώνα της Ανεξαρτησίας αφού εξασφάλισαν δάνεια από την Αγγλία και τα συμφέροντα τους, παρέδωσαν την Ελλάδα χρέους υποτελή στις μεγάλες δυνάμεις. Η εξέλιξη αυτή στέρησε τη χώρα από τη δυνατότητα να αναπτύξει τις παραγωγικές της δυνάμεις, αφού έμεινε δέσμια φεουδαλικών αντιλήψεων και των ξένων συμφερόντων. Για να μπορέσουν οι κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να διατηρήσουν αυτή την κατάσταση, ανέπτυξαν το ιδεολόγημα ως «Ψωροκώσταινας», ότι δηλαδή η χώρα ήταν φτωχή και ως εκ τούτου υποχρεωμένη να δανείζεται εσαεί.

Για το ζήτημα αυτό δόθηκαν αγώνες από επιστήμονες και κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για να αποδείξουν ότι υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε η χώρα να απαλλαγεί από τις αντιλήψεις της φτώχειας, της μιζέριας και της εκμετάλλευσης και να οδηγηθεί στην πρόοδο.
Η Αντίσταση δεν απελευθέρωσε μόνο τη χώρα από τους Γερμανούς, αλλά άλλαξε και τις συνειδήσεις των Ελλήνων. Έτσι, ο Ελληνικός Λαός παρά τις καταστροφές των κατακτητών, που ακόμα χρωστάνε τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, και τον Εμφύλιο αξιοποίησε τις δυνατότητες που υπήρχαν εσωτερικά και εξωτερικά και η χώρα μπήκε σε άλλο δρόμο. Ένα δρόμο όχι εύκολο, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν στρεβλώσεις και πισωγυρίσματα. Όμως, κατόρθωσε να περιορίσει την εξάρτηση καταργώντας θεσμικά της όργανα, να διευρύνει τη Δημοκρατία και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των εργαζομένων.
Αυτή την εξέλιξη τα μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα επιδιώκουν με κάθε τρόπο να την ανακόψουν. Τα σχέδια αυτά διευκόλυνε η οικονομική κρίση και η επιδίωξη αυτή πήρε καταιγιστική μορφή με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.
Η «ισχυρή» οικονομία της χώρας που διατυμπάνιζαν με στόμφο οι Σημίτης και Καραμανλής απεδείχθη «φούσκα». Παρουσιάσθηκε ξαφνικά ένα τεράστιο χρέος για το οποίο ποτέ δεν ενημερώθηκε ο Ελληνικός Λαός που οφείλεται και σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Ζούσαμε με δανεικά μας πληροφορούν οι δανειστές τοκογλύφοι και αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί, πρέπει να μπει «τάξη» στη χώρα. Είναι έτσι, όμως, τα πράγματα;
Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια περιόρισαν αντί να διευρύνουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, παρά την εξαγγελία ότι μπαίνουμε ισότιμα στην μεγάλη αγορά των 360 εκατομμυρίων τότε. Οι ποσοστώσεις, ο ευρωπαϊκός καταμερισμός εργασίας και το «ελεύθερο» εμπόριο δεν είναι συνθήκες μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, αλλά νεοαποικιακού χαρακτήρα μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα παρήγαγε πλούτο και μπορούσε να ανταπεξέλθει και στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Όμως, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφιζαν νόμους φοραπαλλακτικούς και διέλυσαν και αυτόν ακόμα τον στρεβλό κρατικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τη χώρα στη χρεωκοπία και την απαξίωση. Ποιος ξεχνά «το νόμιμο είναι και ηθικό»; 600-1000 δις Ε υπολογίζεται το αφορολόγητο «μαύρο» χρήμα που βγήκε στο εξωτερικό. Αν είχε φορολογηθεί θα υπήρχε χρέος σήμερα; Θα υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά; «Νόμιμα» με τις περαιώσεις «καθάρισαν» τα μεγάλα συμφέροντα. Με off shore εταιρείες διακινούσαν τις μίζες και την παράνομη εξαγωγή του χρήματος. Ποιος επέτρεψε τη λειτουργία τους; Γιατί δεν ελέγχονται οι μέσω τραπεζών εξαγωγές χρήματος αν έχουν φορολογηθεί; Γιατί καθυστερεί η σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τον έλεγχο και τη φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό; Σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει απάντηση ούτε από την κυβερνητική τρόικα (εσ) αλλά ούτε και την τρόικα (εξ.) αν και κατά συνθήκη η χώρα μας είναι ισότιμο μέλος στους οργανισμούς αυτούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Η Κυβερνητική τρόικα (εσ) αφού γρήγορα ξέχασε τις προεκλογικές της εξαγγελίες, έθεσε ως προτεραιότητα την απόκτηση της «αξιοπιστίας» της χώρας με πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Αυτή την εντολή τους έδωσε ο Ελληνικός Λαός και στις δύο εκλογές; Άμεσα θα προχωρήσουν οι «αποκρατικοποιήσεις» της απαξιωμένης δημόσιας περιουσίας. Από πού πήραν αυτή την εντολή; Μήπως και αυτή η κουτσουρεμένη Δημοκρατία μπαίνει στο περιθώριο;
Το δίδυμο Σαμαρά-Στουρνάρα οι εκλεκτοί των Καραμανλή, Σημίτη και των «αγορών» αποκαλύπτονται: «Ιερό το δικαίωμα της εργασίας» για τους 100 της Χαλυβουργικής όχι όμως και για τους 200 απολυμένους και το 1.500.000 ανέργους!
Η χώρα είναι χρέους υποτελής στους τοκογλύφους δανειστές. Η Ελλάδα γίνεται και πάλι «Ψωροκώσταινα», βγαίνοντας στη ζητιανιά για δάνεια.
Αυτό θέλουν να είναι το παρόν και το μέλλον ενός Λαού που έδωσε και δίνει αγώνες για επιβίωση, Ειρήνη, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Πρόοδο. Αυτόν τον εφιάλτη καλείται ο Ελληνικός Λαός να ανατρέψει.

Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Σαν τα χιόνια. Στη κατάλληλη στιγμή, να μας δροσίσεις. Μάθε πρώτα ποιά ήταν η Ψωροκώσταινα, και τι πρόσφερε, και μετά ρίχτο στην αρθρογραφία. Υ.Γ. Οταν σε δανείζουν είναι δανειστές, όταν πρέπει να τα δώσεις πίσω είναι τοκογλύφοι. Εξαιρετική ανάλυση. Τυχεροί οι μαθητές σου.